Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Kuntosalilla kävijän vitamiinit ja ravinto näyttelevät erityisen suurta roolia ja ne voivat jopa vaikuttaa siihen miten treeni kulkee, sekä tavoitteet toteutuvat.  Vitamiinien riittävyys on syytä ottaa huomioon, mikäli haluaa päästä salitreenissään eteenpäin.

Tarpeeksi vitamiineja saa normaalista terveellisestä ravinnosta, mutta aina se ei riitä. Voi olla, että joudut tukemaan vitamiinin saantiasi erilaisilla vitamiinilisillä.

Pitää kuitenkin muistaa, että mitkään vitamiinipurkit tai lisäravinteet eivät korvaa riittävää unta, riittävää palautumista, terveelliseksi rakennettua ruokavaliota, eikä järkevästi koostettua treeniaikataulua. Erityisesti silloin, jos treenin määrä kasvaa, voi vitamiinilisistä ja lisäravinteista saada kaivattua apua.

Kuntosalilla kävijän vitamiinit

Parhaiten tarvittavat vitamiinit saat syömällä säännöllisesti hedelmiä, marjoja, kasviksia, täysjyväviljaa, kalaa, kananmunia, maitovalmisteita ja öljyjä. Mutta jos koet tai tiedät, että ruuasta saadut vitamiinit eivät riitä, on ihan ok hankkia lisää vitamiineja purkista.

Mitä ne kuntosalilla kävijän vitamiinit sitten ovat?

Nämä tarvitset

D-vitamiini

Sitä tarvitset varmasti. D-vitamiinia saat auringonvalosta, kalasta, kananmunasta, maksasta ja sienistä. Asumme niin pimeällä pallonpuoliskolla, että erityisesti meille suomalaisille D-vitamiinin syöminen on tärkeää.  D-vitamiinin puutostilalla on yhteys ihmisen yleiseen terveyteen. Kovaa treenaava saa vastustuskykyään paremmaksi D-vitamiinilla ja juuri siksi D-vitamiini sopii erityisesti käytettäväksi silloin, jos kehoa kuormitetaan kovalla treenillä. Tutkimusten mukaan D-vitamiini ylläpitää normaalia lihasten toimintaa. D-vitamiinia on hyvä syödä myös purkista.

C-vitamiini

Muista huolehtia C-vitamiinin saannistasi sillä c-vitamiini on erityisen hyödyllinen ravintolisä urheilijalle. C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän ja hermoston normaalia toimintaa. Se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja vähentää elimistön haitallista hapetusstressiä, joka johtaa muun muassa immuunipuolustuksen heikkenemiseen. C-vitamiinin saanti on helppoa ravinnon avulla. Parhaita lähteitä ovat marjat, sitrushedelmät, tuoreet hedelmät, vihannekset ja peruna. Voit kuitenkin hetkellisesti (esimerkiksi flunssakaudella) nauttia C-vitamiinia purkista. Muista kuitenkin, että moninkertaiset annokset voivat haitata lihaskasvua.

kuntosalillla kävijän vitamiinit

Nämä tarvittaessa

Magnesium

Magnesium on yksi niistä kivennäisaineista, jotka ovat elimistöllemme elintärkeitä. Magnesiumia saa lähes kaikista elintarvikkeista ja sillä on tärkeä rooli aineenvaihdunnan ja solutoiminnan säätelyssä. Magnesiumin sopiva saaminen vähentää uupumusta ja edistää lihasten toimintaa. Kovaa urheillessa magnesium olisi erityisen tärkeää. Magnesiumin puute voi aiheuttaa kivuliaita lihaskramppeja, jotka ovat yleinen vaiva urheilijoilla.

B2-vitamiini

B2-vitamiinia saat maitotuotteista, lihasta, kananmunista, täysjyväviljasta ja oluthiivasta. Purkista B2-vitamiinin voit ottaa avuksesi silloin, kun olet kovan stressissä tai sairastumassa. Keho voi silloin mahdollisesti hyötyä pienestä vitamiinilisästä. B2-vitamiini lisää ei kuitenkaan tarvitse syödä koko ajan.

B12-vitamiini

Mikäli olet vegaani, tai syöt muuten erityisen vähän eläinkunnantuotteita, niin B12 vitamiinien nauttiminen purkista voi olla pakollista. B12-vitamiinia saa vain eläinkunnan tuotteista ja tästä syystä vegaanit ja kasvisyöjät eivät saa sitä tarpeeksi. Vegaanit ja kasvissyöjät saavat usein myös liian vähän jodia ja seleeniä, joiden lähteitä ovat muun muassa maitotuotteet, kala ja liha.

Omega-rasvahapot

Uskotaan että omega-rasvahapot vaikuttaisivat positiivisesti kuntoilijan terveyteen. Omega-rasvahappojen epäillään ehkäisevän, vaimentavan ja sammuttavan hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta. Omega-rasvahappoja saat esimerkiksi saksanpähkinöistä, kalasta, pavuista ja öljyistä. Jos Omega-rasvahappojen saaminen on vähäistä, niin voit popsia niin ikään niitä tarvittaessa purkista.

kuntosalilla kävijän vitamiinit

Vitamiininen yliannostus voi olla haitallista terveydelle. Siksi vitamiinivalmisteita pitää käyttää pakkauksessa annetun ohjeen mukaisesti, eikä monivitamiinivalmisteen rinnalla tule käyttää päällekkäisiä vitamiinilisiä. Vitamiinien saaminen terveellisestä ruokavaliosta on aina se paras vaihtoehto.

Lisäravinteet

Kuntoilijan vitamiinit ovat tärkeitä. Jokaisen kuntoilijan tulee huomioida ruokavaliossaan myös tarpeellinen proteiininen saanti.

Tavalliselle kuntoilijalle lisäravinteet eivät ole välttämättömiä, mutta jos suunnittelet kasvattavasi lihasmassaa, niin voit miettiä haluatko lisätä ruokavaliosi oheen esimerkiksi proteiinilisää tai massankasvattajaa. Palautusjuoma on yksi yleisimmin käytetyistä lisäravinteista. Sen idea on, että se nautitaan heti treenisuorituksen jälkeen, jotta elimistö saa kuluttamansa hiilihydraatit ja proteiinit takaisin.

Muista kuitenkin, että purkista nautitut vitamiinit ja lisäravinteet eivät ole pakollisia. Jos tunnet että saat riittävästi oikeanlaisia ravintoaineita terveellisestä ruokavaliosta, niin todennäköisesti se riittää. Tärkeää on tietää ja tunnistaa mitä kaikkea elimistösi tarvitsee ja mitä se saa.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit