Se kuuluisa pyhä kolminaisuus: ravinto-lepo-liikunta. Näiden palikoiden yhteensovittaminen ja balanssin löytäminen ei aina ole niin yksinkertaista kuin miltä se kuulostaa.

On hyvin yleistä, että lipsumme jostain osa-alueesta, esimerkiksi treenaamalla liikaa keho viedään äärimmäisyyksiin, eikä malteta levätä, jolloin palautuminen ja kehitys hidastuvat. Tai ravinto puolessa lintsaamme, ei jakseta nähdä vaivaa eväiden tekoon tai syödä säännöllisesti, mikä taas hidastaa omaa kehitystä, horjuttaa energiatasapainoa, eikä olo pysy vireänä pitkin päivää. Lisäksi on tärkeää opetella kuuntelemaan omaa kehoa, olemme yksilöitä ja se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi jollekin muulle.

Askel kerrallaan

Olen vasta aloittanut työt täysipäiväisenä personal trainerina ja huomannut, että moni kamppailee näiden perusasioiden parissa. Toki jokaisella on omat yksilölliset tavoitteensa, mutta ihan näihin tärkeimpiin asioihin panostaminen, eli säännöllinen syöminen sekä liikunnan ja levon suhteuttaminen toisiinsa, tulisi olla tasapainossa, jotta voidaan lähteä kohti spesifimpiä tavoitteita.

Voidaan toki tehdä liikunta-, ja ruokaohjelmia mustaa valkoiselle, mutta ei se silti takaa, että niitä noudatettaisiin tai että ohjelma sopii juuri sille henkilölle. Liikkeelle kannattaa lähteä pienin askelin. Jos esimerkiksi ruokailuvälien noudattaminen on haastavaa, olisi hyvä lähteä opettelemaan säännöllisyyttä ja parantaa ruokavalion sisältöä. Kun tämä alkaa sujumaan, voidaan keskittyä vielä tarkemmin ruokavalioon tukien asiakkaan tavoitetta.

Tai jos esimerkiksi halutaan aloittaa lenkkeily, mutta aikaisempaa lenkkeily taustaa ei ole, kannattaa lenkkeily aloittaa reippaalla kävelyllä ja pienillä juoksu pyrähdyksillä. Pyrähdyksien pituutta voi pidentää kunnon kohotessa. Lähdemme monesti haukkaamaan liian suurta palaa kerralla ja luovutamme helpommin, kun heti ei onnistuta. Asiat tulee tehdä oman tason mukaan. Älä vaadi itseltäsi liikoja, ota askel kerrallaan.

Mitä tahansa tavoitteletkin kuuntele itseäsi ja kehon viestejä. Itsestä huolehtiminen voi arjen ja kiireen keskellä joskus tuntua haastavalta ja siksi on tärkeää osata pysähtyä. Kalenterista pitää löytyä tilaa itselleen. Oma aika voi olla juurikin se salille tulo ja harjoittelu tai kotona kirjan lukeminen.

Kuuntelun taito

Jos keho on jo valmiiksi palautunut huonosti edellisestä harjoittelusta, mikset menisi lepäämään? Huonosti palautuneena on turha tehdä rankkaa treeniä. Keho tarvitsee palautumiseen sekä kehittyäkseen lepoa ja palauttavaa rauhallista liikuntaa. Tai jos energiaa riittää, purkaa se liikuntaan ja saat lisää hyvää oloa. Eli pysähdy ja kuuntele kehon viestejä, älä pakota itseäsi.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Jasmine Nygren Personal Trainer

Kisakallion urheiluopiston käynyt liikuntaneuvoja ja personal trainer, työskentelen Forever Töölössä Personal trainerina ja ryhmäliikunnanohjaajana. Koen tärkeäksi edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Haluan tuoda ihmisille hyvää oloa liikunnan kautta.