Niska jumissa? Lue vinkit niskajumin hoitoon  

Niska jumissa? Ei mikään ihme; pää painaa viitisen kiloa ja sen asianmukainen kannattelu käy kokopäivätyöstä. Niskajumi kannattaa hoitaa heti, ettei vaiva pääse kroonistumaan ja äitymään kivun puolelle.

Mikäli luet tätä artikkelia, vaivaa sinuakin mitä luultavimmin niskakipu tai niskajumi. Todennäköisyys on ilmeinen myös tilastollisesti; eri tutkimusten mukaan noin kolmasosalla aikuisista on jossain elämänsä vaiheessa niska jumissa tai niska- hartiaseudulla jonkinnäköisiä vaivoja. Ja se on ikävä juttu. Samoin kuin selkävaivat, ongelmat niskassa tuntuvat vievän ilon kaikesta tekemisestä.

Niskajumien ja niskakipujen taustalla vaikuttavat monet eri tekijät, kuten ikä, mahdollinen ylipaino tai niskaan kohdistuneet mahdolliset retkahdusvammat. Niskaa kuormittavia tekijöitä ovat ennen kaikkea pitkään jatkuva niskan taittunut, eteentyöntynyt tai kiertynyt asento, istuminen sekä käsien kohoasento.

Ikävääkin ikävämpi niskajumi

Niskajumi ei ole lääketieteellinen diagnoosi, vaan pikemminkin kuvaus tilasta, jossa niskan alueen lihakset ovat kireät ja jännittyneet. Jumit, kireydet ja jännitteet eivät välttämättä kuulosta pahoilta, mutta jatkuessaan ne ovat usein alkusoittoa isommille ongelmille. Jumit saavat aikaan kipuja ja liikerajoitteita eivätkä ongelmat rajoitu välttämättä niskan alueelle; jumissa saattavat olla myös hartiat, päätä särkee eikä huimauskaan ole tavatonta.

Niskajumi on siis oire, ja sen takana saattaa olla monenlaisia tekijöitä, kuten lihasjännitystä, lihaskramppi tai niskan alueen liikehäiriö. Niitä taasen aiheuttavat muun muassa pitkäaikaiset ja niskalle epäedulliset staattiset asennot, lihasheikkous, lihasepätasapaino, ylirasitus, stressi, jännitys ja huonon nukkumisasento. Joskus takana saattavat olla myös kaularangan välilevyvaivat.

Monesti niskajumi ja niskan alueen kivut menevät itsestään ohi, mutta sitä ei kannata jäädä odottelemaan, etteivät ne pääse äitymään tai kroonistumaan.

Ensisijaista onkin puuttua vaivojen aiheuttajiin, eli tekijöihin, jotka ajavat edellä mainittuihin rasitusta aiheuttaviin asentoihin. Työskentelyasentojen korjauksella ja tyynyn vaihtamisella niskaa tukevaksi päästään jo pitkälle, mutta hommaa ei kannata jättää siihen. Vältä vatsallaan nukkumista, mikäli niska ei luontaisesti sopeudu siihen asentoon ja suojaa niska ja hartiat kylmältä ja vedolta.

Nainen kärsii niskajumista

Pysy liikkeessä ja muista taukojumppa. Taivuta ja venytä niskaasi puolelta toiselle ja pyörittele hartioitasi aina, kun muistat.

Anna pään myös levätä, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Pää painaa paljon ja niskan on saatava sen kantamisesta lepoa. Ja niin kaipaa lepoa myös mieli. Stressi saa niskan lihakset jännittymään.

Se on osa autonomisen hermoston toimintaa, joka valmistelee kehon reagoimaan mahdollisiin vaaroihin tai uhkiin. Mikäli jännittynyt tila on pysyvä tai esiintyy usein, ovat niskan seudun ongelmat melkeinpä väistämättömiä.

Niska jumissa – pää ei käänny

Joskus niskajumi äityy niin pahaksi, että se saa aikaan liikerajoitteita, eikä pää käänny. Tilaan kannattaa suhtautua vakavasti. Akuuttihoidoksi kannattaa kokeilla kylmäpakkausta, tarpeen mukaan tulehduskipulääkettä, lepoa, rentoutumista sekä hellävaraista hierontaa.

Vältä voimakkaita liikkeitä, äläkä pakota päätä kääntymään. Mikäli liikerajoite jatkuu hakeudu asianmukaiseen hoitoon joko lääkärin, terveydenhuollon ammattilaisen tai fysioterapeutin luokse. He auttavat selvittämään, mistä on kyse ja ohjaavat sen hoitamisessa.

