Menestyvät urheilijat ovat tunnetusti kurinalaisia ja noudattavat tiettyjä rutiineja. Meidän peruskuntoilijoiden mindset ei ole ehkä ihan urheilusankareiden tasolla, mutta on olemassa joitain asioita, joista meidän kannattaisi ottaa mallia huippu-urheilijoilta.

Oletko koskaan pohtinut miten huippu-urheilijoiden pää kestää sen kaiken treenin ja yhteen suoritukseen ladatut suorituspaineet? Huippu-urheilijat harjoittelevat näitä taitoja paljon, usein ihan lapsesta asti. Huippu-urheilijalta vaaditaan kovaa työtä tavoitteisiin pääsemiseksi, sekä sopivassa suhteessa kehon ja mielen palautumista. Meidän peruskuntoilijoiden työmäärä on kevyempi ja panos ei ole yhtä stressaava kuin huippu-urheilijalla, mutta urheilusankarin harjoittelusta löytyy asioita, joita meidänkin kannattaisi jäljitellä omassa kuntoilussamme.

Urheilusankarin mindset 5 asiaa, jotka kannattaa oppia

Urheilijan mindset – 5 asiaa

Motivaaatio

Se on vain taivahan tosi, että ilman motivaatiota ei tapahdu mitään. Jokaisella motivaation tuo erilaiset asiat. Huippu-urheilija motivoituu todennäköisesti saavutuksista, ennätyksistä ja mitaleista. Tavallinen kuntoilija voi löytää motivaationsa hyvin erilaisista asioista. Yhtä motivoi tavoitepaino, toista kehon ja mielen olotilan kohentaminen, kolmatta puolestaan kipujen selättäminen. Tärkeintä olisi keksiä se oman elämänsä “mitali” ja tavoitella sitä. Mitaleja voi olla matkalla moniakin. Ensin on piirinmestaruuskilpailun mitali siitä, että jaksaa juosta lenkillä edes hetken matkaa, sitten suomenmestaruus mitali siitä, kun juoksee koko lenkin. Maailman mestaruusmitalin saa kaulaansa, kun  lyö oman aikaennätyksensä lenkillä. Löydä sisäinen motivaatiosi ja olet jo puolimatkassa.

Lue myös: Työkaluista motivaatiota kunnon seurantaan

Matkasta nauttiminen

Oikeastaan missään tekemisessä ei ole mitään järkeä, jos emme nauti matkasta. Vaikka huippu-urheilija treenaa itsensä äärirajoille asti ja saattaa itkeä usein tuskan kyyneliä, niin pääasiassa kuitenkin hänen matkansa on sellainen, että hän haluaa sen tehdä ja nauttii siitä. Matkasta voi joko nauttia, tai tehdä sen vastentahtoisesti. Kumman sinä valitset? Peruskuntoilijana tämä on korostetun tärkeää. Vaikka tavoittelet jotain, on tavoitteen saavuttamista edeltävän ajan oltava elämisen arvoista. Nauti siitä tunteesta kun lihaksesi saavat lisää voimaa, nauti siitä tunteesta kun treenin jälkeen hyvänolon ryöppy puskee voimalla kehoosi ja nauti siitä tunteesta kun palautumispäivänä annat kehollesi ja mielellesi luvan rentoutua. Älä ruoski itseäsi turhaan, saat enemmän aikaiseksi nauttimalla siitä mitä teet.

Urheilusankarin mindset

Vaikeuksien kestämien

Jokainen kuntoilija kohtaa haasteita matkallaan. Onnistujat ovat niitä, jotka eivät lannistu matkalla. Huippu-urheilija menee vaikka läpi harmaan kiven ja vastoinkäymiset vain vahvistavat. Peruskuntoilija saattaa kohdata vastoinkäymisiä jo heti kuntoilun alussa, sillä välillä aloituksen jälkeen elimistö reagoi uuteen elämäntyyliin negatiivisesti. Aloitteleva kuntoilija saattaa tulla kipeäksi ja kuntoilu joutuu hetkeksi tauolle. Se on kuitenkin vain hetkellistä ja levon jälkeen on hyvä jälleen jatkaa. Myös hyvin käyntiin lähtenyt kehitys saattaa matkan varrella hetkeksi pysähtyä tai hidastua, silloin vaaditaan pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä jatkaa.

Itsensä kehittäminen

Säännöllinen hyötyliikunta ja kevyt kuntoilu tuo ihmiselle terveydellistä hyötyä. Kuitenkin paras tulos syntyy kun kehittää treeniään koko ajan. Huippu-urheilijakaan ei jää saavutetulle tasolleen nautiskelemaan, vaan tavoittelee aina lisää. Tämä ajattelu, hieman kevennettynä, ei ole ollenkaan hullumpi vaihtoehto meille peruskuntoilijoillekaan. Lisää painoja kuntosalilla, lisää vauhtia lenkillä ja tehoa jumpassa. Voit kehittää treeniäsi pikkuhiljaa eteenpäin ja tuoda siihen uusia ulottuvuuksia kokeilemalla uudenlaisia lajeja ja suuntauksia.

Itseluottamus

Yksi tärkeimmistä asioista missä voimme huippu-urheilijoilta ottaa mallia on itseluottamus. Kaikki lähtee korvien välistä. Jos uskomme, niin sen myös todennäköisemmin saavutamme. Oli kyse sitten painonhallinnasta, kunnon kohottamisesta tai terveyden lisäämisestä, niin itsetunto vie meitä jo pitkälle. Huippu-urheilijan on pakko uskoa tulevansa hyväksi, pakko uskoa pärjäävänsä kilpailuissa ja pakko uskoa parantavansa ennätyksiään. Muuten kovan työn tekemisessä ei ole mitään järkeä. Meille peruskuntoilijoille se tarkoittaa uskoa siitä, että saavutamme vielä tavoitteemme. Vaikka sitten hitaasti, mutta varmasti.

Ole oman elämäsi urheilusankari ja vie harjoittelusi uudelle tasolle. Valjasta mielesi mukaan harjoitteluun ja yllä parhaaseesi. Aivan kuten huippu-urheilijatkin.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit