Lihaskunnon harjoittaminen on helpointa aloittaa kuntosalilla. Kuntosalin aloittaminen on viisasta erityisesti silloin, kun haluaa ehkäistä erilaisia kiputiloja tai saada lihaskuntoa lisää. Kuntosaliharjoittelu sopii kuitenkin kaikille iästä ja kunnosta riippumatta.

Kuntoilun aloittaminen nollasta voi olla haastavaa siksi, ettei tiedä, mistä oikein aloittaisi?  Mistä tietää, mihin mennä treenaamaan ja mikä määrä treeniä sopii aloittelijalle, mutta tuottaa myös tulosta?

Kuntosalin aloittaminen - mitä on syytä ottaa huomioon?

Kuntosaliharjoittelun aloittaminen

Valitse sinulle sopiva kuntosali

Kuntosalia valittaessa on hyvä tiedostaa omat tavoitteesi. Mikäli haet kuntoilusta hyötyä arkeesi ja haluat tukea kehoasi jaksamaan paremmin, valitse sellainen kuntosali, jolla voit harjoittaa turvallisesti sinun tarpeisiisi sopivia lihasryhmiä.

Jos tavoittelet lihaskunnon kasvattamista, katso, että kuntosaliltasi löytyy monipuolisia laitteita harjoitteluusi. On tärkeää voida muuttaa tarvittaessa kuntosaliohjelmaa, kun lihaskuntosi kehittyy.

Kuntosalin varustuksen lisäksi on hyvä huomioida henkilökunnan ammattitaito. Erityisesti aloittelevalle kuntoilijalle on äärimmäisen tärkeää, että paikalla on osaavaa henkilökuntaa auttamassa pulmatilanteissa treenin aikana. Kuntosaliharjoittelun alkuun pääsemiseksi voi olla hyvä tavata myös oma henkilökohtainen ohjaaja, joka laatii sinulle turvallisen kuntosaliohjelman.

Katso kuntosaliohjelma aloittelijalle

Hanki tarvittavat varusteet

Kuntosalin aloittaminen on siinä mielessä helppoa, että alkuun pääset hyvin yksinkertaisella varustuksella. Oikeastaan tarvitset alkuun vain hyvät sisäkengät ja joustavan vaatetuksen. On hyvä olla mukana myös oma hikipyyhe ja juomapullo.

Monella on kuntosalitreeniin oma treenikassinsa, josta saattaa löytyä myös salihanskat ja esimerkiksi lämmittelyn ja loppuverryttelyn ajaksi lämpöisempi pusakka.

Kuntosalin aloittaminen nollasta

Suunnittele treeniaikataulusi

Kuntosalin aloittaminen voi vaatia pientä ennakkosuunnittelua. Kuntosaliharjoittelun ei suinkaan tarvitse olla ennalta suunnitellun aikataulun mukainen, mutta aikataulun luominen helpottaa tavoitteisiin pääsemistäsi. Kuntosaliharjoittelun yksi parhaista puolista on se, että voit harjoitella usealla kuntosalilla siihen kellonaikaan, kun se sinulle parhaiten sopii. Jonkinlainen viikko- ja kuukausi treenikalenteri voisi kuitenkin hyvä olla.

Huomioi, että viikossa lihaskuntoa olisi hyvä harjoittaa vähintään kaksi kertaa, jotta siitä on hyötyä. Älä kuitenkaan aloita myöskään liian rivakasti, sillä aloittaessasi nollasta, saatat herkästi saada tottumattomat lihaksesi todella kipeäksi. Muista lepopäivä treenipäivien välissä. Lihaskunnon lisäksi on hyvä harjoittaa myös aerobista liikuntaa ja/tai palauttavaa liikuntaa. Muista kevyt venyttely aina treenin jälkeen.

Sovita ruokailu treeniisi sopivaksi

Kun aloitat treenaamisen, huomioi se ruokailuissasi. Kuntosalille ei kannata mennä nälkäisenä, mutta ei myöskään juuri syöneenä. Yleensä sopiva hetki ruokailulle on noin 2-3 tuntia ennen kuntosalitreeniä. Näin ruoka ehtii sulaa, mutta energiaa riittää vielä hyvin treenaamiseen. Jos tuntuu juuri ennen treeniä, että energiat ovat lopussa, voit napata pienen välipalan tuomaan energiaa.

Treenin luonteesta riippumatta on treenin jälkeen tärkeää syödä ja juoda hyvin. Hyvä ravinto auttaa elimistöä korjaamaan treenin vaurioittamat lihakset, täydentämään tyhjentyneet energiavarastot ja tasoittamaan nestevajeen. Treenin jälkeen on hyvä maksimoida sen hyödyt ja syödä sopivasti hiilihydraatteja ja proteiineja.

Jotta palautuminen sujuisi hyvin, tulisi palauttavaa ravintoa saada puolen tunnin kuluttua treenistä. Tukevampi ateria kannattaa syödä tunnin-parin päästä. Tärkeää on, että syöt tarpeeksi, jotta jaksat kuntoilla ja palaudut.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit