Onko lenkkeily sinun juttusi? Mikä onkaan ihanampaa, kuin lenkkeily Suomen kesäisissä maisemissa. Mutta miksi juosta talvella? No juoksee tottakai! Syksy ja sateet ajavat helposti sisäliikuntatiloihin märkää ja pimeyttä piiloon. Juoksuinto laantuu ja pitkän syksyn jälkeen juoksu jää, koska pakkaset ja liukkaat eivät houkuttele takaisin lenkkipoluille. Juoksua voi kuitenkin jatkaa rohkeasti ympärivuotisesti. Juoksu talvella ei ole ollenkaan hullumpaa. Se on vain asenne- ja pukeutumiskysymys.

Miksi kannattaa juosta talvella?

Suomen talvi on aina arvaamaton. Talvi voi olla leuto ja sateinen tai sitten saamme nauttia ihanista aurinkoisista pakkassäistä. Talvella juoksu ei houkuttele usein sen vuoksi, koska tiet ovat liukkaat. Nykyisin on kuitenkin sellaisia juoksukenkiä suunniteltu talven varalle, joilla pysyt pystyssä myös liukkailla keleillä. Kengät nastoilla ovat hyvä vaihtoehto. Liukkaan kelin vuoksi ei juoksua kannata laittaa tauolle. Usein kevyenliikenteen väylät ovat hiekoitettuja, joten jos haluat ottaa varman päälle, juokse yleisiä kävelyreittejä pitkin.

Ulkoilman hyödyt

Älä jää sisälle möllöttämään, vaan lähde rohkeasti ulos liikkumaan säässä kuin säässä. Juoksu raikkaassa ulkoilmassa selventää työpäivän aivosumun. Vedä keuhkot täyteen ilmaa ja nautiskele. Lenkin jälkeen olo on varmasti kevyempi ja stressi selätetty.

Haasta itseäsi

Joskus on hyvä hiukan haastaa itseään, jotta et jää mukavuusalueelle. Ulkona eri olosuhteissa juoksu on juurikin tätä. Älä pelkää lumihankia, vaan poikkea asfalttitieltä metsäpolulle, vaikka se olisikin lunta täynnä. Ylimääräinen ponnistelu tekee hyvää lihaksille. Urheiluliikkeistä on saatavilla nilkkasuojuksia, jotka estävät lumen menon lenkkariin. Leutona talvena räntäsateessakin juoksu voi olla vapauttava kokemus, kun on vain oikein pukeutunut. Litimärkänä tai jääkylmänä juoksu ei ole nautinnollista, joten pukeutuminen on kaiken a ja o.

juoksu talvella

Nauti kauniista maisemista

Ihanat lumiset maisemat tekevät hyvää mielelle. Luminen juoksureitti kauniine lumisine puunoksineen on visuaalisesti kaunis ja mielesi lepää. Työpäivän kiireet unohtuvat nopeasti. Jos juokset hämärässä, pysy valaistuilla teillä ja poluilla, jotta vältyt loukkaantumisilta tai juokse metsäpolulla otsalamppu päässä.

Juoksukunto ei unohdu

Kun juokset ympäri vuoden, juoksukuntosi säilyy. Jos treenaat jotakin tavoitetta kohden, kuten maratonia, on hyvä pitää juoksukuntoa yllä myös talvella. Sisälläkin voi juosta juoksumatolla, mutta se ei voita ulkolenkkeilyä raittiissa ilmassa ja vaihtuvissa maisemissa. Talvi on oivaa aikaa harjoitella peruskestävyyttä. Rauhalliset pitkät lenkit siivittävät kohti kevättä, jolloin voit lisätä taas vauhtia.

Vastustuskyky

Juoksu talvella parantaa takuuvarmasti vastustuskykyä. Hapenottokyky ja verenkierto tehostuvat. Säännöllinen liikunta ulkona talvisäällä karaistaa.

Tutustu hyvään juoksuohjelmaan

Varustaudu oikein!

Muista ottaa huomioon vaihtuvat talvisäät, pukeutuminen talvella vaatii pelisilmää. Kun pukeudut oikein ja hankit sopivat juoksun talvivarusteet ja lenkkarit talvelle, pärjäät lenkkipoluilla ympäri vuoden. Kovemmillakin pakkasilla voi lähteä juoksemaan, mutta pidä lenkki rauhallisena. Suun alue kannattaa suojata tällöin ohuella huivilla tai kaulurilla, joka filtteröi raakaa pakkasilmaa.

Muista pukeutua ohuilla kerroksilla. Hyvä tekninen aluskerrasto ohjaa kosteuden pois iholta ja esimerkiksi ohut fleecevälikerrasto auttaa pitämään lihakset lämpiminä. Juoksulenkillä tulee kuitenkin hikoiltua myös talvella, joten paksuja toppavaatteita et tarvitse. Päällikerrastona voit käyttää ohutta juoksuasua, joka suojaa tuulelta ja tuiskulta. Nykyaikaisissa juoksuvaatteissa on vetoketjut esimerkiksi kainaloissa, joita kannattaa availla kesken lenkkiä. Älä unohda heijastimia pimeällä.

Ei muuta kuin lenkkipoluille nautiskelemaan hienoista talvimaisemista!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit

Suosittelemme myös