Kävitkö juoksulenkeillä aiemmin ystäväsi kanssa ja juokseminen jäi, kun ystävä muutti pois? Jääkö liikunta väliin usein siksi, että EI VAAN HUVITA? Tuntuuko välillä, että kaipaisit tarkempia perusteluja ymmärtääksesi tietyn lajin tai tietynlaisen harjoittelun hyödyt perinpohjaisesti? Tee Foreverin testi ja löydä juuri sinulle parhaat motivaattorit.

Jokainen meistä kohtaa ulkoa tulevia odotuksia (maksa vuokra ajoissa) ja sisäisiä odotuksia (älä napostele illalla Netflixin ääressä). Ihmiset reagoivat odotuksiin eri tavoin, ja kun itseään ymmärtää paremmin, motivoituminen liikuntaan ja muutenkin terveellisiin elämäntapoihin saattaa olla huomattavasti helpompaa. Parhaimmillaan saatat kokea klassisen ahaa-elämyksen sen suhteen, miksi aiemmat liikuntaprojektisi ovat onnistuneet tai epäonnistuneet.

Forever on tehnyt testin, jonka avulla selvität omat taipumuksesi ja juuri sinulle parhaat motivaattorit. Testi perustuu yhdysvaltalaisen onnellisuustutkija Gretchen Rubinin huippusuosittuun kirjaan The four tendencies (Neljä taipumusta), jossa hän esittelee ihmisten neljä päätapaa vastata odotuksiin.

Juttu jatkuu testin jälkeen.


Suurin osa ihmisistä edustaa jotain neljästä päätyypistä

Ihmiset voidaan jakaa karkealla tasolla neljään päätyyppiin sen suhteen, miten he vastaavat odotuksiin. Nämä päätyypit ovat:

 • Velvollisuudentuntoinen – vastaa ulkoa tuleviin odotuksiin, mutta vastustaa omia sisäisiä odotuksia
 • Kyseenalaistaja – vastaa sisäisiin odotuksiin, mutta vastustaa ulkoa tulevia odotuksia
 • Kapinallinen – vastustaa kaikkia odotuksia, niin ulkoa tulevia kuin omia sisäisiä
 • Ylläpitäjä – vastaa sekä ulkoa tuleviin että omiin sisäisiin odotuksiin

Alla saat tarkempaa tietoa eri persoonista. Kun olet tehnyt testin, voit lukea lisää siitä, miten motivoit itseäsi tehokkaimmin liikkumaan.

Velvollisuudentuntoinen: “Liikun, kunhan olen siitä jollekin vastuussa”

Mies suorittaa maastavedon
Velvollisuudentuntoiset ovat suurin ihmisryhmä. Velvollisuudentuntoiset ovat yleensä mahtavia ohjattavia liikunnassa, sillä he tekevät kuten pyydetään ja joustavat tarpeen vaatiessa. Aktiivinen liikunta ja terveelliset elämäntavat onnistuvat – kunhan heillä on ulkoa tulevia odotuksia, joihin vastata. Velvollisuudentuntoisille ryhmäliikunta, ryhmävalmennukset ja ystävien kanssa liikkuminen sopivat mitä mainioimmin.

Velvollisuudentuntoiselle tärkeät ulkoiset odotukset voivat olla hyvinkin erilaisia ja eri tasoisia: Yhdelle ulkoinen odotus voi tulla personal trainerin muodossa. Toiselle ulkoa tulevaa odotusta edustaa treenikaveri, jonka kanssa säännöllinen treenaaminen onnistuu helpommin kuin yksin ja samalla tulee vaihdettua kuulumisia. Kolmannelle riittävä ulkoa tuleva odotus voi olla liikuntasovellus, joka muistuttaa omista tavoitteista säännöllisesti.

Hyvin itsensä tuntevalle Velvollisuudentuntoiselle saattaa riittää, että hän tekstaa läheiselle ihmiselleen aamulla viestin: Kysy minulta sitten illalla, miten kuntosalitreeni meni.

Hyvin itsensä tuntevalle Velvollisuudentuntoiselle saattaa riittää, että hän tekstaa läheiselle ihmiselleen aamulla viestin: Kysy minulta sitten illalla, miten kuntosalitreeni meni. Perheelliselle ylläpitäjälle saattaa toimia riittävänä motivaattorina ajatus, että hän näyttää omilla terveellisillä elintavoillaan hyvää esimerkkiä lapsilleen. Joillekin saattaa puolestaan tehota, jos puoliso toteaa, että vaikutat stressaantuneelta – lähdehän nyt minun takiani pienelle lenkille.

Tärkeää on ymmärtää, että ulkoa tulevat odotukset ovat eri asia kuin motivaatio sinänsä – kunhan sopiva ulkoa tuleva odotus löytyy, yleensä motivaatiokin löytyy samalla!

Tässä vielä hyväksi todettuja vinkkejä Velvollisuudentuntoiselle:

 1. Velvollisuudentuntoinen saattaa olla vaikea pitää kiinni tavoitteistaan esimerkiksi loma-aikoina, kun normaaleja ulkoa tulevia vaatimuksia ei olekaan. Kannattaakin miettiä jo hyvissä ajoin etukäteen, millä tavoin huolehdit, että sinulla on silloinkin ulkoisia vastuuttajia. Voitko pyytää esimerkiksi puolisoasi muistuttamaan hellästi siitä, ettei liikuntaa kannata lomallakaan unohtaa?
 2. Koska Velvollisuudentuntoiselle ulkoa tuleviin odotuksiin vastaaminen on huipputärkeää, hän saattaa uuvuttaa itsensä pyrkimällä vastaamaan odotuksiin tunnollisesti silloinkin, kun tämä ei olisi järkevää. Varo siis, ettet aja itseäsi kapinaan – myös aktiiviliikkujan motivaatio laskee helposti, jos tuntuu, että kaikki aika menee vain muiden odotuksiin vastaamiseen.
 3. Aktiivisesti liikkuvan Velvollisuudentuntoisen pahin vihollinen onkin Velvollisuudentuntoisen Kapina, joka ilmenee siten, että Velvollisuudentuntoinen väsyy vastaamaan muiden odotuksiin ja lopettaa täysin yhtäkkisesti esimerkiksi säännöllisen sulkapallovuoron kaverinsa kanssa. Kyse ei välttämättä ole motivaation loppumisesta, vaan siitä, että Velvollisuudentuntoinen kokee, että ulkoa tulee niin paljon odotuksia, ettei hän pysty vastaamaan niihin ja hän kokee, että on helpompi vain lopettaa kokonaan.
 4. Personal trainerin ei myöskään kannata hiostaa liian Velvollisuudentuntoisia liian kovilla odotuksilla ja paineilla, sillä paine vastata näihin odotuksiin saattaa aiheuttaa Kapinan. Velvollisuudentuntoisten kannattaa rohkaista kuuntelemaan omia tunteitaan ja miettiä, millainen liikunta saa heidät tuntemaan itsensä iloisiksi ja onnellisiksi.

Kyseenalaistaja: “Liikun, kunhan ymmärrän miksi, mutta mielivaltaisia käskyjä en noudata”

Nainen on vihaisen näköinen
Kyseenalaistajat yleensä onnistuvat yleensä pitämään kiinni terveellisistä elämäntavoista, kunhan he ymmärtävät, miksi se on tärkeää. He juovat treenin aikana vettä, jos ymmärtävät perin pohjin, mihin veden juominen juuri tässä kohdin vaikuttaa. He haluavat myös tietää, paljonko vettä pitää juoda, voiko liiasta vedenjuonnista olla haittaa ja pitääkö vettä juoda myös ennen treeniä. Kyseenalaistajat haluavat usein räätälöidä, saada lisää tietoa ja varmistua siitä, että saatu tieto on uskottavaa.

