Napa selkärankaan! Korsetti kasaan! Pyykkilautavatsa. Sixpack. Keskivartalon treenaamiseen liittyy paljon mielikuvia ja ihanteita vaikka kuumin kausi korsetin kasaan kursimiseksi on jo väistynyt bikinikauden tieltä. Kun esimerkiksi käsivarsille haetaan muotoa ja kiinteyttä, pitäisi vatsan taas olla mahdollisimman litteä ja mielellään sixpackin urat erottua selvästi. Osa kuntoilijoista tavoittaa kauniin vyötärön, osa taas ahertaa tilanteen näkyvästi muuttumatta. Jälkimmäisessä tapauksessa on syytä tarkistaa, onko treeni ja muut elämäntavat tavoitteiden mukaisia. 

Vatsalihasten lyhyt anatomia 

Pinnalliset vatsalihakset muodostuvat suorasta ja vinoista vatsalihaksista ja ovat toki tärkeässä roolissa kehonhallinnallisesti. Suora vatsalihas, m. rectus abdominis, taivuttaa vartaloa eteenpäin. Vinot vatsalihakset, m.musculus obliquus internus abdominis sekä m. obliquus externus abdominis taas osallistuvat vartalon taivutuksiin ja kiertoihin kahdessa kerroksessa. Kuitenkin poikittainen eli syvä vatsalihas, m. transversus abdominis osallistuu vatsaontelon paineen säätelyyn sekä syvien selän lihasten avustuksella lannerangan stabilointiin, ja ollessaan aktiivinen auttaa litteän vatsan metsästyksessä. Ryhdillisesti poikittainen vatsalihas on merkittävässä asemassa, ja totta kai ryhdikäs olemus saa myös vatsan alueen näyttämään kauniimmalta. Keskivartalon treeneissä kannattaa siis keskittyä erityisesti syvään vatsan tukeen. 

Miten aktivoida vatsalihakset?

Helpoin tapa tuntea poikittaisen vatsalihaksen aktivaatio on käydä koukkuselinmakuulle ja asettaa etu- ja keskisormet pari senttiä suoliluunharjanteista ensin kohti keskustaa ja sen jälkeen liu’uttaa sormia pari senttiä alas nivusia kohden. Täällä vinot vatsalihakset väistyvät tieltä sen verran että poikittaisen vatsalihaksen syyt on mahdollista tuntea. Lihas aktivoituu uloshengityksen aikana. Liian voimallista pinnistystä on syytä välttää sillä tämä aktivoi pinnalliset lihakset jolloin syvä vatsan tuki heikkenee ja on vaikeammin tunnusteltavissa. 

Pilates– ja jooga-tyyppiset harjoitteet ovat omiaan syvien tukilihasten harjoittamiseen. Forever-klubeilla on tarjolla lukuisia ryhmäliikuntatunteja joista jokainen löytää varmasti omansa liikunnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Esimerkiksi core-tunneilla treenataan monipuolisesti sekä syviä että näkyviä, pinnallisia lihaksia. Myös henkilökohtaisessa Fustra-ohjauksessa painotetaan keskivartalon hallintaa.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit