Itse tehty jäätelö on ihan parasta! Maustamisessa vain taivas on rajana, ja kun itse päättää, voi jäätelöstä tehdä myös terveellistä. Poimi kesän viileimmät jäätelöreseptit talteen, ja nauti kesästä! 

Moni ajattelee, että jäätelöä on hankala valmistaa ja sen tekemiseen tarvitaan vähintään jäätelökone. Niinkin sitä voi tehdä; jäätelön tekoon saa halutessaan kulumaan sekä aikaa että vaivaa, ja koneen avulla taikinan rakenteesta saadaan ilmava ja sileä. Mutta hyvää syntyy helpommallakin; tarvitaan muutama raaka-aine, hivenen aikaa sekä pakastin.

Perinteinen jäätelöohje koostuu kermasta, kananmunista sekä sokerista, mutta kaikki on vaihdettavissa. Kerman voi vaihtaa muun muassa maitoon, maitorahkaan, jugurttiin tai kookoskermaan, sokerin glukoosisiirappiin, agaveen tai sukriniin, ja kananmunan voi jättää pois. Nyrkkisääntönä on, että rasvaisemmilla maitotuotteilla jäätelöstä saadaan täyteläinen, rasvattomilla hieman hileinen.

Jäätelön määritelmät vaihtelevat maittain. Suomessa jäätelöä voi nimittää kermajäätelöksi, jos siinä on vähintään 8 % maitorasvaa ja maitojäätelöksi, jos siinä on 2,5 % maitorasvaa. Mutta arkikielessä asialla ei ole niin väliä; jäätelöksi voi kutsua monia jäädytettyjä tai jääkylmiä jälkiruokia, jotka eivät ole kermaa tai maitoa nähneetkään. Itse asiassa itse tekemällä voit korostaa jäätelössä niitä ravintoaineita, joita haluat lisää – esimerkkinä proteiinijäätelö – ja jättää pois niitä aineksia, joita haluat välttää – esimerkkeinä sokeriton ja maidoton jäätelö.

Kotijäätelön teossa on vaikea epäonnistua ja parhaimmillaan siinä saa aikaiseksi viileän kesäherkun, joka on paitsi maukas, myös terveellinen. 

Yhden aineen banaanijäätelö

Ainekset: 

Banaaneja

Valmistusohjeet:

Pilko banaanit ja pakasta ne.

Soseuta banaanit tehosekoittimella kuohkeaksi.

Voit maustaa banaanijäätelön kardemummalla.

Lusikoi kuppiin ja nauti saman tien!

Vinkki! Yhden aineksen jäätelö muuttuu kahden aineksen sorbetiksi, kun lisäät banaanin joukkoon jäädytettyjä mangon paloja.

Itse tehty kotijäätelö auttaa myös akuuttiin jäätelönhimoon

Aina jäätelön tekoon ei tarvita edes aikaa. Mikäli pakastimesta löytyy marjoja, on jäätelö soseuttamista ja muutamaa ainesosaa vaille valmis.

Ainekset:

2 dl pakastemarjoja tai hedelmänpaloja

2 dl jogurttia tai rahkaa

Ripaus sokeria tai lusikallinen hunajaa

Valmistusohjeet:

Soseuta jäiset marjat tai hedelmät tehosekoittimessa.

Lisää jääkaappikylmä jogurtti tai rahka marjojen joukkoon.

Mausta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla.

Vegaaninen jäätelö – makuna vanilja

Ainekset:

5 dl kaurakermaa

1 tlk kondensoitua kookosmaitoa

1½ dl vegaanista vaniljakastiketta

1 tl vaniljatahnaa

2 rkl glukoosisiirappia

Valmistusohjeet:

Vuoraa noin litran vetoinen vuoka tai pakastuksen kestävä rasia leivinpaperilla.

Vaahdota kaurakerma kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää loput ainekset kaurakerman joukkoon.

Kaada seos vuokaan ja anna pakastua vähintään viiden tunnin ajan.

Sekoita taikinaa noin puolen tunnin välein.

Sokeriton jäätelö

Ainekset:

200 g marjoja

1 dl maustamatonta jugurttia

3 rkl sukrinia

½ tl kardemummaa

Vanilja-aromia

Valmistusohjeet:

Pyöräytä ainekset tehosekoittimessa jäätelöksi ja pakasta.

Proteiinijäätelö

Ainekset:

½ kg jäisiä marjoja

1 prk maitorahkaa

2 dl maustamatonta jugurttia

50 g mansikan makuista proteiinijauhoa 

Valmistusohjeet:

Murskaa jäiset marjattehosekoittimella tasaiseksi. 

Sekoita joukkoon loput ainekset. 

Vuoraa pakastuksen kestävä rasia leivinpaperilla ja kaada seos rasiaan.

Pakasta noin 4 tuntia, sekoita seosta puolen tunnin välein.

Marjaisa ketojäätelö

2 dl kookos-, kuohu- tai soijakermaa

1 dl mansikoita, mustikoita ja / tai vadelmia

2 kananmunaa

1 dl karppisokeria, koivusokeria tai steviaa

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa.

Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun kulhoon

Jäädytä noin 4 tuntia pakastimessa.

Sekoita noin puolen tunnin välein, jotta jäätelön rakenteesta tulee mahdollisimman tasainen.

Vähäkalorinen jäätelö – makuna mango

Ainekset:

1 pussi pakastemangoa

2 dl paksua maustamatonta jugurttia

1 tl vaniljauutetta

Ripaus kardemummaa

Valmistusohjeet:

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja taikina tasaiseksi massaksi.

Jäädytä pakastimessa muutaman tunnin ajan tai nauti heti.

Aloita treenaaminen Foreverillä

Liity nyt

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!