Ravitsemus on tärkeä osa urheilijan hyvinvointia ja oikeanlainen ruokavalio, auttaa urheilua kehittymään ja palautumaan. Ruokavaliolla on erittäin suuri merkitys etenkin silloin, kun tavoitellaan painonnousua, -pudotusta tai kehonkoostumuksen muokkaamista. Hyvin suunniteltu ravitsemus parantaa energiatasoja ja urheilijan kykyä palautua rasituksesta.

Urheilijan terveyttä, suoritusta ja kehitystä voidaan tukea hyvällä ruokavaliolla. Esimerkiksi loukkaantumis- ja sairastumisriski pienenee, kun urheilijan ravitsemus on laadukasta ja riittävää, näin myös edellytyksen kehittymiselle ovat suotuisammat.

Urheilijan ravitsemusvalmennuksella pyritään ohjaamaan urheilijan ravitsemusta ja ruokailutottumuksia kohti parempia suorituksia ja yleistä terveyttä, urheilijan laji, ikä ja taso huomioiden. Ravitsemusvalmennuksella voi olla erilaisia tavoitteita, jotka voivat liittyä esimerkiksi jaksamiseen, kehonkoostumuksen muokkaamiseen tai esimerkiksi painon optimoimiseen lajin kannalta (esimerkiksi painoluokka- ja hyppylajit).

Mitä ravitsemusvalmennus voi pitää sisällään?

Urheilijan ravitsemusvalmennuksessa perehdytään alussa usein nykytilanteeseen. Tällä halutaan tarkistaa, miten nykyinen ruokavalio ja ravitsemustottumukset tukevat urheilijan terveyttä, edistävät palautumista ja suorituskyvyn kehittymistä. Kuten mainittu, ravitsemusvalmennuksella voi olla paljon erilaisia tavoitteita ja valmennuksessa on tärkeää keskustella avoimesti, millaisia tavoitteita urheilijalla on lajissaan ja mitä tavoitteiden saavuttaminen vaatii juuri ravitsemukselta.

Ravitsemusvalmennuksella voidaan myös varmistaa, että ruokavalio tukee urheilijan toipumista esimerkiksi vammasta tai sairaudesta. Ravitsemuksella on myös tärkeä tehtävä vammojen ehkäisyssä, joten ravitsemusvalmennusta kannattaa käyttää myös vammoja ehkäisevänä työkaluna. Terveet harjoituspäivät ovat urheilijalle tärkeitä ja ravitsemuksen avulla voidaan vaikuttaa vahvasti urheilijan terveyteen.

Halusitpa tiputtaa tai nostaa omaa painoasi, tarkistaa ruokavaliosi optimaalisuuden tai muokata kehonkoostumustasi ravitsemusvalmennus on  siihen erinomainen työkalu. Usein urheilija tekee ravitsemuksen osalta valintoja perustuen tottumukseen ja näin tutut ja joskus huonotkin tottumukset voivat kulkea pitkään mukana, vaikka urheilija olisi edennyt lajissaan korkealle tasolle. Ulkopuolisen on helpompi huomata tavat, jotka eivät välttämättä tue harjoittelua ja kehittymistä toivotulla tavalla.

Tarvitsenko lisäravinteita?

Lisäravinteita on markkinoilla nykyään valtava määrä ja välillä voi olla vaikeaa tietää, mitkä lisäravinteet ovat hyödyllisiä ja mitkä eivät. Ravitsemusvalmennuksessa ammattilainen pystyy tutkimaan urheilijan tarpeet ja suosittelemaan tärkeimmät lisäravinteet, jos niille on tarvetta. Erilaisten lisäravinteiden syöminen ei välttämättä ole aina perusteltua ja usein olisi tärkeämpää panostaa ensin oikean ruoan laatuun kuin turvautua lisäravinteisiin.

Kenelle ravitsemusvalmennus sopii?

Ravitsemusvalmennuksesta on erityisesti hyötyä urheilijoille, jotka haluavat tehdä kokonaisvaltaisesti töitä tavoitteensa eteen, valmennuksesta on usein myös hyötyä aktiiviselle liikkujalle. Jos koet, että palaudut huonosti tai sinulla on haasteita nukkumisen kanssa, joskus vastaus voi löytyä myös ravitsemuksen puolelta.

Urheiluklinikka

Urheiluklinikka tarjoaa huippu-urheilijoiden palvelut kaikille!

Tutustu

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit