Viime vuosina HIIT (high intensity interval training) eli korkeatehoinen intervallitreeni on ollut paljon pinnalla. Tämä johtuu paljolti siitä, että kyseessä on ajankäytön kannalta tehokas tapa harrastaa liikuntaa. Harjoitus perustuu täydellä teholla tehtävien ja rauhallisempien jaksojen vuorotteluun. Näin saadaan syke helposti ylös, ja tehokas treeni tehdyksi lyhyessäkin ajassa.

Intervalliharjoituksen vaikutukset

Useissa tutkimuksissa on todettu, että lyhytkestoisen intervallitreeni voi olla yhtä tehokas tapa kohottaa kuntoa kuin matalatehoinen ja pitkäkestoinen liikunta. Juuri julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että 10 minuutin intervallitreeni vastaa 50 minuutin matalatehoista harjoitusta: koeryhmien aerobinen kunto oli noussut samalla tavalla, vaikka toinen ryhmä oli harrastanut huomattavasti vähemmän liikuntaa ajallisesti.

Säästä aikaa tehotreenillä

Ajan puute on usein syy siihen, miksi emme liiku. Miellämme yleensä liikunnan aikaa vieväksi puuhaksi, ja usein se toki onkin sitä. Ilouutinen on se, että pienelläkin aikapanostuksella voi vaikuttaa positiivisesti omaan kuntoon. Kokonaan matalatehoisemman liikunnan harrastamista ei kuitenkaan kannata korvata intervallitreeneillä. Intervallitreeni on keholle raskas ja esimerkiksi rauhallinen lenkki sopii paremmin silloin, kun täysiä tehoja ei lähde.

10 minuutin harjoitus kuntopyörällä

Intervallitreenin voi toteuttaa monella tapaa. Tärkeintä on vaihtelu kovatehoisten ja matalatehoisten osuuksien välillä. Tässä esimerkki kuntopyöräharjoitukseen:

  • Aluksi kahden minuutin lämmittely.
  • Tämän jälkeen polje täysillä 20 sekuntia ja perään kaksi minuuttia rauhallista polkemista. Tee tämä osuus yhteensä kolme kertaa.
  • Lopuksi jäähdyttele polkemalla rauhallisella tempolla kolme minuuttia.

Jos aloitat intervalliharjoittelun, muista ottaa oma kuntotasosi huomioon. Älä aseta tavoitteita liian korkealle ja kuuntele omaa kehoasi!

Lue myös: Seitsemän minuutin tehojumppa: plussat ja miinukset >>

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit