Jokainen on varmasti tietoinen yleisimmistä alkoholin haittavaikutuksista. Tässä kirjoituksessa kerrataan vähän vanhaa, mutta saatat löytää tästä jotakin uuttakin tietoa.

Tämän luultavasti jo tiesit?

  • Runsas alkoholinkäyttö kasvattaa maksassa rasvan määrää ja voi aiheuttaa niin sanotun rasvamaksan. Alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa maksassa myös tulehduksen ja pahimmassa tapauksessa maksakirroosin ja maksan toiminnan loppumiseen.
  • Aivosolujen tuhoutuminen. Ajan myötä runsas alkoholinkäyttö saattaa myös edesauttaa Alzheimerin taudin tai dementian puhkeamista.
  • Alkoholinkäyttö vaikuttaa myös verenpaineeseen.
  • Yksi suurimmista aiheuttajista haimatulehdukseen.

Riskit sairastua ylläolevan listan sairauksiin kasvavat useimmiten runsaasta alkoholinkäytöstä pidemmällä aikavälillä. Mutta pienemmilläkin määrillä on lyhyempiaikaisia vaikutuksia elimistöön ja terveyteen, mitkä jokaisen on myös hyvä tietää.

Alkoholi ja vatsan toiminta

Alkoholi kiihdyttää varsasolujen määrää, minkä johdosta vatsahappoja erittyy enemmän. Tämä saattaa aiheuttaa vatsakipuja. Alkoholi ärsyttää vatsanlimakalvoja, jonka vuoksi ravinteiden imeytyminen elimistöön saattaa vaikeutua.

Alkoholi ja uni

Alkoholin nauttimisen jälkeen unen laatu kärsii. Alkoholi vähentää tutkitusti REM -unen määrää. Unen aikana tapahtuva palautuminen (kehon korjautuminen liikunnan aiheuttamista vaurioista) häiriintyy pahimmillaan jopa 70 prosenttia.

Alkoholi ja liikunta

Alkoholi vaikuttaa negatiivisesti kaikkeen liikuntaan jopa useiden päivien ajan. Alkoholi kuivattaa kehoa (poistaa nestettä) jolloin se aiheuttaa kehoon nestehukkaa, joka vaikuttaa jo pienessä määrin suuresti kestävyyteen. Suorituskyky heikkenee sekä palautuminen hidastuu. Vaikka alkoholin nauttimisen jälkeisenä päivänä ei niin sanotusti potisikaan krapulaa ei tästä huolimatta ole asiaa mennä urheilemaan.

Alkoholi ja painonhallinta

Useimmiten ajatellaan, että alkoholista saadut lisäkalorit ovat huonoksi painonhallintaan. Se on totta, yhdessä grammassa alkoholia on 7 kilokaloria. 0,33l omenasiideri sisältää 198 kaloria, olut 132 kaloria, lasillinen punaviiniä n. 200 kaloria. Ylimääräisiä kaloreita saa siis kerättyä huiman määrän jo muutamalla annoksella. Lisäkalorit ei kuitenkaan ole ainut asia minkä vuoksi se on haitallista painonhallinnan kannalta. Niin kauan, kun kehossa on alkoholia, elimistön toiminta keskittyy sen pois polttamiseen, rasvan palaminen keskeytyy. Alkoholi nostaa myös stressihormonitasoja, mikä lisää rasvan varastoitumista kehoon.

Alkoholilla tiedetään myös olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia, esimerkiksi punaviinillä saattaa olla vaikutusta hyvän kolesterolin määrään joka taas vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksiin. Tämä tarkoittaa kuitenkin vain ja ainoastaan kohtuullista alkoholin määrää. Lasillinen viiniä ruoan kanssa tai saunaolut viikonloppuisin tuskin aiheuttaa sinulle suurempia terveyshaittoja, mutta on kuitenkin hyvä pitää mielessä, alkoholin vaikutukset uneen, suorituskykyyn, palautumiseen ja painonhallintaan. Alkoholin nauttimisen jälkeen liikuntasuoritukset tulee jättää muutamaksi päiväksi väliin. Veden juonnista tulee pitää huolta, jotta keho saadaan palautettua normaaliin nestetasapainoon. Ja painonpudotusta tavoittelevat muistavat, että

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Karoliina Villilä Personal Training -koordinaattori

Personal trainer, ravintovalmentaja ja mentaalivalmentaja, Forever Varisto. Loputon tiedon ja oppimisen jano.