Aikuisikäisistä suomalaista noin kahdella miljoonalla on korkea verenpaine, joka hoitamattomana voi johtaa aivohalvaukseen, sepelvaltimotautiin, sydämen vajaatoimintaan ja muihin vakaviin sairauksiin. Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimpiä terveitä elinvuosia vähentävä tekijä  ja aiheuttaa vuosittain noin 9,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.

Verenpaine on valtimoissa vallitsevaa painetta. Se ilmoitetaan kahtena eri lukuna: korkeampana systolisena ja matalampana diastolisena paineena, kuten 140/90 mmHg. Verenpainelukemat vaihtelevat normaalisti iän mukaan, kohonneessa verenpaineessa mittausarvo ylittää 140/90.

Korkea verenpaine ei välttämättä aina anna oireita. Toisinaan erittäin korkea verenpaine voi oirehtia huimauksena, mutta se ei välttämättä oirehdi mitenkään.

Korkea verenpaine saattaa tulla ilmi tavallisen terveystarkastuksen yhteydessä, mutta erityisesti riskiryhmän on hyvä mitata verenpaine aina välillä lääkärin vastaanotolla.

Lue myös: Keski-ikäisen kannattaa aloittaa liikkuminen – ehkäisee sydämen vajaatoimintaa

 

Verenpainemittaus - korkea verenpaine

Korkea verenpaine ja elämäntapamuutokset

Terveelliset elämäntapamuutokset auttavat myös korkeaan verenpaineeseen. Käy säännöllisesti kuntosalilla eli tee lihaskuntoharjoittelua, harrasta kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa 150 minuuttia viikossa, vähennä alkoholin käyttöä ja tupakointia. Jos olet ylipainoinen, pudota painoa. Myös stressi nostaa verenpainetta.

Vinkkejä ruokavaliomuutoksiin

  • Vähennä suolan ja suolaa sisältävien mausteseosten käyttöä. Myös monissa elintarvikkeissa on runsaasti suolaa: huomioi leipä, liha ja kala, juustot ja valmisruoat.
  • Syö runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
  • Syö kalaa vähintään kahdesti viikossa.
  • Lisää ruokavalioon kuituja
  • Vältä runsasta kahvin juontia
  • Vältä salmiakkia ja lakritsia

Mikäli verenpainetautia ei saada hallintaan elämäntapamuutoksilla, on lääkitys tarpeen.

Lue myös: Hyötyliikunta – mistä aloittaa ja vinkkejä onnistumiseen.

Tutkimus: Liika suola, ylipaino ja vähäinen liikunta usein vaikean verenpaineongelman takana

Elintapoihin liittyvät seikat todennäköisesti selittävät, miksi monien korkeaa verenpainetta potevien verenpainetta ei saada laskettua. Tuoreen tutkimuksen mukaan liika suola, vähäinen liikunta ja lihavuus ovat keskeisimmät korkeaan verenpaineeseen liittyvät ongelmat.

Tutkimuksessa oli mukana potilaita, joiden verenpaine oli hyvin korkea eli yli 160/100 mmHg tai joiden verenpainetta ei saatu laskettua lääkehoidolla.

Tulosten perusteella lähes 70 prosenttia potilaista sai ravinnostaan liikaa suolaa ja 40 prosenttia liikkui liian vähän. Lisäksi 20 prosentilla potilaista todettiin lihavuuteen liittyvä insuliiniresistenssi, 6 prosentilla aldosteronismi, 3 prosentilla uniapnea ja 3 prosentilla ehkäisypillereihin liittyvä verenpaineen nouseminen.

Tutkimuksesta ei käy ilmi oliko potilaiden verenpaine koholla juuri elintapojen takia, mutta aiemman tutkimustiedon valossa se on todennäköistä. Havainnot vahvistavatkin käsitystä elintapojen merkityksestä korkean verenpaineen hoidossa, ja etenkin vaikeasti hoidettavien verenpainepotilaiden kohdalla.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

 

Lähteet

Kohonnut verenpaine (suomalainen Lääkäriseuran Duodecim ja Suomen Verenpaineyhdistys ry:n). Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. www.kaypahoito.fi

Journal of Hypertension 2018;DOI:10.1097/HJH.0000000000001885

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Ajankohtaista

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!