Syksy on saapunut ja samalla myös flunssakausi. Olet ehkä saanut uutta motivaatiota treenaamiseen ja ihanat kirpakat syysilmat houkuttelevat ulkoilemaan. Toisaalta sadesäät kannustavat ehkä aloittamaan uuden ryhmäliikuntatunnin. Kuntosali on myös erittäin hyvä vaihtoehto sateen ropistessa katolla. Hyvän flown voi kuitenkin katkaista ikävästi flunssa. Flunssassa treenaaminen ei ole suositeltavaa. Jälkitaudit eivät ole kovin mukavia seuralaisia. Jos flunssa on jo iskenyt, hidasta tahtia.

flunssassa treenaaminen

Flunssassa treenaaminen jopa vaarallista

Flunssa ja treenaus ei ole hyvä yhdistelmä. Keho käy jo muutenkin ylikierroksilla, kun se yrittää päästä viruksesta eroon. Jos tähän yhdistää vielä treenin, voi seuraukset olla jopa vakavat. Jos sinulla on flunssan yleisoireita, kuten vetämätön olo, lämpöä tai kuumetta sekä lihaskipuja, yskää tai limaisuutta, on parempi jättää treenit väliin.

Mikäli flunssa ei pahene ja sinulla on vain lieviä oireita, kuten karheutta kurkussa tai pientä nuhaa, voit käydä esimerkiksi kevyellä kävelylenkillä. Raitis ilma tekee useasti vain hyvää. Kuulostele kuitenkin olotilaasi pari päivää ensioireiden jälkeen. Vaikka sinulla olisikin kuumeeton flunssa, treenaamista ja varsinkin raskasta liikuntaa tulee ehdottomasti välttää. Flunssa ja kuntosali on myös huono yhdistelmä, koska sydämen syke nousee painoja nostellessa ja sinulla on voimaton olo.

Lue myös: Kehonhuolto – avain onneen!

Miten hoidan flunssaani?

Paras lääke jo alkaneeseen flunssaan on lepo. Sairaana on myös hyvä juoda paljon. Kurkkukipu ja tukkoinen olo tuovat mukanaan ruokahaluttomuutta. Tällöin on hyvä nauttia mahdollisimman paljon nesteitä. Juo paljon vettä ja syö esimerkiksi sosekeittoja. Smoothiet ovat hyviä tuomaan energiaa ja saat niiden kautta paljon hyviä ravintoaineita kehollesi.

C-vitamiinin nauttiminen flunssassa on hyvä keino taistella viruksia vastaan. Lisää smoothien joukkoon runsaasti C-vitamiinia sisältäviä aineksia, kuten mustaherukkaa, mansikkaa, appelsiinia sekä lehtikaalia. Nauti C-vitamiinia myös purkista, jos ruokahalu on heikko, eikä mikään maistu. Sinkin nauttiminen voi olla myös hyödyllistä. Flunssaan on olemassa erilaisia oireita lievittäviä lääkkeitä, joita saa apteekista.

flunssa ja treeni

Treenaaminen flunssan jälkeen

Kun olet parantunut flunssasta, kannattaa treenaaminen aloittaa kevyesti. Jos flunssa on kestänyt kauan, voi treeni-into sumennuttaa järjen. Tällöin tekee helposti turhan rankan treenin heti alkuun. Hyvä ja oireeton olo ei välttämättä takaa, että virus on täysin poistunut elimistöstäsi.

Kevyt aerobinen liikunta tai kevyt kuntosalitreeni on paras, kun aloitat taas treeniohjelman noudattamisen. Kehossa saattaa esiintyä voimattomuutta, vaikka olo olisi muuten energinen ja hyvä. Treenaaminen kannattaa aloittaa vasta, kun oireetonta oloa on kestänyt yhtä kauan kuin itse flunssaa. Jos ensimmäinen kerta sujuu hienosti ja olotilasi on hyvä, voit alkaa taas treenaamaan täysillä. Maltti on valttia!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Ajankohtaista

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!