Kevät ja ihana aurinko tulla tupsahtivat ja saivat ihmiset ulos koloistaan. Olet jo ehkä hyvästellyt toppavaatteet ja toivottanut lenkkeilyvaatteet ja lenkkarit tervetulleiksi. Lenkkeilyn hyödyt ovat kiistattomat. Jos et ole talvella liikkunut ja talvikiloja on päässyt kertymään, on lenkkeily laihdutukseen oiva apu.

Lenkkeilyn hyödyt ovat moninaiset. Lenkkeily vaikuttaa mielialaan, fyysinen kunto kasvaa, hapenottokyky kohenee ja saat buustia laihdutukseen. Olo on kaikin puolin parempi. Jaksat myös paremmin rehkiä kuntosalilla, kun ulkoilet vastapainoksi. Aerobinen liikunta yhdessä salitreenin kanssa on lyömätön yhdistelmä.

Miten aloittaa lenkkeily talven jälkeen?

Osta hyvät lenkkarit ja mukavat lenkkeilyvaatteet

Joskus liikkeellelähtö ja itsensä motivointi vaatii alkuvalmisteluja. Käy katselemassa urheiluliikkeiden valikoimia ja osta itsellesi uudet treenivarusteet. Hauskanväriset lenkkeilyvaatteet ja hyvin jalkaan istuvat lenkkarit saavat mielen korkealle ja liikkeellelähtö on helpompaa.

Lähde kevyesti liikkeelle

Lenkkeilyä ei kannata aloittaa verenmaku suussa. Lenkkeilyn hyödyt saavutat myös hitaammassa tahdissa. Turhan rankka alku saa aikaan sen, että jalat ja lihakset kipeytyvät ja jätät leikin kesken. Tee ensin eri pituisia kävelylenkkejä jaksamisesi mukaan. Voit pikkuhiljaa lisätä juoksupyrähdyksiä lenkillesi. Pian huomaat, että jaksat juosta yhä pidempiä matkoja.

Erityisesti jos lenkkeilyharrastus on vasta aloitettu tai sitä jatketaan pitkän tauon jälkeen, on pohjekipu inhottava ja valitettavan yleinen vaiva juoksijalle. Kipu kertoo aina siitä, että kaikki ei ole kohdallaan. Lihasten venyttely ennen ja jälkeen harjoituksen on äärimmäisen tärkeää.  

Lataa puhelimeesi juoksusovellus tai kuuntele musiikkia

Lenkkeilyyn sopivia juoksusovelluksia on useita. Voit ladata jonkin itsellesi sopivan sovelluksen ja seurata omaa edistymistä sen kautta. Sovellukset ovat omiaan säilyttämään motivaation ja kannustavat jatkamaan, jos sinulla ei ole esimerkiksi lenkkikaveria kirittämässä. Myös musiikin kuuntelu auttaa motivoimaan. Kokeile esimerkiksi juosta lempikappaleesi ajan, jos muuten kävelet tai kiihdytä tahtia yhden kappaleen ajan, jos lenkkisi sujuu jo juosten.

Lenkkeilyn fyysiset ja psyykkiset hyödyt

Lähde rohkeasti liikkeelle, vaikka alku tuntuisikin raskaalta. Juokseminen helpottuu koko ajan, mitä enemmän sitä teet. Älä pelästy siinäkään vaiheessa, vaikka joku kerta juoksu tuntuisikin raskaammalta kaikin puolin, tämä on ihan normaalia. Seuraavalla kerralla juoksu todennäköisesti taas rullaa.

Lenkkeilyn hyödyt näkyvät vastustuskyvyssä ja terveytesi kiittää varsinkin pitkässä juoksussa. Sykkeen vaihtelut tekevät sydämelle hyvää, hapenottokyky paranee kohisten ja huomaat jaksavasi yhä pidempiä lenkkejä yhä intensiivisemmällä teholla. Juoksu on hyvä myös verenpaineelle.

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, on lenkkeily laihdutukseen yksi parhaimmista keinoista. Yhdessä oikeanlaisen ravinnon kanssa saavutat varmasti tuloksia. Aineenvaihdunta kohenee huomattavasti ja kilot karisevat. Muista juoda tarpeeksi vettä.

Lenkkeilyn hyödyt eivät rajoitu vain fyysisiin puoliin. Talven pimeys usein masentaa ja ulkoilu ei innosta lenkkeilemään. Keväällä mielialakin kohenee ja valoisat aamut ja illat saavat houkuteltua sinut useammin lenkkipoluille. Juokseminen saa hyvän olon hormonit hyrräämään ja lenkin jälkeen olo on lähes euforinen. Juoksun on todettu myös vaikuttavan oppimiskykyyn ja kehittävän muistia.

Muista lenkkeillä erilaisilla alustoilla. Kävele ja juokse metsäpoluilla, asfaltilla ja hiekkapohjalla. Näin jalkasi saavat monipuolista harjoitusta, eivätkä kipeydy pelkästä asfaltilla juoksemisesta. Reittejä vaihtelemalla mielenkiintosi säilyy ja maiseman vaihdos tekee hyvää. Voit myös haastaa itsesi erilaisilla treeneillä.

Rohkeasti siis lenkkipoluille ja pian huomaat, ettei sohva tunnu enää lainkaan houkuttelevalta töiden jälkeen!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit
image description

Kokeile kolme päivää

  Kokeile kuntosalia ja ryhmäliikuntaa kolme päivää veloituksetta. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

  Nimi
  Etunimi:
  Sukunimi:

  Puhelin

  Sähköposti

  Kyllä, haluan hyvinvointivinkkejä ja tietoja tarjouksista sähköpostitse. Viestejä noin yksi viikossa, uutiskirjeet voi perua milloin tahansa.

  Keskus

  Haluatko tutustua LITE-saliin (Espoo, Vaasa, Kuopio tai Tampere)? Tutustu tästä.