Juoksu on erinomainen harrastus, onhan se edullinen ja vaivaton tapa liikkua. Innokkaat aloittelijat kuitenkin usein sortuvat liian totiseen ja kovatempoiseen menoon, jolloin treenaaminen voi muuttua puuduttavaksi ja jopa aiheuttaa vammoja. Alta löydät vinkkejä siihen, miten aloittelija saa juoksuharrastuksensa hyvään vauhtiin.

Juokse maltilla maaliin!

Eihän Roomaakaan rakennettu päivässä. Hyvään juoksukuntoon pääsee vain treenaamalla, mutta järkevään treenaamiseen kuuluu aina tavoitteellisuus, säännöllisyys ja nousujohteisuus. Aloita lyhyillä, 20-30 minuutin lenkeillä kerran pari viikossa. Pidä vauhti rauhallisena. Osan lenkistä voit korvata kävelyllä. Kun kunto kohoaa, kävelyyn käytetty aika lyhenee sitä mukaa kun lenkkien pituus ja vauhti kasvavat.

Varusteilla virtaa juoksuun

Juoksuharrastukseen ei kuulu varusteilla kilpailu, mutta sopivat varusteet tekevät treenaamisesta miellyttävämpää. Valitse päällesi sään mukaiset vaatteet ja pukeudu kevyemmin kuin normaalisti. Nykyisin suurin osa juoksuvaatteista on valmistettu teknisistä materiaaleista, jotka siirtävät kosteutta ja lämpöä iholta. Aloittelijan on syytä valita myös tukeva juoksukenkä jalkavammojen välttämiseksi. Sykemittarin avulla on helppo mitata kehon rasitustasoa ja tarvittaessa rauhoittaa tahtia.

Lue myös: Älä maksa turhasta – näillä asioilla on treenivaatteissa väliä. 

Parempia tuloksia monipuolisella harjoittelulla

Lajikohtaista kuntoa on syytä kohottaa muillakin liikuntamuodoilla. Myös alan ammattilaiset suosivat crosstreenausta, jossa osa harjoituskerroista korvataan muilla lajeilla. Erityisesti talvella on helpompaa siirtyä liikkumaan sisätiloihin. Juoksijan kuntoa ja tekniikkaa hiovia lajeja ovat esimerkiksi kuntosaliharjoittelu, sisäpyöräily ja toiminnallinen ForeCross, joka maineestaan huolimatta sopii kaikenkuntoisille liikkujille.

Ravinnon merkitys juoksukunnon kehityksessä

Keho tarvitsee kehittyäkseen myös optimaalisesti makro- ja mikroravintoaineita. Niin sanottu perusruoka sopii suurimmalle osalle liikkujia, mutta joskus tiettyjä ravintoaineita voi kulua keskimääräistä enemmän tai niiden imeytyminen on häiriintynyt.  Hyödynnä ravintovalmennusta ja opi lisää ravinnon merkityksestä.

Juoksijan asenne ratkaisee

Ylös, ulos ja lenkille taitaa olla se ratkaisevin neuvo sujuvaan juoksuun. Sitkeys palkitaan; säännöllinen, nousujohteinen harjoittelu johtaa ennen pitkää tuloksiin. Pidä siis kiinni suunnitelluista treenikerroista vaikka välillä sohvanpohja houkuttasi. Huonolla säällä voit hakeutua oman kuntosalisi juoksumatolle. Jos juoksu ei jostain syystä suju, valitse vaikka jokin ryhmäliikunta- tai kehonhuollollinen tunti johon osallistut.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Suosittelemme myös

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!