Jos kirjoittaa ylös kaiken syömänsä, se voi viedä paljon aikaa. On hyvä miettiä, auttaako päiväkirja sinua tavoitteissasi kohti terveellisempiä ruokailutottumuksia.

Ongelmana kalorimäärien yli- ja aliraportointi

Sekä ali- että yliraportointi voivat olla ongelma ruokapäiväkirjan pitämisessä. Toisin sanoen ruokamääriä ei merkitä todenmukaisesti. Aliraportointi on näistä kahdesta yleisempää1. Jos syötyjä määriä ei kirjoiteta oikein, jää ruokapäiväkirja enemmän ruokavalion laadun tutkimiseksi. Se ei aina ole kuitenkaan huono asia. Harvalla on mahdollisuutta tai halua mitata ruokiaan tarkasti, edes lyhyemmän jakson ajan. Ruokapäiväkirjan pidon ei ole ideana rajoittaa elämää tai antaa sellaista kuvaa, että omia syömisiään kuuluu seurata vaa’an kanssa.

Ruokavalion laadun tutkiminen on myös tärkeää painonpudottajalle. Vaikka epähuomiossa ali- tai yliraportoisi syömisiään, voidaan ruokapäiväkirjan avulla saada kuvaa siitä, millainen ateriarytmi ja millaiset ruokailutottumukset henkilöllä yleensä on.

Mitä tietoa ruokapäiväkirja antaa?

Jäävätkö ruokavälit liian pitkiksi? Syödäänkö jo aamupäivästä riittävästi? Ovatko ateriat monipuolisia? Napostellaanko jotain pitkin päivää? Saadanko juomista extrakaloreita?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin ruokapäiväkirja voi antaa vastauksen. Kaloriseurannan lisäksi ruokapäiväkirjalla on muitakin tavoitteita. Syy ylipainoon voi liityä myös ateriarytmiin, ruokien epäterveellisyyteen ja yksipuolisuuteen. Energiamäärien lisäksi voidaan siis miettiä, mitkä ruokatottumukset johtavat liikasyömiseen.

Auttaako ruokapäiväkirjanpito laihdutuksessa?

Kysymykseen ei ole yksiselkoista vastausta. Joillain ruokapäiväkirjan pitäminen voi auttaa, mutta kaikilla ei. Laihduttamisessa onkin kyse itselle sopivien uusien elämäntapojen löytämisestä. Samalla lailla kuin kaikki liikuntalajit eivät sovi kaikille, ei myöskään ruokapäiväkirja ole paras menetelmä jokaiselle. Kysy lisää ravintovalmentajaltasi.

Lähteet

1Finravinto 2007 -tutkimus The National FINDIET 2007 Survey

Piditkö artikkelista?
Tykätty 1 kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit