Olet päässyt Nepalin puoleiseen Mount Everestin perusleiriin ja katsot ylös. Huippu ei näy, mutta siellä jossain se kohoaa. Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä, mutta urakan kovin osuus on vielä edessä. Kengännauhat on sidottu, vyö kiristetty ja vaellussauva tiukasti nyrkissä. Ajatukset palloilevat ympäriinsä. Millainen näköala huipulta on? Miten happi tulee riittämään? Ja kuinkahan paljon vettä nousuun tulee kulumaan? Vastaus: vähintään 100 litraa.

Forever kokosi yhteen vedentarpeeseen vaikuttavat asiat ja esimerkkejä eri urheilusuorituksissa tarvittavasta veden määrästä. Artikkelin lopusta löydät infograafin, joka kiteyttää ihmisen veden tarpeeseen liittyvät pääasiat.

Keho tarvitsee runsaasti vettä, vaikket liikkuisikaan

Ihminen tarvitsee vettä; sehän on kaikille selvää. Aikuisen henkilön keho koostuu jopa 60 prosenttisesti vedestä. Joillain eliöillä vastaava luku on jopa 90 %. Aivoista n. 75 % on vettä, kun taas keuhkoista lähes käsittämättömät 83 % on vettä. Siis keuhkoista, joilla hengitämme ilmaa. Keuhkoista, jotka menevät sekaisin, jos tulee vedettyä edes pari pisaraa niin sanotusti väärään kurkkuun.

Vettä on saatava jatkuvasti lisää, koska keho kuluttaa sitä jatkuvasti. Aikuisen miehen keskimääräinen tarve on keskimäärin n. 3 litraa päivässä, kun taas nainen tarvitsee n. 2,2 litraa. Jos määrä kuulostaa suurelta, kannattaa muistaa, että kaikki vesi ei päädy kehoon juomalla, vaan myös ruoan mukana tulee reilusti nestettä.

 

Mihin vettä tarvitaan?

Vedellä on suuri määrä erilaisia tehtäviä ihmisen kehossa, jotka ovat kaikki ihmisen toimintakyvyn ja lopulta elämän kannalta korvaamattomia. Ilman vettä emme voisi muodostaa sylkeä, emmekä kykenisi sulattamaan ruokaa kehon tarvitsemiksi ainesosiksi. Vesi myös poistaa kehostamme kuona-aineita virtsan mukana. Eräs veden toiminto, jota harvoin tulee ajateltua, on iskunvaimennus. Jos joku sattuisi syystä tai toisesta lyömään sinua, vesi yrittäisi parhaansa mukaan ottaa sen vastaan.

Kuten edellä jo mainittiin, reilusti yli puolet kehosta koostuu vedestä. Ilman sitä suurin osa ruumiinosistamme yksinkertaisesti lakkaisivat toimimasta ja hajoaisivat. Vesi voitelee niveliä, auttaa hapen levittämisessä ympäri kehoa sekä säätelee ruumiinlämpöä hikoilemalla ja hengityksen kautta. Aivot tarvitsevat hormonien tuottamiseen vettä. Solujen kasvu ja lisääntyminen, tai edes selviytyminen, ovat täysin riippuvaisia vedestä. Vedetön ihminen ei voisi koskaan kehittyä.

 

Ei vettä, ei liikuntaa

Ymmärtänet tässä vaiheessa jo veden tärkeyden. Nuoressa ihmisessä sitä on suhteellisesti eniten, kun taas vanhetessa sitä on aina vähemmän ja vähemmän. Koko eliniän ajattelemisen sijaan tavalliselle ihmiselle on paljon tärkeämpää ajatella, kuinka paljon vettä tarvitaan päivittäin, mikä siihen vaikuttaa ja millaisina annoksina se tulisi nauttia?

 

Kuntoilija, näin paljon sinun kannattaa juoda vettä

Uimarille 2 dl vettä 20 minuutin välein

Lämpötilan, kosteuden ja korkeuden ohella liikunta vaikuttaa veden tarpeeseen. Paljonko vettä kannattaa juoda? Otetaan esimerkki uimisesta. Uidessa tulisi pitkän suorituksen aikana juoda hieman yli kaksi desilitraa vettä 20 minuutin välein. Lisäksi vettä kannattaa tankata pari lasillista ennen liikuntaa ja sen jälkeen. Jos olisit aikeissa uida 8688 kilometriä Helsingistä Atlantin yli Kuuban Havannaan yhtä mittaa, ja tarkoituksena on pitää yllä reipasta 2 kilometrin tuntivauhtia, kestäisi matka 181 vuorokautta ja juomavettä tulisi varata noin 3 100 litraa. Tosin auringonpaiste saattaa lisätä tätä tarvetta vielä huomattavasti. Pidemmän päälle vesi ei luonnollisesti yksinään riitä, sillä keho ei saa vedestä kaikkia tarvitsemiaan aineita.

Peruskuntoiluun pari dl vettä vartin välein

Entäpä juoksijan tai muun aktiivisen liikkujan vedentarve? Se riippuu paljon henkilökohtaisista tekijöistä, mutta yleinen sääntö on, että aktiiviliikkuja tarvitsee noin 0,5 desiä vettä jokaista kiloa kohden, eli esimerkiksi 80 kiloa painavan henkilön olisi hyvä saada 4 litraa vettä päivässä. Kaikkea vettä ei kannata hankkia juomalla, vaan merkittävä osa tulee ruoan mukana.

Kuntoilun aikana on syytä jouda reilut kaksi desilitraa aina 15 minuutin välein, mutta mitä moni ei välttämättä tule ajatelleeksi on, että nesteytys pitäisi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen suoritusta ja sitä tulisi jatkaa vielä sen jälkeenkin. Noin puoli litraa muutama tunti ennen kuntoilua ja saman verran sen loputtua on useimmille hyvä määrä.

Lopuksi vielä mainittakoon, että Kairosta Afrikan läpi Cape Towniin hyvää lenkkivauhtia juoksemiseen kuluisi vaatimattomasti 975 litraa vettä. Tämä siis epärealistisen optimaalisissa olosuhteissa.

 

Lähteet:

https://water.usgs.gov/edu/propertyyou.html

http://www.swimmo.com/blog/tips-tricks/how-much-water-you-need-during-and-before-swimming-training/

https://www.verywellfit.com/how-much-water-should-you-drink-3120428

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit