Haluaisitko olla notkeampi, solakampi ja ryhdikkäämpi, vahvistaen samalla lihaksia? Pilates voi olla sinulle oikea laji.

Pilates on vanha Joseph Pilateksen kehittämä kehonhallintatekniikka, joka juontaa juurensa 1900-luvun alkuun. Pilateksessä yhdistyy voimistelu- ja esittävän tanssin liikkeet. Tärkeintä on suorittaa liikkeet hallitusti ja oikein. Kun tekee ne oikein, pilateksen hyödyt keholle ovat kiistattomat.

Lue myös: Mietitkö pilateksen ja joogan välillä? Mieti nämä asiat ennen kuin valitset

Miksi juuri pilates?

1. Kehonhallinta

Somen ihmeellisessä maailmassa näkee usein kuvia, joissa urheilullisen näköiset ihmiset venyvät mitä ihmeellisimpiin asentoihin. Kuvia katsellessa tuntee jopa hiukan kateellisuutta uskomattomasta kehonhallinnasta. Eihän sellaista voi enää aikuisiässä saavuttaa, jos kehonhallintaa ei ole lapsuudessa harjoitellut. Väärin! Pilateksellä saat hyviä tuloksia jo lyhyessäkin ajassa. Sitkeästi harjoittelemalla oppii nopeassakin ajassa vaikeampiakin liikkeitä.

2. Hyvä ryhti

Ihminen näyttää itsevarmalta, kun hän kannattelee kehoaan ylväästi. Pilates auttaa saavuttamaan hyvän ryhdin ja ylläpitämään myös sitä sekä korjaa kehon virheasentoja. Keskivartalo saa tehokkaan treenin, sekä syvien vatsalihasten että selkälihasten osalta. Näin vartalon asento korjaantuu. Varsinkin päätetyötä tekeville pilates on hyvä laji palauttamaan ryhdin, kun asento on päivän mittaan tietokoneen ääressä painunut kasaan.

3. Sopii kaikenikäisille

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa pilateksen harjoittelua. Laji sopii kaikenikäisille liikkujille. Jokaiselle löytyy sopivia liikkeitä eritasoisilta tunneilta. Pilates on hyvä laji myös vanhuksille. Ikääntyessä keho painuu kasaan, joten tukilihaksien harjoittelu on tällöin erityisen tärkeää venyvyyttä unohtamatta.

4. Palautuminen

Pilates on tehokas laji jo itsessään, mutta käy oikein hyvin myös palauttavana treeninä esimerkiksi urheilijoille. Pilates on hyvää vastapainoa varsinkin raskaalle salitreenille. Usein kehonhuolto tehdään hutiloiden tai sitä ei pidetä niin tärkeänä. Vammautumisen ehkäisemiseksi, kehonhuolto on kuitenkin erittäin tärkeää eikä sitä sovi unohtaa. Jos kehonhuolto unohtuu usein, kannattaa pilates-tunti ottaa treeniohjelmaan mukaan.

5. Liikkuvuus

Pilateksen avulla parannat kehon liikkuvuutta eli venyvyyden ja voiman yhdistelmää. Venyttävien ja avaavien liikkeiden myötä lisäät vartalosi notkeutta ja joustavuutta myös nivelten osalta.

6. Lihasvenyvyys

Pilates notkistaa vartaloasi. Hektinen arki, huonot työasennot ja erilaiset lihaksistoa rasittavat liikuntalajit saavat kehossa aikaan jumiutumista ja kipupisteitä. Pilateksen venytykset rentouttavat jumiutuneita lihaksia.

7. Mielenhallinta

Pilateksellä on kehonhallinnan lisäksi kiistattomia vaikutuksia myös mielenhallintaan. Keskittymiskyky paranee ja mieli rentoutuu hengitystekniikan ja liikkeiden avulla. Hengitystekniikka vaatii hiukan harjoittelua, koska vatsaa vedetään sisään koko ajan, jolloin hengitys suuntautuu rintakehän alueelle. Liikkeet suoritetaan uloshengityksen aikana.

8. Hyvät yöunet

Työpäivän päätteeksi tehty pilates-harjoitus auttaa myös iltaisin nukahtamaan, jos kärsii nukahtamisvaikeuksista. Pilateksen jälkeen mieli on kirkas ja olo rentoutunut, joiden myötä yöunien laatu kohentuu huomattavasti.

9. Vilkastuttaa aineenvaihduntaa

Pilates ei ole vain rauhallista venytystä liikkeestä toiseen. Liikkeet ovat myös tehokkaita ja saavat aineenvaihdunnan käyntiin. Laji sopii siis myös painoa pudottavien ohjelmaan, vaikka ei sinänsä polta rasvaa tai nosta sykettä.

10. Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta pilates on oikein hyvä lisä treeniohjelmaan. Se tasapainottaa kiireistä arkea ja muuten ehkä rankkaakin treeniohjelmaa. Pilates-liikkeitä voi tehdä kotona, mutta oikean hengitystekniikan omaksumiseen ja liikeratojen oikein suorittamiseen tarvitaan usein ohjaajan apua ainakin aluksi.

Ota pilates rutiiniksi jo tänään. Sen moninaiset hyödyt auttavat sinua kohti terveempiä elämäntapoja ja saat kiireiseen arkeesi tasapainoa.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Ajankohtaista

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!