Kuulutko sinäkin niihin, joilla pää sanoo jatkuvasti, voisin olla vieläkin parempi? Vaikka olisit saavuttanut jo haluamasi, ajatteletkin, kun saan vielä tämän, niin sitten olen tyytyväinen. Hetkinen. Tällä ajatustavalla, et pysty koskaan olemaan onnellinen juuri tässä ja nyt. ”Sitten kun” ajatukset pitävät katseen kokoajan tulevassa ja hetkessä oleminen jää taka-alalle. Tämä on hyvin tyypillistä treenaamisessakin, usein ulkonäköasiat ovat niitä, joihin olemme harvoin tyytyväisiä juuri nyt, vaan aina tuntuu olevan jotain parannettavaa. Vaikka liikuntaan liittyy paljon enemmän kuin pelkkä ulkonäön muokkaaminen, keskitytään tähän silti välillä liikaakin.

Vaaka vs. sinä

Useimmat antavat vaa’an lukemien määritellä liikaa onnellisuuttaan. Vaikka olisit jo niin sanotusti ihannepainossasi, eli kehosi ja mielesi voi hyvin, pituuden suhde painoon on normaali, haluaisit silti pudottaa ainakin vielä sen 5 kg ”ylimääräistä” pois, jotta olisit tyytyväinen. Kuulostaako tutulta?

Totuus on kuitenkin se, että sinun ei tarvitse pudottaa viittä kiloa ollaksesi onnellinen. Tärkeintä on, että sinulla on hyvä olla kehossasi, voit hyvin myös mieleltäsi ja sinulla on energiaa. Kun perusasiat ovat kohdillaan ei ole järkeä lähteä tuijottamaan vaa’an lukemia. Kehoa voi muokata muullakin tavalla, kuin vain numeroita pudottamalla vaa’an mittarista.  Jos haluaa niin sanotusti ”kiinteytyä”, riittää säännöllinen liikunnan harrastaminen, kestävyystyyppinen lihaskuntoharjoittelu sekä säännöllinen ateriarytmi sekä monipuolinen ja ravitseva ruoka. Numeroiden sijaan keskity hyvän olon saavuttamiseen.

Kiinteytyminen

Asiakkaat toivovat usein kiinteytyvänsä, mutta mitä se kiinteytyminen sitten oikeastaan on? Puhuttaessa kiinteytymisestä tarkoitamme tilannetta, jossa kehon rasvamäärä pienenee, mutta lihasmassa säilyy ennallaan tai sitä tulee hieman enemmän. Kun kehon rasvamäärä pienenee, samalla lihaserottuvuuskin paranee. Kiinteytyminen tarkoittaa jossain määrin myös pientä laihtumista, jolloin niin sanottu ylimääräinen rasva häviää.

Kun halutaan ainoastaan laihtua, pelkällä ruokavalion muuttamisellakin onnistuu, mutta kun halutaan saada lihasta ja niin sanotusti kiinteytyä, tarvitaan lisäksi lihaskuntoharjoittelua, esimerkiksi kuntosalilla. Optimaaliseen harjoitteluun, niin kuin ”kiinteytymiseenkin”, kuuluvat oikeanlainen harjoittelu, riittävä lepo ja monipuolinen, harjoitusta tukeva tasapainoinen ruokavalio.

Mikä on normaalipaino?

Normaalipainona voi pitää sitä, mihin keho asettuu kun ruokailu ja liikunta ovat tasapainossa, eli energiakulutus ja energiansaanti ovat samassa suhteessa toistensa kanssa, jolloin syödään sen verran kuin kulutetaankin. Yksittäisiä/satunnaisia herkkuhetkiä ei tarvitse sulkea pois, kun palikat ovat muuten kohdillaan. Ihannepainona voisi pitää sitä, mitä keho pystyy ylläpitämään, ilman jatkuvaa stressiä.

Niiden muutamien kilojen pudottamisen ja stressaamisen sijaan, keskity pieniin elämäntapamuutoksiin, jotka parantavat hyvinvointiasi, harrasta oikeantyyppistä liikuntaa ja pidä ateriarytmi säännöllisenä.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Jasmine Nygren Personal Trainer

Kisakallion urheiluopiston käynyt liikuntaneuvoja ja personal trainer, työskentelen Forever Töölössä Personal trainerina ja ryhmäliikunnanohjaajana. Koen tärkeäksi edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Haluan tuoda ihmisille hyvää oloa liikunnan kautta.