Kesä on täällä ja niin myös rantakelit. Monia vaivaa kuitenkin harmillisen usein turvonnut olo, joka voi pilata hyvän fiiliksen kesän lähestyessä. Liialliseen nesteen kertymiseen elimistöön pystyy onneksi vaikuttamaan omilla valinnoilla.

Poimi vinkit tästä, niin saat nesteet liikkeelle kesäksi!

Mistä ylimääräisen nesteen kertyminen johtuu?

Ylimääräisen nesteen kertyminen elimistöön johtuu usein elintavoista, erityisesti ruokailutottumuksista ja liikkumattomuudesta. Nämä kaksi seikkaa vaikuttavat merkittävästi kehon aineenvaihduntaan ja nesteiden kertymiseen.

Kehoon voivat vaikuttaa myös esimerkiksi erilaiset puutostilat, joissa tiettyjä ruoka-aineita saadaan liian vähän. Sama pätee myös toiseen suuntaan: jos joitain ruoka-aineita saadaankin liikaa, voi vaikutus olla sama, eli turvotus lisääntyy.

Mitä nesteen kertyminen tarkoittaa?

Nesteen kertyminen elimistöön tarkoittaa käytännössä veden kertymistä verenkiertoelimistöön, kudoksiin tai onteloihin. Naiset voivat kärsiä nesteen kertymisestä elimistöön erityisesti ennen kuukautisia ja raskauden aikana.

Myös pitkäaikainen liikkumattomuus, kuten vuodepotilaana olo tai pitkä lentomatka, sekä pitkäaikainen lääkitys voivat aiheuttaa turvotusta. Useimmiten turvotus on vaaratonta, mutta toisinaan se voi olla oire vakavasta sairaudesta, kuten munuaisten tai sydämen vajaatoiminnasta.
Yleisesti ottaen turvotuksesta ei kuitenkaan kannata huolestua, ja omilla elintavoilla saa helposti nesteet liikkeelle.

Mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota, jotta epämiellyttävä turvotus vähenee, eli nesteitä kertyisi elimistöön vähemmän? Jotta saadaan nesteet liikkeelle kehossa, on tiettyjä asioita huomioitava niin ravinnossa kuin liikkumisessa.

1. Liiallinen suolan käyttö

Yksi yleisimmistä syistä turvotukselle on liiallinen suolan käyttö eli liika natriumin saanti. Tavallinen ruokasuola sisältää runsaasti natriumia. Liian suolainen ruoka yhdistettynä liian vähäiseen vedenjuontiin aiheuttaa nesteen kertymistä elimistöön.

Jos lisäät suolaa kaikkiin ruokiin, makuaistisi tottuu ja ikään kuin turtuu suolan makuun. Ainoa tapa totuttaa makuaisti vähäsuolaisempaan ruokaan on yksinkertaisesti vähentää suolan käyttöä ja antaa makuaistin taas tottua aitoihin makuihin. Suolan käytön vähentäminen auttaa saamaan nesteet liikkeelle.
Maista ruokia aina ennen kuin lisäät niihin suolaa!

magnesium puutos

2.  Magnesiumin ja/tai B6-vitamiinin puutos

Magnesiumia tarvitaan lähes kaikkeen elimistön toimintaan, ja sen puutos aiheuttaa nesteen kertymistä elimistöön. Riittävä magnesiumin saanti saa nesteet liikkeelle ja voi ehkäistä turvotusta esimerkiksi naisilla kuukautisten aikana.

Magnesiumia saa mm. avokadosta, pähkinöistä, vihreistä kasviksista, täysjyvätuotteista ja pinaatista.

B6-vitamiini säätelee kehon nestetasapainoa ja on siksi tärkeä turvotuksen ehkäisyssä. Magnesiumin tavoin myös B6-vitamiini ehkäisee turvotusta kuukautisten aikana.
B6-vitamiinia saa mm. kanasta, kalasta, naudanlihasta sekä banaanista.

3. Nestehukka

Kehoa tulisi nesteyttää säännöllisesti. Jos ei juo riittävästi vettä, keho voi kärsiä nestehukasta. Tällöin keho suojelee elimistöä ja varastoi talteen kaiken saamansa nesteen, mikä näkyy nesteen kertymisenä elimistöön eli turvotuksena.

Riittävä veden juominen päivän mittaan saa nesteet liikkeelle. Veden saantisuositus aikuisilla on 2–3 litraa päivässä. Tästä noin puolet tulisi juoda nesteenä ja toinen puoli saada ravinnon mukana. Hikoilu ja saunominen lisäävät nesteen tarvetta.

4. Vähäinen liikunta

Vältä pitkään paikallaan oloa. Liikehdintä saa aineenvaihdunnan käyntiin ja nesteet liikkeelle, jolloin turvotus helpottaa. Kevytkin liikunta, kuten kävely, lenkkeily tai pyöräily, helpottaa turvotusta ja auttaa elimistöä toimimaan tehokkaasti.

Muista nämä!

Muista vielä nämä asiat ruokavaliossasi, niin saat nesteet liikkeelle ja onnistut:

 • Syö pieniä aterioita säännöllisesti 2–3 tunnin välein.
 • Vältä pitkälle prosessoitua ruokaa sekä lisä- ja säilöntäaineita.
 • Vältä liian pitkiä ruokailuvälejä yhdistettynä liian suuriin aterioihin. Liian suuri määrä ruokaa kerralla vaikeuttaa ruoansulatusta ja turvottaa vatsaa.
 • Vältä vehnäjauhoja ja nopeita hiilihydraatteja.

Kokeile 10 päivää

Testaa 10 päivää maksutta.

Kokeile »

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Jasmine Nygren Personal Trainer

Kisakallion urheiluopiston käynyt liikuntaneuvoja ja personal trainer, työskentelen Forever Töölössä Personal trainerina ja ryhmäliikunnanohjaajana. Koen tärkeäksi edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Haluan tuoda ihmisille hyvää oloa liikunnan kautta.

image description

Kokeile 10 päivää

  Kokeile kuntosalia ja ryhmäliikuntaa 10 päivää vain veloituksetta. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään. Uusille tutustujille.

  Nimi
  Etunimi:
  Sukunimi:

  Puhelin

  Sähköposti

  Kyllä, haluan hyvinvointivinkkejä ja tietoja tarjouksista sähköpostitse. Viestejä noin yksi viikossa, uutiskirjeet voi perua milloin tahansa.

  Keskus

  Haluatko tutustua LITE-saliin (FIT1 Espoo, Vaasa tai Forever Tampere)? Tutustu tästä.