Kuulen jatkuvasti keskusteluita huimista kertyneistä askelmääristä, älypuhelimen eri sovelluksilla mitatuista lenkkireiteistä, sun muista. Kaikki pitäisi mitata ja suoriutua aina vain entistä paremmin, ainakin paremmin kuin naapuri, tai jumpassa käyvä viereisen steppilaudan Elli.

Otetaanhan järki käteen, ja muistetaan että pienistä puroista muodostuu ainakin isompia puroja, jos ei muuta. Kaikkea ei tarvitse mitata, eikä hyötyliikunnasta ottaa stressiä. Kaikki ylimääräinen mitä teet, on kotiinpäin ja opettelemalla muutamia tapoja uusiksi, pääset yllättävän helpolla, ja saatat jopa nauttia hyötyliikunnasta. Varmaa on, ettei hyötyliikunnan merkitystä voi tarpeeksi korostaa, vaikkei siitä ylimääräistä stressiä pidäkään ottaa.

30 minuuttia päivässä

30 minuuttia ihan mitä tahansa hyötyliikuntaa päivittäin parantaa kestävyyskuntoa & auttaa painonhallinnassa. Tavallisesti välttämättömiin arkiaskareisiin käytetään n. 2000-5000 askelta, mutta lähemmäs 10000 askeleella on jo merkittävä terveysvaikutus. Tätä ei tarvitse sen kummemmin lähteä mittailemaan (ellei siis halua ja esimerkiksi motivoidu juuri tästä), vaan nyrkkisääntönä noin kolmen kilometrin kävelylenkistä kertyy lähemmäs 4000 askelta, ja tämä lisättynä päivittäiseen menoon auttaa siis jo huomattavasti.

Itse pidän työmatkapyöräilyä yhtenä parhaista hyötyliikuntamuodoista, sillä siinä tulee ikään kuin hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ja itsellä jopa melkein samassa aikataulussa. Pyöräilen noin 20 km työpaikalleni, ja useimmiten takaisin saman matkan. Kuuntelen kuitenkin itseäni, ja joskus pyöräilen toisena päivänä töihin, ja seuraavana takaisin. Joskus nappaan pyörän toiseen suuntaan mukaan junaan, ja joskus jätän pyöräilyn suosiolla väliin. Hyötyliikunnassakin aloittaminen on varmasti se suurin kynnys, jonka ylitettyään saattaa huomata muutoksia ihan päivittäisessä vireystilassa, mielialassa ja yleisessä jaksamisessa. Kyse on pienistä valinnoista, ja nimenomaan tapojen oppimisesta päivittäisessä toiminnassa.

Hyötyliikunnasta terveyshyötyjä

UKK-instituutin tietojen mukaan pyöräilyä / kävelyä, eli hyötyliikuntaa säännöllisesti ja pitkäaikaisesti harrastavilla ihmisillä on havaittu useita terveyshyötyjä, mm:

  • sepelvaltimosairauksien kehittymisen vaara alenee 50 prosentilla
  • tyypin 2 diabeteksen kehittymisen vaara laskee 50 prosentilla
  • ylipainoisuuden vaara laskee 50 prosentilla
  • korkean verenpaineen kehittymisen vaara laskee 30 prosentilla
  • sydän- ja verisuonisairauksien vaara pienenee
  • osteoporoosin kehittyminen hidastuu
  • masennus- ja ahdistusoireet helpottuvat.

 

Hyötyliikunnan eri tapoja

Miten sitten liikkua? Aloita näistä

  • työmatkat tai koulumatkat kävellen, juosten tai pyöräillen
  • kauppareissut kävellen, juosten tai pyöräillen
  • portaiden valitseminen hissin sijaan, liukuportaissa kävely seisomisen sijaan
  • nurmikon leikkuu
  • lumen luonti
  • halkojen hakkaus
  • imurointi
  • haravointi
  • lapsen kanssa leikkiminen

Vinkkejä onnistumiseen

Suunnittele etukäteen esimerkiksi viikon kulkemiset:
» tsekkaa sääennusteet
» valmistele asianmukaiset eväät
» kuljeta tarvittavat tavarat kohteeseen esimerkiksi etukäteen
» säilytä peseytymiskamppeita valmiiksi työpaikalla
» valitse hyvää musiikkia tai joku hyvä äänikirja matkalle
» varmista, että kyseisessä laitteessa on tarpeeksi virtaa

Hoida asianmukainen lihashuolto jälkikäteen, ettei esimerkiksi kertarykäisyllä suoritettu halonhakkuu pääse seuraavana päivänä yllättämään. Hanki myös asianmukaiset välineet, jotta hyötyliikkuminen olisi mahdollisimman mutkatonta

Aseta itsellesi tavoitteet hyötyliikunnan saralla, ja palkitse itsesi, kun saavutat ne. Paljastanpa tähän loppuun oman tavoitteeni kesän hyötyliikkumiselle: 100km pyöräilyä viikossa!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Laura Tiainen Personal trainer

Liikunnanohjaaja AMK, suuntautuminen valmennukseen. Personal trainerina Forever Hiekkaharjussa. Liikunta ja urheilu on ollut elämäntapa pienestä pitäen. Olen kilpaillut taitoluistelussa yksinluistelun puolella ja kiertänyt maailmaa ammattilaisena Disney On Ice jääshowssa. Lajitaustasta huolimatta kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveysliikunnan parissa työskentely on se juttu.

Ajankohtaista

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!