BMC Public Health -lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että ihmiset voivat oppia nauttimaan aktiivisuudesta yksinkertaisesti muuttamalla ajatuksiaan ja odotuksiaan liikunnan suhteen.

Michelle Segar, Michiganin yliopiston urheilu- ja terveystutkimuskeskuksen johtaja, on viettänyt vuosia tutkimalla, mikä motivoi ihmisiä pääsemään hyvään kuntoon ja pysymään siinä. ”Liian usein ihmiset alkavat harjoittelemaan laihtuakseen ja lopettavat, kun kilot eivät alakaan irrota heti.”, Segar sanoo.
Michiganin yliopiston tutkimuksessa 22-49-vuotiaita naisia pyydettiin kuvailemaan, mikä saa heidät onnistumaan ja onnellisiksi. Myöhemmin tutkijat analysoivat,  kokivatko naiset liikunnan korostavan vai vähentävän näitä tunteita.
Kaikki naiset – treenasivatpa he säännöllisesti tai ei – halusivat samanlaisia ​​asioita elämältä: luoda hyviä ja mielekkäitä ihmissuhteita, tuntea olonsa rentoutuneeksi ja stressittömäksi vapaa-ajalla sekä saavuttaa tavoitteet, joita he olivat asettaneet itselleen.

 

Suurin ero on ajattelutavassa

Suurin ero tutkijoiden mukaan oli se, että liikuntaa harrastamattomat naiset ajattelivat liikunnan häiritsevän näiden tavoitteiden saavuttamista. Naiset kokivat, että liikunnan täytyyy olla rankkaa, sykettä nostavaa hikiliikuntaa, jotta siitä olisi hyötyä. Tämä taas on juuri vastakkainen tunne, jota he halusivat rentouttavalta ja stressittömältä vapaa-ajaltaan. Ei-aktiiviset naiset kokivat myös, että harjoitusohjelmaan sitoutuminen vei liikaa aikaa ja toi ylimääräistä painetta, mikä johti epäonnistumisen tunteisiin.
Tutkimuksen naiset, jotka olivat aktiivisia, eivät jakaneet näitä kuvitelmia. Heillä harjoittelu kulki sopusoinnussa elämän tavoitteisiin: se toi sosiaalisia yhteyksiä, rentoutti vapaa-ajalla ja antoi onnistumisen elämyksiä.
Vähän liikkuvien naisten on muutettava ajattelutapaansa, sanoo Michelle Segar. “Ei-aktiiviset naiset tuntevat harjoittelun vieraana tai kokevat, että he ovat epäonnistuneet, kun he yrittivät sitä aiemmin”, hän sanoo. “He ovat muodostaneet itselleen liian kapean mielikuvan siitä, mitä treenaaminen on.”
Sen sijaan, että ajattelisit liikunnan vievän tilaa vapaa-ajalta tai sosiaalisilta suhteilta,  tuo nämä kaikki yhteen. “Sinun täytyy antaa itsellesi mahdollisuus pitää liikuntaa rentoutumismahdollisuutena ja keinona tavata ystäviä. Yksinkertaisesti siksi, että liikunta parantaa mielialaa ja voit paremmin.”, Michelle Segar sanoo.
Tärkeintä on, että liikkuu. “Sinun ei tarvitse liikkua pitkää aikaa kerrallaan, tehdä kovaa hikiliikuntaa, eikä kuntoilun tarvitse tuntua epämiellyttävältä – sitä ei kuulu vihata.”, Segar sanoo.
Lähde: Time 
[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit