Ihana tunnelmallinen joulu on pian taas täällä! Joulu on tunnetusti lasten juhla. Aikuisille se tarkoittaa rauhallista yhdessäoloa notkuvien herkkupöytien ääressä – ajatuksestakin herahtaa vesi kielen päälle. Jouluruoka on kuitenkin usein hyvin raskasta ja usean päivän herkuttelu tuottaa pöhöttävän olon ja hidastuvan ruoansulatuksen. Moni keventääkin joulun jälkeen reippaasti ruokavaliota.

Jouluna on kuitenkin turha nillittää, joskus on hyvä vain nautiskella olostaan, eikä miettiä kaloreita. Terveellinen jouluruoka voi kuitenkin olla todella maukasta, joten tässä vinkkejä hieman kevyempään joulupöytään.

Terveellinen jouluruoka on hyvä vaihtoehto

Joulupöydässä on paljon hyviä vaihtoehtoja jo valmiiksi. Terveellinen jouluruoka koostuu yksinkertaisista asioista. Kalat, katkaravut, mäti ja rosolli ovat oikein hyviä vaihtoehtoja. Raskaammaksi jouluruoan tekee laatikot ja kinkku. Usein näitä tuleekin syötyä enemmän kuin vatsaan mahtuu. Hyvät vaihtoehdot joulupöytään:

  • Kala, katkaravut, silli ja mäti
  • Rosolli, salaatit
  • Kananmuna
  • Herneet
  • Keitetyt perunat tillillä
  • Porkkana-, peruna-, lanttu- tai bataattipyree

Jouluna pöydässä on ihana istuskella pidempään ja ruokaa tulee haettua lisää useampia kertoja pienten taukojen jälkeen. Pääsääntöisesti silmät syövät enemmän kuin vatsaan mahtuu. Tukala olo jälkikäteen kertoo, että tuli syötyä liikaa. Raskaan ruoan lisäksi joulupöydässä nautitaan usein vielä viiniä, joten kalorimäärät hyppäävät pilviin.

Jos et halua tukalaa oloa ja treenaat myös joulun aikaan, on hyvä kiinnittää joulupöydässä huomiota tarjottaviin. Joulupöytään sopivia kevyitä vaihtoehtoja on useita. Kuntosalitreenaajan on hyvä syödä sopivassa suhteessa proteiinia ja hiilihydraatteja.

Käytä paljon kalaa. Lohi, siika ja kuha sopivat joulupöytään joko graavattuina, savustettuina tai lämpimänä pääruokana. Niistä voi tehdä erilaisia herkullisia kevyitä alkupaloja. Kinkun voi korvata kalalla vaikka kokonaan, jos kinkku ei maistu. Myös kevyempi riistaliha sopii vallan mainiosti jouluiseen pöytään. Kasvissyöjät korvaavat kinkun seitakinkulla.

Terveellinen jouluruoka

Muista hyvät hiilihydraatit ja proteiininlähteet

Moni keittää perunoita kalan seuraksi. Peruna onkin hyvä hiilihydraattien lähde ja vaihtoehto raskaammille laatikoille. Korvaa siis perunalla osa laatikoista tai jätä laatikoiden syönti kokonaan. Tillillä höystetyssä suolavedessä keitetyt perunat ovat jo itsessään hyvänmakuisia, kyytipojaksi ei tarvitse välttämättä raskaita kastikkeita. Porkkanasta, perunasta, lantusta ja bataatista voi tehdä laatikoiden sijaan pyreetä, joka on huomattavasti kevyempi vaihtoehto. Yllätä muu pöytäseurue ja tee herkullinen kukkakaali- tai selleripyree joulupöytään.

Rosollia saa syödä hyvällä omallatunnolla. Toki joulupöytään sopii vallan mainiosti myös vihersalaatti. Hyvä lautasmalli treenaajalle muodostuukin esimerkiksi kalasta, perunoista, rosollista ja vihersalaatista kananmunalla. Perinteisesti joulupöydästä löytyy myös herneitä, jotka ovatkin oikein hyvä proteiininlähde.

terveellinen jouluruoka

Käytä mielikuvitusta

Joulupöydässä vain mielikuvitus on rajana. Jouluna voi nauttia muistakin herkuista kuin niistä perinteisistä. Terveellinen jouluruoka voi koostua muistakin aineksista kuin perinteisistä suomalaisista raaka-aineista. Voit hyvin irrotella ja tehdä vaikka yllätyksiä muista kulttuureista.

Muista, että hetkellinen notkahdus ruokavaliossa joulun aikaan ei kuitenkaan haittaa ja pääset kyllä takaisin ruotuun joulun välipäivinä. Pääasia, että saat nauttia olostasi, rauhoitut ja lepäät sekä lataat akkusi taas seuraavaa vuotta varten. Tammikuussa viimeistään voi katseen siirtää kohti kevättä sekä kesää ja nauttia liikunnan tuomasta hyvästä olosta. Kuntosalitreeni kulkee taas varmasti!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit