Kun on suurinpiirtein 9 kuukautta kantanut enemmän tai vähemmän suurta vatsaa mukanaan, voi olla kova kiire saada vyötärönseutu synnytyksen jälkeen omiin mittoihinsa. Kiirettä ei kuitenkaan kannata pitää. Raskauden jälkeen vatsa palautuu omia aikojaan. Vatsalihastreeni synnytyksen jälkeen on hyvä olla oikeanlaista.

Anna keholle aikaa palautua synnytyksestä

Raskauden aikana vatsalihakset erkanevat toisistaan ja se mahdollistaa mahan kasvamisen. Synnytyksen jälkeen on tärkeää, että  annat tuon vatsalihasten väliin tulleen raon palautua, ennen kuin alat tekemään suoria vatsalihaksia. Erkaantuman pitäisi palautua itsestään synnytyksen jälkeen noin 5–8 viikossa.

Erkauman tunnet sormillasi asettumalla selinmakuulle ja painamalla mahasta suorien vatsalihasten välistä kevyesti. Keskellä tuntuvat pehmeä alue on ekaantumaa. Jos vatsalihasten reunojen väliin mahtuu yli kaksi sormea tilaa, vatsalihakset ovat erkaantuneet.

Vatsalihastreeni synnytyksen jälkeen

Vatsalihastreeni synnytyksen jälkeen on hyvä aloittaa rauhassa. Liian aikaisin aloittamalla voit pahimmillaan aiheuttaa itsellesi pysyvän vatsalihasten erkaantuman.  Sen voit tunnistaa esimerkiksi vatsarutistusta tehtäessä. Vatsa ei pysy litteänä, vaan keskelle syntyy “ranskanleipä”. Vatsalihasten erkaantuma saa mahan pullottamaan herkästi myös seistessä.

Vatsalihasten erkaantuma ei ole kuitenkaan vain esteettinen vaiva. Raskauden ja synnytyksen jälkeiset muutokset suorissa vatsalihaksissa heikentävät lihasten kykyä toimia. Tämä voi aiheuttaa keskivartalon toimintahäiriöitä, alaselkäkipua ja erilaisia vammoja. Vatsalihasten erkaantuman on todettu olevan yhteydessä möys lantionpohjan toiminnanhäiriöihin.

Vatsalihastreeni synnytyksen jälkeen – tärkeimmät huomiot

Vältä synnytyksen jälkeen erityisesti vatsarutistuksia, lankutusta ja istumaannousua, kunnes vatsalihaksesi ovat täysin palautuneet synnytyksestä.

Vatsalihastreeni synnytyksen jälkeen – mitä huomioida?

Näitä harjoitteita voit tehdä

 • Mene konttausasentoon. Köyristä selkä alavatsaa jännittämällä ja vedä napaa kohti selkärankaa.
 • Mene konttausasentoon. Nosta vastakkainen käsi suoraksi eteen ja vastakkainen jalka suoraksi taakse. Pidä hetki ja vaihda kättä sekä jalkaa. Jännitä keskivartaloa.
 • Asetu selinmakuulle jalat koukussa. Suorista vuoronperään toinen jalka eteen noin 10cm lattian yläpuolelle. Pidä hetki, vatsa jännitettynä ja vaihda jalkaa.
 • Asetu selinmakuulle, jalat suorana ja nosta molemmat jalat noin 10cm irti lattiasta. Pyöritä jaloilla ilmassa pientä ympyrää, vaihda suuntaa. Muista jännittää vatsaa koko ajan.

Hyvä sääntö on, että vatsalihastreeni synnytyksen jälkeen on aloitettava kuunnellen omaa kehoa ja antamalla sille aikaa palautua synnytyksestä. Kovalla vatsalihastreenillä saat enemmän hallaa aikaiseksi kuin hyötyä, joten maltti on valttia. Ajattele, että vatsalihaksia ehdit tekemään kyllä myöhemminkin.

Suosittemme myös

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit
image description

Kokeile 3 päivää

  KOKEILE 3 PÄIVÄÄ

  Tahdon kokeilla ensin 3 päivää ja saada lisää tietoa kampanjasta.

  Etunimi:

  Sukunimi:

  Puhelin:

  Sähköposti:

  Kyllä, haluan hyvinvointivinkkejä ja tietoja tarjouksista sähköpostitse. Viestejä noin yksi viikossa, uutiskirjeet voi perua milloin tahansa.

  Keskus