Menikö lomat vauhdilla, etkä ehtinyt suunnitelmista huolimatta treenaamaan? Vai onko liikunta ollut jo pidempään tauolla ja aloittaminen harkinnan alla? Tässä asiantuntijamme, valmentaja Ari Kauton vinkkejä kuntoilun aloittamiseen tauon jälkeen.

 

Tauon jälkeen on aina maltettava aloittaa harjoittelu rauhallisesti. Treenin tarkoitus ei ole saada lihaksia kipeäksi useaksi päiväksi, vaikka useat edelleen uskovat sen toimivan tehokkaan treenin mittarina. Usean päivän lihaskivut ovat merkki liian kovasta rasituksesta, joka enneminkin syö intoa ja tehoa seuraavasta treenistä sekä nostaa riskiä loukkaantumisille.

Eteneminen harjoitusten intensiteetissä riippuu paljon omasta liikuntataustastasi. Kovemmin treenaaman tottunut voi edetä nopeammalla tahdilla, kun taas pidemmän tauon pitänyt joutuu ehkä jarruttelemaan. Jos viime harjoituskerrasta on mennyt jo useampi kuukausi, on syytä lähteä liikkeelle hyvin kevyesti kävelyn ja kevyen lihaskuntoharjoittelun merkeissä. Alkuun herätellään ja totutetaan lihakset, nivelet ja liikuntaelimistö jälleen harjoitteluun.

Tauon jälkeen on hyvä aloittaa harjoittelu ainakin parin viikon kevyemmällä jaksolla, jonka aikana lähdetään nostamaan treenivolyymia ja tehoja ylöspäin viikkotasolla. Jos kesäloman aikana ei tullut painoja liikuteltua, voi alkuun puolittaa painot lomaa edeltävistä painoista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita toistojen lisäämistä vaan mieluummin pidetään myös ne matalana alussa. Juuri suurilla toistomäärillä saadaan lihakset kipeiksi.

Ensimmäiset treenit voi hyvin olla 50% totutuista painoista ja 50-75% toistoilla. Olisi optimaalista että, urheilun jälkeen jäisi vielä nälkä seuraavaan treeniin, jotta juuri syttynyttä intoa ja motivaatiota ei heti nitistetä.

Aseta tavoitteita pidemmälle aikavälille ja väliin välitavoitteita, jotka auttavat motivoimaan. Kaikilla meillä on jokin syy, eli tavoite miksi käymme liikkumassa. Tämän tavoitteen voi jakaa yhteen isompaan päätavoitteeseen ja useampaan välitavoitteeseen.

Harjoittelutauosta ei myöskään tarvitse kokea huonoa omaatuntoa. Kokonaan ja pitkään laakereilla lepääminen ei tietenkään ole optimaalista, mutta monien ominaisuuksien ylläpitoon riittää pienemmätkin ärsykkeet.

Eikä pidä unohtaa pääkoppaa, joka on jo voinutkin kaivata välillä omaa aikaa ja sitä, ettei tarvitse treenejä miettiä. Parhaimmillaan tauosta saa entistä enemmän motivaatiota syksyyn ja kaipuu hyvään oloon ja liikunnan pariin vain kasvaa.

Lähde liikkeelle, mutta maltillisesti. Totaalisesta lomatunnelmasta on melkoinen hyppy arjen, eli työn, perheen ja treenin pyörittämiseen.

 

Ota yhteyttä minuun Lahden alueella, tai oman klubisi valmentajaan, niin varmistetaan yhdessä turvallinen ja motivoiva liikkeellelähtö!

Ari Kautto

 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Ari Kautto yksilövalmentaja