Selkäkipu on ikävä seuralainen. Kivut ovat kovin yleisiä ja suurimpia syitä niiden syntymiseen ovat muun muassa raskas fyysinen työ, huonot työasennot, liikkumattomuus, urheilu- ja rakennevammat. Kotihoito ennaltaehkäisee ja auttaa pitämään selän paremmassa kunnossa. Tässä artikkelissa avataan selkäkivun hoitoon liittyviä toimenpiteitä, joita voit tehdä täysin kotonakin.

Millä keinoin selkäkipuja voi ehkäistä tai hoitaa kotona?

Hyvä lihaskunto ehkäisee selkäkipujen syntyä, varsinkin syvät vatsalihakset ja lantionpohjalihakset ovat avainasemassa, hyvää ryhtiä unohtamatta. Jos käyt salilla treenaamassa, kannattaa kiinnittää huomiota tekniikoihin. Nostotekniikat ja liikeradat olisi hyvä käydä läpi ammattilaisen kanssa, jotta vältytään vammoilta. Vaikka selkäkivut olisivat jo arkeasi ja keskivartalon  lihaskunto heikko, ei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa vahvistamaan keskivartaloa.

Kokeile selkäkivun hoitoon näitä

Hengitysharjoitukset

Jos selkä on todella kipeä ja jumissa, voi pelkillä hengitysharjoituksilla saada apua tukalaan tilanteeseen. Usein kiputilassa hengitetään pinnallisesti. Olisi hyvä pystyä rentoutumaan ja keskittymään hengittämään pallealla. Syvä palleahengitys auttaa varsinkin alaselän kipuihin ja aktivoi syviä lihaksia.

Kotikonstit selkäkivun hoitoon

Liikunta

Lievästä selkäkivusta kärsivän on hyvä jatkaa liikuntaa kevyesti. Esimerkiksi uinti, kävely ja erilaiset jumppaliikkeet niskalle ja selälle ovat sopivia liikuntamuotoja. Sauvakävelyllä saa liikettä mukavasti selälle. Liikkuessa on kuitenkin syytä kuunnella itseään, ettei rasita selkää liikaa.

Jooga ja pilates

Jooga ja pilates ovat hyviä sekä hellävaraisia liikuntamuotoja, kun haluat vahvistaa syviä vatsa- ja selkälihaksia. Liikkeitä tehdään rauhalliseen tahtiin, itseään kuunnellen ja hitaasti hengitellen, joten nämä sopivat selkävaivaiselle loistavasti. Jos jokin liike tuntuu hankalalle, voi sen jättää tekemättä tai tehdä korvaavan liikkeen.

Venyttely

Venyttely on todella tärkeä kehonhoidossa jo kipujen ennaltaehkäisyn kannalta. Venyttele kotona esimerkiksi aamuisin tai iltaisin, kun katselet televisiota tai haluat rahoittua ennen nukkumaanmenoa. Venyttelystä on hyvä tehdä rutiini. Jos et ole koskaan kokeillut roikkumista, niin kannattaa testata sitäkin. Sillä akuutin kivun helpottamaan.

Kokeile Foreverin kehonhuoltotunteja ja kuntosalia kolme päivää maksutta.

Rullaus

Rullaa lihaksia auki lihasrullalla eli rollerilla. Rullaus on tehokasta ja oma lihasrulla kannattaa ehdottomasti hankkia kotiin. Rullaa ylä- ja alaselkää varovasti omien tuntemuksien mukaan. Kaupoissa on erilaisia lihasrullia, valitse itsellesi sopivin. Jos et ole vielä rullaillut aiemmin, kannattaa aluksi hankkia pehmeämpi rulla.

Hierova pallo

Pieni pallo, esimerkiksi tennispallo tai hierontatarkoitukseen tarkoitettu pallo, auttaa myös kotihoitona. Palloa voi pyöritellä selinmakuulla selän alla tai seinää vasten. Näin pystyt käymään itse läpi kaikki kipualueet.

Kipukoukku

Kipukoukku on tehokas selän kipupisteiden hoitoon. Sillä saa kohdistettua painetta juuri oikeaan kohtaan. Koukulla on helppo käydä läpi koko selän ja niskan kipupisteet.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Kun pidät huolta kunnostasi, ruokavaliostasi ja sosiaalisesta elämästäsi, auttavat ne myös osaltaan pitämään huolta selän terveydestä. Selkäkivun hoidossa psyyke on tärkeä, jotta jaksat ottaa vastaan vastoinkäymiset. Jos selkäkipu vaivaa kovasti tai eivät ota parantuakseen kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. Äkillinen kova selkäkipu tulee ottaa vakavasti. Selkäsi on tärkeä, pidä siitä hyvää huolta!

 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit
image description

Aloita nyt!

  TULE TUTUSTUMAAN


  Oletko kiinnostunut treenaamisesta Premium-klubillamme, mutta tahdot tutustua tiloihin ensin? Onnistuu! Jätä yhteystietosi, niin kuntoneuvojamme ottavat yhteyttä ilmaista tutustumista varten.


  Etunimi:

  Sukunimi:

  Puhelin:

  Sähköposti:

  Kyllä, haluan hyvinvointivinkkejä ja tietoja tarjouksista sähköpostitse. Viestejä noin yksi viikossa, uutiskirjeet voi perua milloin tahansa.

  Keskus