Kesälomat useimmilla alkamassa, joillain jo parasta aikaa menossa.

Kun kysellään lomasuunnitelmista, itse vastaan  aina, että aion palautua, pitää entistäkin parempaa huolta itsestäni ja nauttia kiireettömyydestä. Loma on parasta aikaa tehdä juuri sitä, mitä milloinkin huvittaa, mennä päivä kerrallaan. Arjessa ja työssä suunnittelemista on aivan tarpeeksi, lomalle se ei kuulu.

Monille jopa loman alkaminen voi tuoda stressiä ja suorituspaineita, mikä tuntuu hullunkuriselta ajatukselta. Ehkä ajatellaan, että loma on ainoa tilaisuus tehdä kaikkea mitä ei muuten kerkeä ja siksi siitä yritetään ottaa kaikki irti. Myös muiden kyseleminen lomasuunnitelmista voi aiheuttaa stressiä tai paineita, mutta suotta. On upeaa uskaltaa vain olla, se on lomaa. Usein kesälomaa suunnitellaan jo kuukausia etukäteen, ladataan paineita, paljon pitää tehdä, nähdä ja kokea ja varo vain, jos lomalla sairastuu, niin on koko loma pilalla. Mutta tosiasiassa, tuolla tahdilla varmasti sairastuukin.

Loma jo sanan merkityksessään tarkoittaa lomaa – ei suunnitelmia, ei aikatauluja.  Jos olet jo vieraantunut siitä, opettele uudestaan nauttimaan ajasta.

Lue myös: viikonlopputreenaaminen – kolme vinkkiä kun motivaatio uhkaa loppua.

Lomalla treenaaminen

Loma on yksi parhaita aikoja treenaamiselle. Keho ja mieli on virkeä, keho ei ole väsynyt pitkistä työpäivistä ja yleensä untakin on tarpeeksi alla.

Jostain  syystä lomalla treenaaminen jää useimmilla vähäiseksi, vaikka aikaa olisi juuri silloin mitä parhaiten käyttää itsestä huolta pitämiseen. Koetaanko liikunta sitten pakkopullaksi ja ajatus treenaamisesta lomalla ei tunnu sopivalta yhtälöltä? Kesällä tekee mieli ottaa rennosti, mutta pelkkä loikoilu ei tuo hyvää oloa eikä varsinkaan energiaa. Sekä liike että lepo palauttavat. Liikunnan tuottama endorfiini palauttaa, tärkeintä on liikkua tavalla, josta nautit.

Rasitus tuottaa elimistössä endorfiinihormoneja. Elimistön oma endorfiinituotanto saadaan aktivoitua kestävyysliikunnalla ja rasittavammalla lihaskuntoharjoittelulla. Loma on parasta aikaa liikunnalle, sillä aikaa on, ehdit palautua eikä tarvitse juosta salille suoraan töistä. Voit tehdä treenin vaikka kotipihalla. Mieli ja kroppa kiittää takuuvarmasti, eikä syksyllä tarvitse kauhistella kesän tuomia lisäkiloja.

Pelkkä makoilu saa mielesi ja kehosi vain entistä väsyneemmäksi, kehosi kaipaa treeniä yhtä lailla kun lepoakin. Mitä pidempään olet paikallaan, sitä enemmän kehosi passivoituu ja sitä raskaammalta kaikki tuntuu. Jo yksi tunti hikiliikuntaa päivään kohottaa mielialaasi ja antaa energiaa päivääsi.  

Kesä on ulkona liikkumisen parasta aikaa ja voitkin satsata kestävyyskuntosi kohottamiseen; lenkkeily, pyöräily, uiminen ja kehonpainotreenit soveltuvat kaikki ulkona liikkumiseen ja lähestulkoon missä vain voit näitä toteuttaa. Myös kuntosalilla on hauska käydä treenaamassa kesällä, kun ei ole tunkua vaan saat nauttia rauhallisuudesta ja tehdä treenisi vapaasti ilman ruuhkaa.

Vinkkejä, jotka tekevät lomastasi voimaannuttavan

 Älä suorita

Lomalla ei tarvitse suorittaa, ei tarvitse laatia aikatauluja. Opettele nauttimaan ajasta ja kiireettömyyden tunteesta. Tee ja kokeile asioita spontaanisti, ilman suunnitelmia. Anna arvoa sille, että kerrankin on aikaa. Sinun ei tarvitse laittaa herätyskelloa soimaan joka päivä, ei tarvitse kiirehtiä aamulla, ei tarvitse keksiä joka päivälle ohjelmaa. Nauti siitä, että saat vain olla.

 Hyvät yöunet voimaannuttavat.

Jotta saat mahdollisimman levolliset unet pyri menemään nukkumaan ennen puoltayötä ja suunnilleen samaan aikaan joka ilta. Pyri myös heräämään samaan aikaan joka aamu, jos sinulla tulee ilman herätyskelloa nukuttua helposti puoleenpäivään asti, laita herätyskello soimaan. Myös liian pitkään nukkuminen väsyttää, yli 9h yöunet ovat tutkitusti jo liian pitkiä, eivätkä tosiaan piristä vaan väsyttävät entisestään. Pyri siihen, että nukkuisit 7-9h joka ilta.

Älä passivoidu, se ei rentouta sinua vaan väsyttää.

On virheluulo ajatella, että lomalla pelkkä makoilu rentouttaa. Oikeastaan, jos liikunta jää puuttumaan, olet entistä väsyneempi lomallasi ja sen jälkeen. Liikkeelle lähteminen tuntuu myös tällöin loman jälkeen paljon vaikeammalta. Pitkäkestoinen istuminen tai muuten paikallaan olo kuormittaa yksipuolisesti kehon tukirakenteita ja aiheuttaa kipuja erityisesti niska-hartia-seudulla  ja alaselässä.  Liikkumiseen lasketaan jo pelkkä rauhallinen kävelylenkki, joten siitä ei tarvitse ottaa paineita, että joka kerta tarvitsisi liikkua hampaat irvessä.

Luonto ja rento liikunta voimaannuttavat.

Kannattaa liikkua luonnossa, sillä luonnolla on tutkitustikin voimaannuttava vaikutus. Suosi liikuntaa, jossa ei tarvitse kilpailla eikä suorittaa. Pitkät kävelylenkit, myös kaupunkikävelyt, ovat hyviä.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Jasmine Nygren Personal Trainer

Kisakallion urheiluopiston käynyt liikuntaneuvoja ja personal trainer, työskentelen Forever Töölössä Personal trainerina ja ryhmäliikunnanohjaajana. Koen tärkeäksi edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Haluan tuoda ihmisille hyvää oloa liikunnan kautta.