Aineenvaihdunta on biologinen prosessi, jossa keho muokkaa ravintoaineita ja ottaa niistä itselleen energiaa ja rakennusaineita.

Mihin aineenvaihdunta vaikuttaa?

Aineenvaihdunnan aiheuttamaan energiankulutukseen vaikuttaa eniten se, miten paljon henkilö liikkuu ja miten suuri hänen lihasmassansa on. Paljon puhutaan aineenvaihdunnasta ja siihen liitetään usein myös laihdutus ja painonhallinta. On totta, että aineenvaihdunnalla on suuri merkitys painonhallintaan ja yleiseen hyvinvointiin.

Kun aineenvaihdunta toimii olo on hyvä ja energinen, virtaa riittää päivän askareisiin, ei turvota ja olo ei ole tukala. Kun taas jos aineenvaihdunta on hidastunut, vaikuttaa se vireyteen automaattisesti, olo on väsynyt ja veto pois. Turvottaa helpommin ja olo voi olla raskas.

Olet varmasti kuullut kaikenmaailman konsteista kiihdyttää aineenvaihduntaa, kuten chilin syöminen, kurkkuveden tai sitruunaveden juominen, kahvin juominen, greippimehun juominen.. Ja mitä kaikkea niitä onkaan, toki niissä on pieniä, mutta pieniä apuja aineenvaihduntaan, mutta mikään näistä ei johda mihinkään,  jos perusrunko ei ole kunnossa.

Laihduttajien yleinen virhe

Laihduttajat tekevät usein virheen siinä, että syövät liian vähän ja liian harvoin.

Tällöin keho menee säästöliekille ja ikään kuin “pitää kiinni” vähäisestäkin ravinnosta eikä luovuta sitä ulos. Tämä johtaa aineenvaihdunnan hidastumiseen millä on taas käänteinen vaikutus painonpudotukseen.

Jos taas ravintoa tulee tasaisesti, keho luovuttaa sitä myös tasaisesti. Näin ravintoaineet kulkevat kehossa oikeassa suhteessa.

Isoimmat asiat joilla oikeasti on merkitystä aineenvaihduntaan:

Liikehtiminen

Energiankulutuksen tasoon vaikuttaa ”liikehtiminen”,  kuten arkisten askareiden touhuaminen.  Jo esimerkiksi jalkojen heiluttelu ja asennon vaihtaminen usein vaikuttavat. Toiset liikehtivät luonnostaan enemmän kuin toiset. Pitkään paikallaan olo hidastuttaa aineenvaihduntaa.

Säännöllinen syöminen

Aineenvaihduntaan vaikuttaa hyvin pitkälti säännöllinen syöminen,  proteiinipitoista monipuolista ruokaa tasaisin väliajoin. Pitkät ruokailuvälit hidastuttavat perusaineenvaihduntaa ja samoin myös liian niukka ravinnonsaanti.

Kokeile 3 päivää kuntosalia

Testaa Foreveria »

Liikunta

Harrasta liikuntaa!  Hyviä liikuntamuotoja ovat: KAIKKI. On toki tiettyjä treenimuotoja jotka kiihdyttävät aineenvaihduntaa kuten kovatehoiset ja lyhytkestoiset H.I.I.T-treenit, mutta jos liikkuminen jää muuten vähäiseksi ei sekään pelkästään riitä. Lihaskuntoharjoittelu jo ihan keskitehoisella harjoittelullakin auttaa. On tärkeää että energiaa jää muuhunkin treenin jälkeen, jotta vaikutus tehoaa.

Lue myös: Tee testi! Ihmisen luonne kertoo, mikä on paras tapa motivoitua liikkumaan. 

Lihaskuntoharjoittelu

Erityisesti lihaskuntoharjoittelu on erinomainen tapa ylläpitää tai kiihdyttää perusaineenvaihduntaa, sillä lihaskudos on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin rasvakudos. Kilo lihasta kuluttaa enemmän energiaa kuin kilo rasvaa levossakin.

Vedenjuonti

Lisäksi tulee muistaa vedenjuonti. Säännöllinen vedenjuonti on tärkeää, mutta sitäkään ei tarvitse vetää litra tolkulla. 

Lue myös: Kuinka paljon vettä todella tarvitset? Katso infograafi.

Yöunet

Nuku riittävästi. Mieliteot vähenee kun mieli on virkeä, arkiset asiat jaksaa paremmin.

Lue myös: Kello käy eikä unta näy. Miten helpottaa unen saantia?

Vältä stressiä

Helpommin sanottu kuin tehty. Mutta hengähdä, pysähdy välillä ja muista antaa kehon myös palautua.  Stressi nostaa kortisoni tasoja mikä taas aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumisen kun kehon suojelumekanismit stressin iskettyä käynnistyy.

Vitamiinit kuntoon

Varsinkin D-vitamiini, kalsium ja rauta ovat oleellinen ainesosa aineenvaihdunnan toiminnan kannalta, huolehdi että syöt monipuolisesti ja pimeään aikaan etenkin D-vitamiinia voi joutua ottamaan erikseen purkista.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Jasmine Nygren Personal Trainer

Kisakallion urheiluopiston käynyt liikuntaneuvoja ja personal trainer, työskentelen Forever Töölössä Personal trainerina ja ryhmäliikunnanohjaajana. Koen tärkeäksi edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Haluan tuoda ihmisille hyvää oloa liikunnan kautta.

Ajankohtaista

image description

Kokeile 3 päivää

  KOKEILE 3 PÄIVÄÄ

  Tahdon kokeilla ensin 3 päivää ja saada lisää tietoa kampanjasta.

  Etunimi:

  Sukunimi:

  Puhelin:

  Sähköposti:

  Kyllä, haluan hyvinvointivinkkejä ja tietoja tarjouksista sähköpostitse. Viestejä noin yksi viikossa, uutiskirjeet voi perua milloin tahansa.

  Keskus