Kyseenalaistajat haluavat usein räätälöidä, saada lisää tietoa ja varmistua siitä, että saatu tieto on uskottavaa.

Kyseenalaistajille sopivat luonnollisesti kaikki lajit, joissa he voivat kehittyä alan asiantuntijoiksi joko itse tai henkilökohtaisen valmentajan avulla. Liikkuminen ja terveelliset elämäntavat onnistuvat yleensä hyvin, kunhan Kyseenalaistaja pystyy todistamaan itselleen jatkuvasti, että niissä on järkeä. Epäloogiset tai ilman perusteita annetut ohjeet sekä tehottomalta vaikuttava treeni ärsyttävät Kyseenalaistajia. Kyseenalaistajat ovat usein kärsimättömiä jonottajia, joten jos tunnistat itsestäsi Kyseenalaistajan, kannattaa valita treeniin päivä ja kellonaika, jolloin tiedät, ettei laitteisiin tarvitse jonottaa. Kyseenalaistajat kyselevät itse paljon, mutta eivät pidä siitä, jos heiltä kysellään asioita – varsinkaan jos he eivät ymmärrä, miksi kysymyksiä kysytään.

Kyseenalaistaja voi treenata hyvin ystävän kanssa, mutta Kyseenalaistajalle treenikaveri ei ole liikkumisen päämotivaattori, sillä häntä ei pieni ulkoinen paine kiinnosta. Kyseenalaistaja voikin hyvin perua sovitun treenisession tuntematta siitä huonoa omaatuntoa.

Tässä vielä muutama vinkki Kyseenalaistajille:

 1. Avain säännölliseen liikuntaan on ymmärrys siitä, miksi liikuntaa kannattaa harrastaa ja vielä yksityiskohtaisemmin, miksi esimerkiksi kannattaa harrastaa sekä aerobista että anaerobista liikuntaa. Kyseenalaistaja saattaa kokea esimerkiksi uusien mailapelien opettelun rasittavana, sillä erilaiset mielivaltaisilta vaikuttavat säännöt tuntuvat heistä ärsyttäviltä ja he haluavat varmistaa moneen otteeseen, että säännöt todellakin pitävät paikkansa.
 2. Kyseenalaistajan heikkoudet liittyvät myös kyselemiseen: Toisinaan käy niin, että liikkuminen jää, kun mikään laji ei tunnu vastaavan riittävän hyvin omiin tarpeisiin, tai mikään päivä viikossa ei ole juuri sopiva treenaamiseen. Kyseenalaistajan kannattaakin pitää aktiivisesti mielessään, että säännöllinen tekeminen ja ”lenkkareiden jalkaan pukeminen” on yleensä aina hyväksi, vaikka se ei juuri sinun sen hetkiseen tarpeeseesi olisikaan täydellinen ratkaisu.
 3. Kannattaa myös miettiä, löytyisikö sopivan asiantunteva Personal Trainer, jolle omat valinnat voi sopivasti ulkoistaa!

Kapinallinen: “Teen mitä haluan – mutta en mitään, mitä en halua”

Surffaaja aalloilla
Kapinallisten on helppo liikkua säännöllisesti ja saavuttaa tuloksia – silloin kuin he itse haluavat. Jos halua ei löydy, tuloksia on vaikea saavuttaa. Kapinalliset tekevät mitä vain haluavat, mutta eivät juuri mitään, mitä eivät itse halua. Kapinallisten on vaikea sitoutua säännölliseen treenaamiseen kaverin kanssa – heille ideaali tilanne on, että he voivat joka päivä miettiä, millaista liikuntaa he juuri tänään haluaisivat harrastaa. He haluavat tehdä sitä mitä he haluavat, omalla tavallaan ja silloin kuin heille sopii.

Kapinalliset tekevät mitä vain haluavat, mutta eivät juuri mitään, mitä eivät itse halua.

Toisaalta kun Kapinallinen tuntee olevansa vapaa päättämään, hän saattaa noudattaa hyvinkin terveellistä ruokavaliota ja liikkua aktiivisesti. Liikuntalajeista Kapinallisia viehättävät usein ei-perinteiset ja erilaiset extreme-lajit. Kapinalliset innostuvat usein myös hauskanpidosta, joten Kapinalliset ovatkin usein huippuhyvää seuraa uusia lajeja kokeiltaessa. Myös erilaiset uudet ruokavaliot saattavat tuntua Kapinallisesta hyvinkin kiinnostavilta.

Tässä vielä muutama asia, joita Kapinallisten kannattaa muistaa:

 1. Kapinalliselle onnistuminen on usein siitä kiinni, sopiiko jokin liikuntamuoto omaan identiteettiin. Jos tunnistat itsessäsi Kapinallisen, kannattaa miettiä tarkkaan, millainen ihminen haluat olla: Oletko ihminen, joka rakastaa omaa kehoaan ja pyrkii tuottamaan sille hyvää? Oletko ihminen, joka rakastaa ulkoilmaa ja uusia liikuntakokemuksia? Kun mietit tarkkaan, millainen tyyppi haluat olla, usein terveelliset elämäntavat seuraavat sen mukana.
 2. Kun terveellisistä elämäntavoista haluaa pitää säännöllisesti kiinni, kannattaa itseltään kysellä päivittäin: Olenko ihminen, joka näyttää muille miten voi elää terveellisesti? Olenko ihminen, jolle jokailtaisen joogan avulla syntyvä mielenrauha on tärkeää?
 3. Kapinallisille sopii, että on erilaista liikuntaa, mistä valita. Jos käyt esimerkiksi ryhmäliikuntatunneilla, pelaat sulkapalloa ja tanssit, kannattaa aikataulut ja välineet pitää mahdollisimman helposti saatavilla, jotta pääset heti liikkumaan, kun fiilis on sellainen
 4. Personal traineria valitessaan Kapinallisen kannattaa valita sellainen, joka ei juurikaan kontrolloi, vaan kertoo rauhallisesti erilaisista treenivaihtoehdoista sekä niiden eduista ja seurauksista, ja osaa ehdottaa mielenkiintoisia uusia lajeja. Tärkeää on kaikessa, että Kapinallinen kokee valitsevansa asiat itse
 5. Kapinalliset rakastavat usein haasteita. Kapinallisen Aktiiviliikkujan onnistuminen saattaakin lähteä liikkeelle ystävän puolihuolimattomasta kommentista: Et varmaan kyllä pysty siihen… Tähän Kapinallisen vastaus luonnollisesti on: Enkö pysty vai?

Ylläpitäjä: “Ohjaan itse itseäni ja tavoittelen täydellisyyttä”

To do -lista ja kynä
Ylläpitäjän on yleensä helppo pitää kiinni hyvistä elintavoista. Personal trainerin asiakkaana Ylläpitäjä on yleensä melko vaivaton, sillä hän on erittäin itseohjautuva ja tunnollinen. Haasteena saattaa olla täydellisyyden tavoittelu ja omien tavoitteiden kiristäminen matkan varrella silloinkin, kun se ei olisi järkevää. Ylläpitäjät haluavat vastata muiden odotuksiin ja usein jopa ylittää ne.

Ylläpitäjät loistavat lajeissa, joissa tavoitteisiin pääseminen on itsestä kiinni, sillä he eivät tarvitse johtamista tai ulkoista kontrollointia.

Liikuntalajeista Ylläpitäjille sopivat lähes mitkä tahansa. Ylläpitäjät loistavat lajeissa, joissa tavoitteisiin pääseminen on itsestä kiinni, sillä he eivät tarvitse johtamista tai ulkoista kontrollointia. Ylläpitäjillä on huikea taito saada itsensä treenaamaan silloinkin, kun heistä ei tunnu siltä.

Ylläpitäjät noudattavat ohjeita ja sääntöjä, eivätkä välttämättä pysähdy kysymään esimerkiksi ohjaajalta tai personal trainerilta, miksi tietyt liikkeet täytyy tehdä tietyllä tavalla tai onko jossain annetussa säännössä järkeä. Jos tunnistat itsessäsi tämän piirteen, kannattaa toisinaan pysähtyä ja kysyä rohkeasti, miksi esimerkiksi tietty liike kannattaa tehdä tietyllä tavalla.

Ylläpitäjien on myös vaikea priorisoida sitä, mihin odotukseen vastaa ensisijaisesti: Jos Ylläpitäjä saa kuulla, että hänen olisi tärkeä laihduttaa ja parantaa lihaskuntoa, näiden priorisointi itse saattaa tuntua vaivalloiselta tai lähes mahdottomalta, sillä Ylläpitäjä haluaa vastata kaikkiin odotuksiin kerralla ja saattaakin näin uuvuttaa itsensä. Jos tunnistat itsesi tästä, kysy reilusti, mihin asiaan kannattaa panostaa juuri nyt.

Ylläpitäjät haluavat, että liikuntaan ja muihin terveellisiin elämäntapoihin liittyvät asiat ovat äärimmäisen selkeitä. Esimerkiksi sijainen ryhmäliikuntatunnilla tai personal trainerin poikkeaminen aiemmin sovitusta ohjelmasta saattaa hermostuttaa sinua paljon. Sääntöjen ylläpitäminen on sinulle usein helpompaa kuin niistä poikkeaminen.

Tässä vielä lyhyesti vinkkejä niille, jotka tunnistavat itsestään Ylläpitäjän:

 1. Jos tunnistat itsestäsi tämän luonteenpiirteen, kannattaa tietoisesti muistuttaa itseään siitä, että toisinaan tiukasta ruokavaliosta tai treeniohjelmasta poikkeaminen saattaa välillä kannattaa. Kannattaa välillä sanoa itselleen reilusti: ”Relaa vähän!”
 2. Jos treenaat läheisen ihmisen kanssa, saatat joskus kuulla olevasi armoton – totta onkin, että monet Ylläpitäjät tarttuvat nopeasti toimeen, ja heidän saattaa olla vaikea tuntea empatiaa ihmisiä kohtaan, joille itsensä käskeminen ei olekaan yhtä helppoa.
 3. Ylläpitäjien saattaa olla hankala myöntää, että heidänkään liikuntasuorituksensa eivät aina mene nappiin ja heistä saattaa tulla hyvinkin puolustelevia tai vihamielisiä, jos heille annetaan palautetta ei-täydellisesti menneestä suorituksesta. Kannattaakin muistuttaa itseään siitä, että liikunnan ammattilaiset antavat palautetta, jotta kehittyisit ja treenisi olisi aina turvallista.
 4. Jos läheisesi tai esimerkiksi personal trainer houkuttelee sinua kokeilemaan uusia lajeja, kannattaa kokeilla rohkeasti ja muistuttaa itseään siitä, ettei kaikessa tarvitse heti onnistua! Ylläpitäjillä saattaa jäädä mielenkiintoisia asioita kokeilematta vain sen vuoksi, etteivät he voi olla varmoja omasta onnistumisestaan ja saattavat kokea kasvojenmenetyksen epäonnistuessaan.
 5. Ylläpitäjän kannattaa muistaa, että itseään kannattaa rakastaa ehdottomasti silloinkin, kun treeni ei suju. Kannattaa myös muistaa, että liikunta kannattaa aina, vaikka tulokset eivät joka kerralla paranekaan.

Tee nyt Foreverin testi ja tunnista omat tapasi vastata odotuksiin! Kannattaa valita se vastaus, joka sinuun sopii yleisellä tasolla. Älä mieti poikkeuksia tai keskity vain yhteen elämänalueeseen. Kannattaa olla rehellinen, jotta saat juuri sinua eniten hyödyttävät neuvot! 

 

Lähteet:

Gretchen Rubin: The Four Tendencies

Rachel Trotta: Gretchen Rubin’s Four tendencies… and fitness!

 

 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!