Niskaperäinen huimaus

Niskan ja hartian seudulle iskeneet jäykkyydet ja kivut saavat helposti aikaan sen, että ihminen ryhtyy luontaisesti rajoittaamaan pään asentoja. Ihmisen pää on kuitenkin tottunut liikkeeseen. Etenkin sisäkorvassa oleva tasapainoelin kaipaa ärsykkeitä pitkin päivää. “Tylsistyneenä” se aiheuttaa kantajalleen huimausta.

Huimaus on hyvin yleistä, monesti harmitonta ja useimmin sen takana on vaaraton, joskin ikävä vaiva. Kaksi yleisintä huimaustyyppiä ovat asentohuimaus sekä niskaperäinen huimaus. Hyvänlaatuinen asentohuimaus johtuu sakan, eli niin sanottujen kristallien kulkeutumisesta korvassa sijaitsevan tasapainoelimen kaarikäytävään.

Niskaperäinen huimaus saa alkunsa niskan seudun lihaksista. Kummassakin tapauksessa olo on epävakaa ja pyörryttävä.

Niskaperäiseen huimaukseen liittyy monesti muita niskan ja hartiaseudun alueen oireita, kuten lihaskipua ja -jännitystä, väsymystä, päänsärkyä sekä huonovointisuutta.

Niskaperäisen huimauksen jäljille pääsee helposti nostamalla kädet ylös. Jos päässä sumenee, ei niska- ja hartiaseudulla kaikki ole kunnossa.

Ensisijainen apu on niskaperäiseen huimaukseen on, kuten edellä, selvittää, mikä ongelmia aiheuttaa ja sen jälkeen tehdä muutoksia niiden suhteen. Lihashuolto toimii paitsi hoitomuotona, myös ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, rentouttava hieronta laukaisee kriittisen alueen lihaskireyksiä ja fysioterapia auttaa paitsi itse ongelmassa, myös selvittämään sen syyt.

Niska kuntoon kuntosalilla

Pitkään jatkunut niskan jumitila saattaa aiheuttaa sen, että niska tuntuu olevan kateissa. Se ei ole hallinnassa. Ota niska haltuun muutamalla yksinkertaisella liikkeellä:

Niska haltuun, osa 1.

  1. Asetu jumppamaton päälle selinmakuulle. Älä nosta päätäsi irti lattiasta, mutta taivuta sitä kuitenkin hieman ylöspäin.
  2. Pysy asennossa 10 sekuntia. Toista liike useamman kerran.
  3. Kun kipu antaa myöden, nosta päätäsi muutaman sentin ylös lattiasta ja laske se takaisin alas. Rentoudu ja toista liike useamman kerran.

Niska haltuun, osa 2.

  1. Asetu jumppamaton päälle päinmakuulle.
  2. Aseta kyynärvarret koukkuun vartalosi sinuille.
  3. Nosta ylävartaloa niin paljon, että saat rintalastan ylös jumppamatosta.
  4. Pidä niska suorana koko liikkeen ajan.
  5. Laskeudu alas ja rentoudu. Toista useamman kerran.

Kun niskan lihakset tuntuvat taipuvan taas yhteistyöhön, kannattaa niitä yhdessä hartiaseudun lihasten kanssa vahvistaa lihaskuntoliikkeillä.

Jumiutunut niska hyötyy voimaharjoittelusta, kunhan se aloitetaan rauhallisesti ja oireita kuunnellen. Vältä kuitenkin liikkeitä, joissa olkavarret ovat pitkään koholla tai viipyvät hartiatason yläpuolella.

Tarvittaessa fysioterapeutti auttaa alkuun ja varmistaa liikkeiden turvallisuuden sekä toimivuuden kyseisen vaivan hoidossa tai ehkäisyssä.

Vaihtoehtoja niskan ja hartiaseudun vahvistamiseen riittää. Ota käyttöön kuminauhat, käsipainot, kahvakuulat. Mainioita laitteita ovat soutulaitteet.

Kokeile helppoa niska-hartiajumppaa käsipainoilla.

Myös venyttely ja jooga ovat omiaan avaamaan jumiutunutta tai kipeytynyttä niskan seutua.

Fysioterapeutin ensikäynti 35 €

Ensikertalaisena saat fysioterapiankäynnin edulliseen hintaan 35 € (norm. 65–75 €).

Lue lisää

 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!

OSALLISTU ARVONTAAN - VOITA 3 KUUKAUDEN TREENIT!

Täytä yhteystietosi alle ja olet mukana treenien arvonnassa. Arvonta suoritetaan kerran kuukaudessa.