Liikkuvuus on ominaisuus, jota tulee harjoittaa ja pitää yllä aivan niin kuin muitakin fyysisiä ominaisuuksia. Lajissa kuin lajissa riittävä liikkuvuus on edellytyksenä oikeanlaisille suoritustekniikoille, ja ehkäisee tätä myöten myös turhilta vaivoilta ja vammoilta.

Perinteisen staattisen venyttelyn (=ollaan pitkä aika yhdessä asennossa) sijaan enemmän liikkuvuutta näyttäisivät lisäävän aktiiviset dynaamiset, ns. pumppaavat venytykset ja liikkeet. Räjähtävyys lihaksissa vähenee staattisen venyttelyn myötä, ja näin ollen niitä ei pitäisi tehdä ainakaan ennen harjoitusta.

Juoksua ajatellen ehdottomasti tärkeimpänä voidaan pitää lonkan koukistajan liikkuvuutta, sekä kehon yleistä tasapainoa (oikea + vasen puoli). Mikäli liikkuvuus lonkissa ei ole tarvittavalla tasolla, vaikuttaa se helposti mm. juoksuaskeleen pituuteen, sekä kompensaatioon alaselän notkona. Tästä kompensaatiosta luonnollisesti haittavaikutuksena ovat mahdolliset alaselkäkivut. Puolierot taas vaikuttavat kehoon kokonaisuutena aiheuttaen milloin mitäkin vaivaa.

Alla liikkuvuusharjoitteita, joilla pääset loistavasti alkuun tulevalla juoksukaudella, sekä ylläpidät liikkuvuutta kauden aikana. Mikäli kehon tasapaino mietityttää, on meillä Forever -kuntoklubeilla ammattilaistiimit (Fustra, yksilöohjaajat, fysioterapeutit ja hierojat) auttamisvalmiudessa. Liikkuvuusharjoitteet sopivat alkulämmittelyksi ennen juoksulenkkiä, mutta voit suorittaa ne toki useamminkin!

Pumppaava askelkyykky

Tarkoitus:
-hakea venytyksen tunne taaimmaisen jalan lonkan koukistajaan
-paino etujalan kantapäällä
-pidä takajalan kantapää tarpeeksi ylhäällä, jotta pääset alas saakka

 

Kyykkykävely

Tarkoitus:
-lämmittää nilkat, ja kehittää nilkkojen liikkuvuutta

Mittarimato + kierto lankkuasennossa molemmille puolille

Tarkoitus:
-kevyt rullaava venytys takareisille alas mentäessä
-keskivartalon hallinnan herättely lankkuasennossa
-kierto selkä/rintarangalle molemmille puolille

   

 

Jalan nosto + kierto päin makuulla

Tarkoitus: rangan kierto, sekä liikkuvuuden lisääminen

 

Polven koukistus pohjevenytysasennossa

Tarkoitus: nilkan liikkuvuuden lisääminen

 

 

 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Laura Tiainen Personal trainer

Liikunnanohjaaja AMK, suuntautuminen valmennukseen. Personal trainerina Forever Hiekkaharjussa. Liikunta ja urheilu on ollut elämäntapa pienestä pitäen. Olen kilpaillut taitoluistelussa yksinluistelun puolella ja kiertänyt maailmaa ammattilaisena Disney On Ice jääshowssa. Lajitaustasta huolimatta kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveysliikunnan parissa työskentely on se juttu.

Ajankohtaista

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!