Välillä voi tuntua haastavalta päättää, mitä söisi ennen treeniä ja sen jälkeen. Keräsimme parhaat vinkit, miten muodostat ruokailut treenin ympärille siten, että ne auttavat sinua jaksamaan ja saamaan kaiken irti treenistäsi.

Syöminen ennen treeniä

On helppo ajatella, ettei sillä ole niin merkitystä, mitä syöt ennen harjoitusta, mutta pienellä panostuksella voit saada ruokailusta enemmän energiaa treeniin. Tässä kohti voit myös unohtaa vaikkapa pre-workout valmisteisiin turvautumisen ja keskittyä herkullisiin kunnollisiin aterioihin ja välipaloihin.

Ennen treeniä on syytä kiinnittää huomio riittävään energian saantiin ja nesteytykseen. Kun nämä ovat kunnossa saat parhaimman tehon irti harjoituksesta ja jaksat liikkua paremmin! Treenaaminen liian vähäisillä energioilla voi olla jopa vaarallista. Se altistaa väsymisestä johtuville loukkaantumisille ja mikäli vähäinen energiansaanti jatkuu pitkään voit saada riesaksesi rasitusvammoja.

Mitä syödä ennen treeniä?

Ennen treeniä paras energian lähde on hiilihydraatit. Hiilihydraatit pilkkoutuvat kehossa glukoosiksi ja siirtyvät lihaksien energiavarastoon. Jos lihakset tuntuvat harjoituksessa väsyneeltä voi se johtua siitä, että lihaksien energiavarastot ovat tyhjät ja kehosi kaipaa lisää hiilihydraatteja. Hiilihydraatin lisäksi on hyvä saada proteiinia, varsinkin silloin, jos ajatuksena on voimalla. Voimaharjoittelu perustuu pienten mikrovaurioiden aiheuttamiseen ja niiden korjaamiseen. Keho tarvitsee proteiinia treenin vaikutuksista palautumiseen, joten myös sitä on hyvä saada ennen harjoittelua. Syö siis ennen treeniä hiilihydraattipitoinen ateria tai välipala, jossa on mukana myös hieman proteiinia. Ennen harjoitusta nautittavat hiilihydraatit on hyvä olla nopeasti imeytyviä, tällaisia hiilihydraatteja saat helposti esimerkiksi hedelmistä, pastasta, perunoista, riisistä, kaurahiutaleista tai vaikkapa leivästä. Proteiinia on leikkeleissä, lihassa, raejuustossa, pavuissa ja esimerkiksi kananmunissa.

Milloin syödä ennen treeniä?

Paras aika syödä on kolmesta puoleen tuntiin ennen treeniä, riippuen aterian koosta. Treenaamaan ei ole mukava mennä täydellä vatsalla, mutta nälkäisenäkään treenaaminen ei suju. Kokeile, mikä sopii sinulle parhaiten.

Välipala ennen treeniä

Kokeile vaikkapa näitä välipaloja ennen treeniä:

  • Leipä, jonka päällä on leikkelettä tai kananmuna
  • Kaurapuuro raejuustolla, marjoilla ja/tai hedelmillä
  • Smoothie, jossa on esimerkiksi hedelmiä, marjoja ja rahkaa

Syöminen treenin jälkeen

Treenin jälkeen syöminen voi joskus tuntua vaikealta, mutta on tärkeää, että ravitset kehoa pian treenin jälkeen. Lihaksien energiavarastot pitää saada taas täyteen ja keho tarvitsee energiaa palautuakseen treenistä. Energian saannin lisäksi on tärkeää muistaa nesteytys. Hikoilun myötä kehosta poistuu nestettä treenin aikana, joten muista myös juoda sekä treenin aikana että sen jälkeen.

Treenin jälkeen keho tarvitsee sekä hiilihydraattia että proteiinia. Ennen treeniä nautitut hiilihydraatit voivat olla nopeasti imeytyviä, mutta harjoituksen jälkeen on parempi valita täysjyvätuotteita kuten, täysjyväpastaa, -riisiä tai -leipää. Proteiinina toimii hyvin samat lähteet kuin ennen harjoitusta, rasvan määrä kannattaa kuitenkin pitää kohtalaisena heti harjoituksen jälkeen syötävässä ateriassa.

Kokeile, mikä sopii sinulle

Ruokailu on hyvin yksilöllistä ja jokainen meistä tykkää erilaisista aterioista. Kokeile siis, mikä sopii sinulle parhaiten ja pyri löytämään aterioille palasia, joista pidät, mutta jotka kuitenkin sopivat treenin tueksi. Et varmasti halua, että kova harjoittelusi valuu hukkaan huonon ravitsemuksen takia!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit