Moni meistä kärsii kesällä unettomuudesta. On kuuma, valoisaa ja uni ei vain tule. Osalle unettomuus on valitettavan tuttu seuralainen ja toiset kärsivät jatkuvasta heräilystä yön aikana. Olen onneksi löytänyt vuosien varrella muutamia tehokkaita keinoja näiden seuralaisten nitistämiseksi – toivottavasti näistä löytyisi teillekin apua 😊

Pimennysverhot

Ehdottomasti paras sijoitus, jos valon haluaa karkottaa. Pimeässä nukkuu huomattavasti paremmin, eikä valo herätä. Itse sijoitin rullaverhoon + pimennysverhoihin = tuplahyöty.

Viileä huone

Tuuleta huone illalla ja nuku viileässä huoneessa. Joskus jätän ikkunan auki koko yöksi, kaupungin melussa tämä ei vain ole kovin tehokasta äänenvaimennusta. Toimii hyvin rauhallisemmalla asuinalueella.

Vältä urheilua kovin myöhään illalla, mikäli heräät aikaisin aamulla

Mikäli mahdollista, niin vältä rankkaa urheilua kovin myöhään. Kehoa rasittavan suorituksen jälkeen on elimistö erittäin hereillä olevassa tilassa. Tämä saattaa hyvin vaikuttaa unensaantiin ja venyttää nukkumaanmenoa turhan myöhäiseksi. Venyttely tai Yin jooga, ovat oikein hyviä palauttavia harjoitusmuotoja iltamyöhäiselle.

Lue myös: viisi syytä aloittaa jooga.

Syö iltapala

Nälkäisenä ei pysty nukkumaan ja nälkään on inhottava herätä. Pidä siis huoli, että ruokit kehosi.

Pädit ja muu elektroniikka

Näiden vaikutuksesta on puhuttu paljon. Olen itse huomannut, ettei pädin katsominen sängyssä, ennen unille menoa, ole unta edistävä tekijä alkuunkaan. Työsähköpostien katsominen sängyssä on harvalle rentouttavaa iltapuuhaa.

Kirja tai äänikirja

Äänikirjalla on ollut mielettömän positiiviset vaikutukset unen saantiin. Nukahdan miltein poikkeuksetta 5 – 10 minuutin sisällä, kun painan äänikirjan päälle.

Alkoholi

Tämän olen testannut First beatiä myöten ja totta se on – alkoholi auttaa nukahtamaan, mutta palauttavaa unta voi alkoholia lipitellessä vain haaveilla. Aamulla olo on kaikkea muuta kuin levännyt ja virkeä. Juo mielummin kuppi teetä tai kaakaota.

Läheisyys

Monelle meistä, toisen ihmisen läheisyys auttaa rentoutumiseen.

Stressi ja mieltä kuorimittavat asiat.

Muuta ne asiat, mihin pystyt itse vaikuttamaan. Mieltä painavat asiat ovat niitä, jotka useimmiten valvottavat meitä.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Christa Porander Kuntoklubin johtaja

Minä Christa, neljääkymppiä lähestyvä kuntoklubin johtaja. Liikunnan ilo, itsensä kehittäminen ja elämästä nauttiminen – siinä elämän resepti!