Laihdutus koetaan usein hurjan isona urakkana, vaikka todellisuudessa painonpudotuksen voi toteuttaa vähän pienemmälläkin stressillä. Mikäli ylipainoa on kertynyt runsaasti ja laihdutettavaa on paljon, on painonpudotukselle varattava tarpeeksi aikaa. Oli pudotettavaa sitten paljon tai vähän, parhaiten kilot pysyvät poissa, jos ne on tiputettu kaikessa rauhassa. Seuraavaksi avaamme 3 yksinkertaista laihdutuvinkkiä, jotka ovat helppo ottaa käytäntöön sinun normaaliarjessasi. Tule mukaan!

Laihdutusvinkit

Laihdutuksen kolme tärkeintä asiaa

1. Syö vähemmän ja terveellisemmin

Vaikka liikkuisit ja kuntoilisit kuinka, mutta söisit jatkuvasti yli energiantarpeesi, ei paino vain putoa. Vaikka et välttämättä haluaisikaan laskea kaloreita, niin seuraa ruokasi määrää muuten. On tutkittu, että ihminen laihtuu, vaikka söisi mitä, kunhan kuluttaa enemmän energiaa, kuin syö. Kuitenkin terveellinen ruokavalio on elimistöllemme tärkeää, eikä laihduttamaan kannata lähteä millään ihme dieteillä.

Jos haluat päästä helpommalla, korvaa päivän toinen lämpöinen ateria aina salaatilla. Unohda erilaiset välipalapatukat ja voileivät, syö hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Vähennä leivän syömistä, korvaa ne riisikakuilla ja rahkalla. Tee jokainen päivä valinta kohti terveellisempää ja kevyempää ruokavaliota.

Kiinnitä huomiota myös ateriarytmiisi. Usein laihduttaja syö liian kevyesti aamulla ja pitkin päivää. Sitten illalla ahmitaan kaksin käsin ruokaa. Painonpudotustasi auttaa isompi, kunnollinen aamiainen, lounas ajoissa, ja terveellisten välipalojen lisääminen.

Lue myös: rasvanpolttoon sopiva ruokavalio?

2. Liikunta lisää energiankulutusta

Toki voit laihtua vain ruokavaliotakin viilaamalla, mutta lisäämällä arkeesi liikuntaa, onnistut tavoitteissasi todennäköisemmin. Lisäksi painosi pudotessa, on kehosi hyvässä kunnossa ja voit henkisesti, sekä fyysisesti paljon paremmin.

Lisää arkeesi hyötyliikuntaa. Pyöräile töihin, tamppaa matot, imuroi vauhdikkaasti ja kävele rappuset hissin sijaan. Koita löytää joku mukava ja stressitön liikuntaharrastus painonpudotustasi tukemaan. Älä unohda lihaskuntoa. Se on hyvin tärkeää, jotta kehosi voi hyvin ja liikkuminen on jatkossakin sinulle helpompaa.

Kokeile Foreverin palveluita 3 päivää maksutta

Laihdutus vinkit

3. Lepää tarpeeksi

Tämä tärkeä asia unohtuu hyvin usein laihduttajilta. Lepo! Tutkimusnäyttö univaikeuksien ja stressin yhteydestä lihomiseen on vahva. Laihduttaminen muuttuu vaikeammaksi, jos unen ja stressinhallinnan kanssa on ongelmia.

Uni vaikuttaa syömistä säätelevien hormonien, kuten leptiini- ja greliini-hormonien, pitoisuuksiin. Leptiini on kylläisyyshormoni ja se viestittää aivoille kylläisyydestä. Leptiinin ansiosta esimerkiksi annoskoot pysyvät kohtuullisina. Greliini puolestaan aiheuttaa jatkuvaa pientä nälkää. Jos nukkuu liian vähän, hormonien tasapaino  heilahtelee ja tulee syötyä huomaamatta liikaa.

Pelkkä väsymyskin vaikuttaa syömiseen. Kun on oikein väsynyt, tekee helpommin mieli epäterveellisiä välipaloja, eikä jaksa yhtä todennäköisesti valmistaa terveellistä ruokaa. On arvioitu, että jos nukkuu hyvin ja syö vähäkalorisesti, voi kiloja pudota jopa 5 kiloa enemmän, kuin jos nukkuisi huonosti. Joten nukkuminen kannattaa.

Pudota painoa kaikessa rauhassa

Vaikka painonpudotuspäätöksen tehtyäsi, onkin usein kova kiire hommiin, muista hieman jarrutella. Laihtuminen on pysyvämpää, kun kilot lähtevät kaikessa rauhassa. Alkuun painoa voi tippua jopa useampi kilo, sillä ensimmäisenä elimistöstä karisevat nesteet. Tämän jälkeen tahdin kuitenkin kuuluu hiipua.

Hyvä tahti on laihduttaminen 1 kg viikossa. Tätä viikkotahtia on suhteellisen helppo ylläpitää ilman jatkuvaa huonoa oloa ja nälkää. Ylärajana järkevälle painonpudotukselle pidetään laihduttamista 5 kg kuukaudessa. Tällöin kilot lähtevät vielä rasvasta, eikä lihaksista.

Ota nämä perus laihdutusvinkit haltuusi ja laita ne käytäntöön jo tänään. Tsemppiä painonpudotukseen, onnistut siinä kyllä!

Kokeile Foreverin aloittelijoille suunnattua kuntosaliohjelmaa:

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit
image description

Kokeile 3 päivää

  Kokeile kuntosalia ja ryhmäliikuntaa kolme päivää veloituksetta. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

  Nimi
  Etunimi:
  Sukunimi:

  Puhelin

  Sähköposti

  Kyllä, haluan hyvinvointivinkkejä ja tietoja tarjouksista sähköpostitse. Viestejä noin yksi viikossa, uutiskirjeet voi perua milloin tahansa.

  Keskus

  Haluatko tutustua LITE-saliin (Espoo, Vaasa, Kuopio tai Tampere)? Tutustu tästä.