Ihana kesä sieltä taas tulla tupsahti. Aurinkoiset ilmat houkuttelevat siirtämään elämän ulkoilmaan ruokailua myöten. Mikä sen mahtavampaa, kuin syödä ulkona suussa sulavia grilliherkkuja ja nauttia elämästä. Suomalainen perinteinen grilliruoka on vain tunnetusti raskasta ja jokapäiväinen grillaaminen alkaa näkyä vatsan seudulla, viimeistään kesän lopulla. Voiko grilliruoka olla terveellistä ja ennen kaikkea herkullista?

Terveelliset grilliherkut saavat veden kielelle

Kesällä aktiivisuus ja liikunta lisääntyvät kuin itsestään, koska ulkoilu on vaan niin paljon mukavampaa sekä helpompaa. Treenin lisäys ei välttämättä näy ulkomuodossa, jos ruokailutottumukset menevät vastakkaiseen suuntaan. Monesti alkoholin kulutus lisääntyy myös terassikelien myötä. Alkoholi ja raskas grilliruoka yhdessä ovat terveyden kannalta vaarallinen yhdistelmä pidemmän päälle.

Rasvaisen grillimakkaran syönti silloin tällöin ei pilaa kuntoilijan kesää, mutta grillin tiristessä säännöllisesti, on syytä kiinnittää huomiota sen sisältöön. Kaupat ovat pullollaan ihania grilliin sopivia herkkuja. Mitä värikkäämpi ateria, sen parempi. Tämä on hyvä muistisääntö, kun koostat grilliateriaa.

Terveellinen grilliruoka

Vinkit terveelliseen grilliruokaan

Piipahda hedelmä- ja vihannesosastolla

 • Hedelmä- ja vihannesosastolla on paljon hyviä vaihtoehtoja. Kaupassa käydessäsi ja grilliateriaa suunnitellessasi, keskitä ostoksesi heviosastolle. Grilliin sopivia ovat muun muassa kesäkurpitsa, munakoiso, porkkana, sienet, sipuli, valkosipuli, maissi. Koosta ateria näistä kasviselementeistä ja osta lihaosastolta vain lisukkeita.

Kokeile marinadeja

 • Kasviksiin saa makua lisää erilaisilla marinadeilla: öljyillä, yrteillä ja mausteilla. Netistä löytyy paljon helppoja ohjeita marinadien tekoon.

Vaihda kevyempään

 • Käytä kalaa, kanaa, tofua tai soijaa, makkaran sijaan. Herkullisia grilliin sopivia kalavaihtoehtoja on muitakin kuin lohi, kokeile rohkeasti myös siikaa, turskaa, muikkuja ja tonnikalaa.

Tee nyyttejä

 • Tee ihania kasvisnyyttejä foliosta. Näihin voi lisätä erilaisten kasvisten lisäksi kalaa, perunaa, maustettuja tofu- ja soijapaloja, miksei joskus hiukan homejuustoa, grilli- tai halloumijuustoa. Nyytit on helppo valmistaa ja folion sisällä niistä tulee meheviä.

Muista myös nämä

 • Tee ihania, värikkäitä, kasviksista koostuvia vartaita ja marinoi ne itse tehdyllä marinadilla.
 • Myös hedelmiä voi grillata, tee ihana jälkkäri banaanista tai ananaksesta tai käytä hedelmäpaloja pääaterialla esimerkiksi vartaissa.
 • Käytä laadukasta oliiviöljyä grillatessa.

Terveellinen grilliruoka ei suinkaan ole mautonta ja kuivaa. Kun ateria on pääosin kasviksista koostuva, et voi mennä metsään. Kesätreenit sujuvat kevyellä ololla paremmin ja voit hyvin, kun kehosi on täynnä vitamiineja ja ravintoaineita. Näin voit nauttia huoletta ulkoilmasta ja grilliruoasta ja pysyt kesäkunnossa!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit
image description

Kokeile 10 päivää

  Kokeile kuntosalia ja ryhmäliikuntaa 10 päivää vain veloituksetta. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään. Uusille tutustujille.

  Nimi
  Etunimi:
  Sukunimi:

  Puhelin

  Sähköposti

  Kyllä, haluan hyvinvointivinkkejä ja tietoja tarjouksista sähköpostitse. Viestejä noin yksi viikossa, uutiskirjeet voi perua milloin tahansa.

  Keskus

  Haluatko tutustua LITE-saliin (FIT1 Espoo, Vaasa tai Forever Tampere)? Tutustu tästä.