Pituuseroista johtuen yksittäisen ihmisen paino ei välttämättä kerro paljoakaan. Tämän takia käytetään painoindeksiä, jotta voidaan määritellä, milloin ollaan normaalipainon rajoissa ja milloin kyse on ylipainosta. Painoindeksi tunnetaan myös englanninkielisellä lyhenteellä BMI (body mass index). Tätä lyhennettä voit nähdä esimerkiksi erilaisissa vaaoissa tai mittauslaitteissa, jotka kertovat myös painoindeksin. Laske oma painoindeksisi Foreverin painoindeksilaskurilla:
Painoindeksitaulukosta näet eri indeksien osoittamat painotilanteesi.
Painoindeksi kertoo melko luotettavasti siitä, onko kehossa liikaa rasvaa. Sokeasti painoindeksiin ei kuitenkaan kannata luottaa. Esimerkiksi kovin lihaksikkailla ihmisillä indeksi saattaa olla korkea, vaikka kyse ei ole lihavuudesta.
Painoindeksi ei myöskään aina paljasta vyötärölihavuutta, jota esiintyy myös normaalipanoisilla ja hoikilla ihmisillä. Vyötärölihavuudella tarkoitetaan keskivartalon ympärille kertynyttä rasvaa, joka on erityisen haitallista terveyden kannalta. Perimä vaikuttaa paljon siihen, mihin rasvaa kertyy, mutta myös elintavoilla on merkitystä. Vyötärölihavuuden riskitekijöitä ovat mm. tupakointi, alkoholi sekä liikunnan puute.
Painoindeksin laskeminen on melko yksinkertaista. Se tapahtuu jakamalla paino pituuden neliöllä. Esimerkiksi 74 kg painavan ja 172 cm pitkän ihmisen painoindeksi laskettaisiin seuraavalla tavalla: 74 : (1,72 x 1,72) = 25. Kyseisen henkilön painoindeksi olisi siis 25. Painoindeksin voi myös kätevästi laskea suoraan laskurilla.
Omasta painoindeksistä on hyvä ottaa selvää, jos epäilee, että painoa on kertynyt liikaa. Muista kuitenkin, ettei painoindeksi kerro kaikkea! Hoikkuus ei ole terveyden tae, eikä lievä ylipaino välttämättä tarkoita, että voisit huonosti.
Jos haluat tietää enemmän kehosi koostumuksesta, suosittelemme varaamaan ajan kehonkoostumusmittaukseen! Lisätietoja saat oman kuntoklubisi asiakaspalvelusta.
Lähde: www.terveyskirjasto.fi