”Kunnossa” olemiselle ei ole mitään yhtenäistä tai tarkkaa määritelmää. Yhdelle kunnossa oleminen tarkoittaa tiettyä lukemaa vaa’assa, toiselle kestävyyttä juosta puolimaraton ja kolmannelle riittäisi jos olisi edes suurimman osan ajasta perusterve.

Yhden tunnetun määritelmän mukaan terve ihminen on sellainen, jolla on kyky rakastaa ja tehdä työtä. Tämä on mielestäni sopiva vertaus kuvaamaan sekä psyykkisen että fyysisen kunnossa olemisen perusteita jonka päälle jokainen voi rakentaa oman henkilökohtaisen mallinsa hyvästä kunnosta. Riittävä lepo, sopiva ruokavalio ja liikunta auttavat pitämään kuntoa yllä puhumattakaan muista niiden tuomista terveyshyödyistä.

Minkä takia omasta kunnostaan kannattaa pitää huolta?

Laihduttaminen ei ole helppoa

Yksinkertaisin keino pysyä kunnossa on se, ettei koskaan päästä itseään lihomaan liikaa sillä laihduttaminen on vaikeaa. Tiesitkö että yksi kilo rasvakudosta vaatii palaakseen 7000 kilokalorin energiavajeen? Kärjistettynä tämä vaatii käytännössä yli kymmenen kovatehoista spinning-tuntia tai muuta raskasta liikuntaa.

Liikunnalla on suuri vaikutus mielen toimintaan

Kuntosalin vastaanotossa työskennellessä on vaikea olla huomaamatta että jo yksi liikuntakerta piristää mielialaa huomattavasti. Uskallan väittää että jumppatunnin tai salitreenin aikana ihmisissä tapahtuva muutos on monesti yhtä suuri kuin viikon etelänloman jälkeen. Säännöllisesti nautittuna liikunta saattaa aiheuttaa pitkäkestoista hyvää oloa ja positiivista elämänasennetta – tämä näkyy hyvin varsinkin jumppakonkareissa ja ryhmäliikuntaohjaajissa.

Liikkumalla parannat itsetuntoa ja itseluottamusta

Liikunnalla on vaikutuksia ulkonäköön ja vähintään välillisesti myös itsetuntoon. Kunnossa pysyminen ja aktiivinen elämäntapa myös saattaa lisätä seksuaalisuutta ja tuo usein tätä kautta lisää onnellisuutta arkeen ja parisuhteeseen.

Kunnon ylläpitäminen on tärkeää kaiken ikää

Lapset ja nuoret tarvitsevat terveellisiä rutiineja kasvaakseen ja kehittyäkseen. Työikäisten on syytä vaalia terveyttään jaksaakseen rankan arjen läpi. En myöskään usko että kuntoiluun käytetty aika on lapsilta pois – lapset oppivat terveellisen elämäntavan mallin esimerkkiä seuraamalla. Kuntoilusta voi tehdä koko perheen yhteisen jutun ottamalla lapsi mukaan jumppaan tai kuntosalin lapsiparkkiin jossa riittää kavereita ja kivaa tekemistä.
Myös ikääntyneen on erittäin tärkeää pitää huolta kunnostaan sillä aktiivinen elämäntapa ylläpitää toimintakykyä ja auttaa selviämään itsenäisesti arjessa.

Mikä on sinun määritelmäsi hyvälle kunnolle ja montako syytä sen ylläpitämiselle keksit?

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Marika Airaksinen Ryhmäliikuntaohjaaja

Positiivisen asenteen ja huumorin voimin elävä lahtelainen. Kiinnostuksen kohteena kuntoliikunta sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi.