Liikunta on tärkeää, mutta yhtä lailla myös lepo. Koska olet viimeksi pysähtynyt kuuntelemaan kehoasi? Oletko muistanut huolehtia riittävän liikunnan lisäksi riittävästä levosta ja palautumisesta? Kehon lisäksi myös mieli tarvitsee taukoa ja pysähtymistä. 

1. Saunominen 

Saunominen on oiva palautumiskeino. Jos et ole koskaan kokeillut infrapunasaunaa, niin suosittelen sitä lämpimästi. Infrapunasäteet tunkeutuvat syvälle lihaksiin ja kudoksiin vähentäen lihaskipua seuraavana aamuna. Infrapunasaunassa ei myöskään tule samanlaista tukalaa oloa kuin perinteisessä saunassa. Siksi on tärkeää nauttia riittävästi nestettä välttääkseen päänsärkyä ja huonoa oloa. 

2. Uni 

Riittävän yöunen määrää ei myöskään voi liikaa korostaa. Tutkimusten mukaan suomalaiset nukkuvat vieläkin liian vähän. Vaikka unentarve on yksilöllinen, ei kovinkaan moni pärjää alle seitsemän tunnin yöunilla. Liian vähäinen uni hidastaa kehon palautumista, sekä vaikuttaa negatiivisesti vireystilaan ja mielialaan. Samanlainen vaikutus on nautintoaineilla, kuten alkoholilla. 

3. Riittävä lepo 

Lepo on nimenomaan se vaihe, jossa lihas kasvaa ja kehittyminen tapahtuu. Mikäli keho ei koskaan ehdi palautua kunnolla, voi pahimmillaan kehittyä ylikuntotila, jossa on jatkuvasti väsynyt, hengästyy helposti ja mieliala on alavireinen. Pahimmillaan ylikuntotilasta toipuminen kestää useita kuukausia. 

Jos aina treenaa täysillä, ei tiedä, mitä täysillä treenaaminen tarkoittaa! Kalenteriin tulisi suunnitella eritasoisia treeniviikkoja, eli välillä on viikossa useampi kova treeni ja välillä treenataan kevyemmin. Viikossa olisi oltava vähintään yksi lepopäivä. Siten liikkuminen tuo vaihtelua niin keholle kuin mielelle. Sairaana ei koskaan pidä treenata, koska seuraukset voivat olla vakavia. Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa sydänlihastulehduksen. 

4. Terve asenne  

Omaa treenaamistaan kannattaa myös miettiä. Jos et malta koskaan levätä, on hyvä miettiä, onko liikunta pelkkää suorittamista tai jopa pakkomielle.  

5. Ravinto ja nesteytys suorituksen jälkeen 

Jokaisen treenikerran jälkeen tulisi viimeistään tunnin sisällä treenin loppumisesta huolehtia riittävästä ravinnon ja nesteen saannista, mikä käynnistää palautumisprosessin kehossa. Treenin jälkeisen aterian tulisi olla myös monipuolinen.

6. Venyttely 

Liikunnan aikana syntyneet lihasvauriot korjautuvat levossa. Lyhytkestoiset venytykset (max. 20 sekuntia per liike) treenin jälkeen nopeuttavat lihasten palautumista. 

7. Itsensä hemmottelu

Muista palautumisen lisäksi myös hemmotella itseäsi. Joskus on aivan ihanaa vaikka varata puolentoista tunnin hieronta.

Kohtele kehoasi lempeästi ja puhu itsellesi armollisesti. Oma olosi kyllä kertoo, milloin on aika levätä. Mens sana in corpore sano – terve sielu terveessä kehossa! 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Laura Nurminen Ryhmäliikuntaohjaaja

Olen sekä intohimoinen liikkuja että herkkä runoilija. Liikunta on ollut minulle lapsesta asti elämäntapa, viimeiset neljä vuotta olen tehnyt sitä osittain työkseni, vaikka se ei työltä tunnukaan!

Ajankohtaista