Se on selvää, että liikkuminen kannattaa. Liikunnan hyödyt ovat kiistattomat, eikä hyödyt ole vain fyysisiä, vaan hyötyä satelee rutkasti henkiselläkin puolella. Liikunta parantaa stressin tasoa, edistää oppimista ja vähentää masennusta. Kukaan ei voi sanoa, että liikunta ei kannattaisi, mutta motivaatiota liikuntaan on monesti vaikea löytää.

Miksi sitten kaikki eivät liiku? Onko liikkeellelähtö ylitsepääsemättömän vaikeaa, vai eikö sen hyötyyn uskota tarpeeksi? Joka tapauksessa itsensä motivoiminen liikkumaan on yhtä kuin rahan laittamista pankkiin. Itsensä motivoiminen on jokaisella meistä yksilöllistä. Jotkut innostuvat visuaalisista mood boardeista, jotkut tavoitteiden ja virstanpylväiden seurannasta excelissä.

Jokaiselle ihmiselle toimii erilainen motivointikeino, valitse tästä omasi.

 

Näin motivoit itsesi liikkumaan

Mood board makuuhuoneen seinällä

Jos olet visuaalinen ihminen, pidät todennäköisesti mood boardeista. Ne ovat hyvä keino itsensä tsemppaamiseen aamuisin. Kun nouset unenpöpperössä ylös ja näet tekemäsi mood boardin makuuhuoneesi seinällä, et voi unohtaa, miksi liikkuminen on sinulle tärkeää. Voit liittää siihen tavoitekuvasi tai mietelauseen, joka saa sinuun vauhtia.

Mood board on suosittu menetelmä, jonka tavoitteena on luoda juliste tai kollaasi, joka kuvaa esimerkiksi tavoitettasi. Kollaasi voi koostua erilaisista kuvista, piirroksista ja teksteistä.

Tavoitetaulukko

Jos olet järjestelmällisempi ihminen, sinulle saattaa sopia tavoitteiden asettaminen. Päätä mihin mennessä sinun pitää saavuttaa mitäkin. Ehkä haluat juosta maratonin tai ehkä nostaa enemmän painoja. Merkitse tavoitteesi exceliin tai jääkaapin ovessa olevaan tavoitetaulukkoon ja pidä huolta, että saavutat tavoitteesi. Älä tee tavoitteista mahdottomia, mutta älä liian helppojakaan, ne eivät muuten motivoi sinua tarpeeksi. Voit myös pisteyttää urheilusuorituksen sen raskauden ja pituuden mukaan. Tämän jälkeen yrität kerätä vähintään tietyn määrän pisteitä kuukaudessa.

Ystävän tuki

Jollekin meistä on tärkeää saavutella tavoitetta yhdessä toisen kanssa. Jos tarvitset matkallesi ystävän, joka tsemppaa sinua ja elää kanssasi yhteistä tavoitettanne, sekin on ehdottomasti varteenotettava vaihtoehto itsensä motivoimiseen. Valitse ystävä, jonka kanssa lähdette mahdollisimman samalta tasolta kohti yhteistä tavoitettanne. Voit peilata omaa edistymistäsi ystäväsi edistymisestä ja mikä parasta, saatte säännöllisesti viettää aikaa yhdessä.

Liikuntakalenteri

Mikäli arkesi on hektistä ja aikaa sekä energiaa liikunnalle ei meinaa löytyä, yksi hyvä keino motivoida itsensä liikkeelle on  liikuntakalenteri. Yllätä itseäsi treenaamalla välillä eri päivinä ja vaikka hieman erilaisia lajejakin kuin aikaisemmin. Merkkaa treenit etukäteen itsellesi kalenteriin ja ne auttavat sinua motivoimaan liikkumaan ja kokeilemaan uutta. Kalenteria on hauska seurata myös jälkikäteen, jos haluat tarkastella omia liikuntatottumuksiasi ja tehdä niihin ehkä joitain muutoksia.

Valokuva jääkaapin ovessa

Yksi vanhimmista ja mahdollisesti myös toimivimmista keinoista on laittaa tavoitekuva itsellesi jääkaapin oveen. Se voi olla vanha kuvasi, tai sitten ihan vain kuva jossa on ihminen, joka on lähellä tavoitettasi. Tämä motivoi parhaitsen sitä liikkujaa, joka on tiputtamassa reilusti painoa tai muuten selvästi muuttamassa liikunnalla ulkonäköään itselleen mielekkäämpään suuntaan. Pelkkä ulkonäkö ei ole hyvä syy liikkua, mutta se voi antaa tarvittavan motivaation kotona silloin, kun on valitsemassa sen väliltä meneekö jääkaapille vai lähteekö kuntoilemaan.

Liikkuminen on joka tapauksessa meille kaikille pelkästään hyväksi. Jos sen tosiasian tiedostaminen ei riitä riittävän motivaation saavuttamiseksi, kokeile ihmeessä näitä muitakin vaihtoehtoja. 

 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit

Ajankohtaista