Pieni lapsi tutkii ja ihmettelee maailmaa leikin kautta. Usein kodin virikkeellinen ympäristö riittää pienelle lapselle paremmin kuin hyvin, mutta moni lapsi kaipaa myös ikätasolleen sopivaa  lasten liikuntaa, toimintaa ja tekemistä. Jos puhutaan taaperoikäisestä lapsesta, pärjää hän hyvin ilman harrastuksiakin. Leikki-ikäinen lapsi kuitenkin haluaa jo liikkua muiden lasten kanssa yhdessä. Harrastuksen voi aloittaa yksin tai yhdessä vanhemman kanssa.

 Katso sinua lähellä järjestettävät lasten liikuntatunnit Foreverillä!

Vinkkejä lapsen liikunnan valintaan

1. Tunne oma lapsesi 

Vanhemman yksi tärkeimmistä tehtävistä lapsen harrastuksen valinnassa on tuntea oma lapsensa. Voi olla houkuttelevaa jatkaa lapsen kautta omaa rakasta harrastustaan tai ehkä jopa viedä lapsi harrastukseen, mistä on aina itse haaveillut. Aikuisen pitää kuitenkin työntää omat halunsa sivuun ja miettiä lapselle harrastusta valittaessa nimenomaan lasta. 

Onko lapsi innostunut musiikista ja tanssimisesta vai hakeutuuko lapsi pallolla pelaamaan, kun silmä välttää? Tykkääkö lapsi vedestä, vauhdista vai eläimistä? Onko lapsi innoissaan luistimilla, suksilla vaiko lenkkarit jalassa? Lue lapsen kehonkieltä ja ilmeitä, kun hän kokeilee ja näkee erilaisia harrastusvaihtoehtoja. Lapsi viestittää yllättävän paljon, kun häntä hieman lukee.

2. Ryhmässä vai yksin? 

Meissä aikuisissa on paljon niitä harrastajia, jotka viihtyvät nimenomaan yksilölajeissa tai joukkuelajeissa. Samat merkit on nähtävissä myös lapsissa. Monesti se selviää vasta kokeilemalla, mutta hyvin äkkiä lasta seuraamalla huomaa kumpi laji sopii lapselle paremmin. Haluaako lapsi suorittaa tehtävän yksin, ilman muiden apua? Kestääkö sen, jos häviö tulee vaikka itse on urheillut hyvin? 

Toisaalta, jos haluaa tarjota lapselle erilaisia mahdollisuuksia harrastaa, voi lajeista valita lapselle yhden yksilölajin ja yhden joukkuelajin toisiaan tukemaan. Aika varmasti näyttää kumpi laji sopii loppujen lopuksi lapselle paremmin. Valinnan yhden lajin harrastamiseen joutuu usein tekemään vasta teini-ikäisenä, jos silloinkaan.

Lue myös: Vauvajumppa tuo iloa ja energiaa

 

 Lasten liikunta 

3. Kuinka usein lapsi voi harrastaa liikuntaa?

Jos puhutaan ihan pienistä lapsista, yksi päivä viikossa riittää hyvin. Mikäli lapsella on virtaa ja halua, voi viikossa olla muutamakin harrastustunti. Harrastuspäivät lisääntyvät sitä myöten, kun ikää ja lajituntemusta tulee lapselle lisää.

Kun lapsella on ikää enemmän ja harrastuksia melkein joka päivä, on tärkeää miettiä lapsen kehon kannalta tärkeitä lepopäiviä. Aivan kuten meillä aikuisillakin, myös lapsilla on hyvä olla vapaapäiviä harrastuksesta. Kasvava lapsi saattaa saada erilaisia vammoja, jos treenaa liikaa ja liian yksipuolisesti.

Kokeile 3 päivää 0 €

Kokeile lastenliikuntatunteja veloituksetta.

Haluan tutustua »

4. Monipuolinen harrastaminen

Lasten harrastamisessa on erittäin tärkeää muistaa monipuolisuus. Mitä monipuolisemmin erilaisia liikuntamuotoja lapselle tarjoaa, sen parempi se on lapselle. Pienelle lapselle sopii hyvin erilaiset liikuntaleikkikoulut ja jumppakerhot, joissa ei vielä niinkään paneuduta yhteen tiettyyn lajiin. Tämä mahdollistaa myös lapsen kiinnostusten kartoittamisen myöhempää lajivalintaa ajatellen.

Sitten kun mieluinen laji on löydetty, sen rinnalle on järkevää ottaa toinen tai ehkä jopa kolmaskin erilainen harrastus. Ehkä joku sellainen, missä voi tehdä monipuolisesti erilaisia harjoitteita. Kunhan muistaa lepopäivät.

 

 

Tärkein ja viimeinen vinkki on kuitenkin se, että kun harrastaminen lapsen kanssa päätetään aloittaa, niin sen oikean harrastuksen tulee tuoda iloa ja onnea lapsen elämään. 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna
image description

Kokeile 3 päivää 0 €

  TULE TUTUSTUMAAN


  Oletko kiinnostunut treenaamisesta liikuntakeskuksessamme, mutta tahdot tutustua tiloihin ensin? Onnistuu! Jätä yhteystietosi, niin asiakaspalvelumme on sinuun yhteydessä.


  Etunimi:

  Sukunimi:

  Puhelin:

  Sähköposti:

  Kyllä, haluan hyvinvointivinkkejä ja tietoja tarjouksista sähköpostitse. Viestejä noin yksi viikossa, uutiskirjeet voi perua milloin tahansa.

  Keskus

  Suosittelemme myös

  Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

  Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

  Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

  Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

  Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

  Onnea matkaan!