Liikunnan sydänhyödyt saadakseen ei tarvitse kuntoilla koko elämäänsä. Myös keski-ikäinen voi pienentää sairastumisriskejään, jos vain alkaa liikkua enemmän. Suurimmat hyödyt saa kuitenkin halki vuosien jatkuvalla tasaisella liikkumisella.

Tiedot käyvät ilmi Circulation-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa runsasta 11 000 keskimäärin 60-vuotiasta seurattiin 19 vuoden ajan. Seurannan aikana 1 800 osallistujaa sairastui sydämen vajaatoimintaan, mutta sairastumisriski riippui siitä, miten aktiivinen osallistuja oli fyysisesti.

Koskaan ei ole liian myöhäistä

Halki tutkimuksen liikuntaa harrastaneen riski sairastua sydämen vajaatoimintaan oli 30 prosenttia pienempi kuin samanikäisen, joka ei harrastanut liikuntaa. Lähes samansuuruinen vaikutus havaittiin kuitenkin myös liikuntaa vältelleillä osallistujilla, jotka aloittivat liikunnan vasta seurannan aikana. Riittävä taso oli vähintään neljä puolituntista ripeää kävelyä viikossa, mutta yhteys oli sitä voimakkaampi mitä enemmän liikuntaa lisäsi.

Tulokset ovat tervetullut osoitus liikunnan terveysvaikutuksista, ja siitä ettei niiden saaminen ole myöhäistä vielä kuusikymppisenäkään. Samoin esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen voi pidentää elinikää, vaikka siinä onnistuisi vasta eläkeiässä.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa.

Aloita näistä!

Hyviä vaihtoehtoja on lukuisia. Aloita kevyesti, rauhassa ja tunnustele hiljalleen.

Kuntosalin starttikurssi

Kuntosalin starttikurssi on asiakkaillemme maksuton kurssi, jossa harjoitellaan valmentajan johdolla kuntosaliharjoittelun perusteita. Opit helpon perusohjelman, jolla voit jatkaa turvallisesti omatoimista kuntosaliharjoittelua. Kuntosalin starttikurssille tullessasi et tarvitse valmiita taitoja, vaan opit kurssilla alkeista lähtien kaiken tarvittavan saliharjoittelussa alkuun pääsemiseksi.  Ota mukaan: kuntoiluun sopivat vaatteet, kuten joustavat housut ja t-paita, sisäkengät sekä vesipullo.

IISI-tunnit

IISI on ensikertalaiselle suunniteltu kokonaisuus, joka tekee kuntoilun aloittamisesta helppoa ja hauskaa. IISI-tunneilla ja -kursseilla pääset tutustumaan kuntosaliharjoittelun alkeisiin sekä helppoihin ryhmäliikuntatunteihin. Tunnit eivät sisällä vaikeita askelkuvioita, ja voit varioida liikkeet sinulle sopiviksi ohjaajan ohjeiden mukaan.

Lue myös: Miten aloittaa liikunta pitkän tauon jälkeen?

Jooga

Jooga on siitä hyvä laji, että se sopii kaikille iästä, kunnosta tai koosta riippumatta. Liikkeet ovat rauhallisia ja ne tehdään ilman painoja. Lisäksi ohjaajaltamme voi aina kysyä vaihtoehtoisia liikkeitä, mikäli jokin liike tai asento tuntuu mahdottomalta. Jooga venyttää kireitä lihaksia ja säännöllisesti käytynä venyvyydessä tapahtuu huomattavaa kehitystä. Lisäksi se vahvistaa lihaksia ja opettaa hengittämään ja rauhoittumaan.

Senioriliikunta 

Senioriliikunta antaa lisää energiaa arkeen ja auttaa sinua jaksamaan! Senioreille suunnitellut liikuntamuodot auttavat kehittämään lihaskuntoa. Ne ennaltaehkäisevät vammoja sekä vähentävät loukkaantumisriskejä. Harjoitukset ylläpitävät liikkumiskykyä ja koordinaatiota, tasapainoa, lihaskuntoa ja voimaa.

Lue myös: Liikuntainto syttyi senioriliikunnassa

 

Tutkimuksen lähde: Duodecim

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit