Tuntuuko liikunnan aloittaminen hankalalta? Tuntuuko treenaaminen pakolliselta pahalta? Miten liikunnan harrastamisesta saisi mielekkäämpää? Liikunnasta saa nauttia ja parhaimmillaan liikunta tulee ilon kautta. Olemme jokainen yksilöitä ja nautimme erilaisista asioista. Kun opit tunnistamaan omia mieltymyksiäsi voit saada liikunnasta mukavampaa.  

Kokeile viikko: kokeile ryhmäliikuntaa ja kuntosalia viikko veloituksetta.

Ammattilaisen apu ja onnistumisen tunne 

Jokainen tarvitsee onnistumisen tunteita. Onnistumiset tuovat iloa myös liikuntaan. Uuden tempun oppiminen, raskaamman painon nostaminen tai matkan juokseminen tiettyyn aikaan voivat olla onnistumisen merkkejä. Joskus tavoitteisiin pääseminen voi olla haastavaa yksin ja tällöin on hyvä kääntyä ammattilaisten puoleen. Esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa kannattaa hyödyntää ammattilaisen apu. Kun opit liikkeet ohjaajan avulla, saat varmuutta suoritustekniikkaan. Personal trainer voi myös motivoida ja auttaa sinua huomaaman onnistumisia ja kehitystäsi. Salille lähteminen on myös mielekkäämpää, kun olet oppinut harjoitteet – tiedät mitä ja miten teet ne. Silloin ei tarvitse haahuilla salilla epävarmana.  

Treeniaika ja suunnitelmallisuus 

Oletko aamuihminen vai oletko vireimmilläsi vasta illalla? Kellonajalla saattaa olla väliä mitä tulee treenaamiseen. Aamulla harjoittelu piristää koko loppupäiväksi, mutta jos aamulla treenaaminen tuntuu mahdottomalta ajatukselta, kannattaa miettiä sopisiko treeniajaksi paremmin iltapäivä tai ilta. Jos olo puolestaan on vetämätön töiden jälkeen, kannattaa kokeilla aamutreenejä tai merkitä kalenteriin treeniajat. Kun liikunta on merkattu kalenteriin, mieli ehtii asennoitua etukäteen siihen, että tänään on treenipäivä. Kalenteri auttaa myös siinä, että liikunnalle löytyy oma aikansa hektisenkin arjen keskeltä. Toisinaan taas spontaanius liikunnan suhteen voi olla virkistävää. Esimerkiksi kauniilla säällä ulkona lenkkeily saattaa vaikuttaa houkuttavammalta ajatukselta kuin sisällä harjoittelu. Tällöin seuraa mielitekoasi ja lähde nauttimaan ulkoilmasta.  

Ulkona vai sisällä? 

Pohdi tykkäätkö hikoilla mieluummin sisätiloissa vai onko raittiissa ilmassa liikkuminen enemmän sinun juttusi. Vilukissa saattaa tykätä enemmän spinning-tunnista sisällä, kun taas toinen saattaa pitää siitä, että pyöräillessä maisemat vaihtuvat ja ylä- ja alamäet ovat konkreettisempia. Sisä- ja ulkoliikunta eivät kuitenkaan poissulje toisiaan.  

Yksin vai yhdessä? 

Pohdi nautitko treenatessa omasta ajasta vai motivoiko ryhmäpaine tai treenikaveri. Liikunnan yhteyteen voi yhdistää myös sosiaalisten suhteiden hoitamisen. Sovi hyvän ystävän kanssa lenkkitreffit ja saatte samalla vaihdettua kuulumiset. Toisen kanssa sovitusta liikunnasta saattaa olla myös korkeampi kynnys luistaa. Jos yksin treenaaminen miellyttää enemmän, voi treenifiilistä hakea lisää vaikkapa musiikin kuuntelusta.  

Lue myös: Miten löytää treenikaveri?

Treenivaatteet  

Jotta liikkuminen olisi entistä miellyttävämpää, panosta urheiluvaatteisiin. Hengittävät materiaalit tai tuulta ja sadetta pitävät varusteet voivat laskea kynnystä lähteä liikkumaan. Joustavissa ja miellyttävän tuntuisissa vaatteissa liikkuminenkin on helpompaa. Treenivaatteet voivat toimia myös motivaattorina. Värikkäät vaatteet saattavat saada olosi tuntumaan energisemmältä tai uusien varausteiden testaus motivoida liikkeelle. Suunnitelmallisuutta voi hyödyntää myös treenivaatteiden osalta ja pakata seuraavan päivän urheiluvaatteet jo illalla valmiiksi. Kun salikassi on aina valmiina, tulee helpommin lähdettyä spontaanisti harjoittelemaan. 

Lue myös: Älä maksa turhasta – näillä asioilla on treenivaatteissa oikeasti väliä

Löydä oma lajisi 

Kaikki eivät tykkää pallopeleistä tai kuntosalilla käymisestä. Kokeile eri lajeja ja liikuntamuotoja, niin löydät mieluisimman liikuntamuodon itsellesi. Jos sinulla on rajoitteita liikkumisen suhteen, käänny fysioterapeuttisi puoleen sopivan liikuntamuodon löytämiseksi. Maailma on pullollaan eri tapoja liikkua. Toinen tykkää toiminnallisesta harjoittelusta, toinen taas innostuu peleistä ja pallolajeista. Joku rakastaa lenkkeilyä, kun toinen taas vihaa sitä. Kokeile rohkeasti uusia lajeja tai pyydä yksilövalmentajalta apua uusien harjoitteiden opetteluun. Valinnanvaraa on: kuntosaliharjoittelu, tanssi, ohjatut ryhmäliikunnat, yksilöohjaus, kehonpainoharjoittelu, kävely, hiihto, pyöräily, luistelu, uinti, vesijumppa, sauvakävely, pallolajit, mailapelit, nyrkkeily, paini, jooga 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Ilona Haapaniemi Personal Trainer, Fysioterapeutti | Forever Matinkylä

Koulutukseltani olen fysioterapeutti ja toimin Fustra-yksilövalmentajana sekä Personal Trainerina. Minulle tärkeää on kehon kokonaisvaltainen hyvinvointi ja liikunnan ilo! Kuntosaliharrastukseni ja kilpaileminen body fitness -lajissa ovat antaneet omakohtaista kokemusta kehon muokkaamisesta ja tavoitteita tukevasta terveellisestä ruokavaliosta.

image description

Kokeile 7 päivää

Tutustu ryhmäliikuntaan ja kuntosaliin Kokeile 7 päivää Miksi valita Forever?