Kevät on täällä! Siitepölyallergia ja liikunta eivät onneksi sulje toisiaan pois.

Kevät tuo tullessaan allergisten painajaisen; siitepölyn. Siitepölyallergia voi pahimmillaan aiheuttaa herkimmille erittäin hankalia hengitystieoireita. Myös silmäoireet hankaloittavat elämää. Ihanat aurinkoiset kevätilmat houkuttelevat ulkoilemaan, mutta paha allergia pakottaa jäämään sisätiloihin. Onnea on, että voit edelleen nauttia treenistä tietyin toimenpitein.

Kevään kaksi puolta

Keväällä luonto herää eloon, jolloin ilmassa alkaa leijailemaan siitepölyä. Jos siitepölyä on paljon, saattaa se aiheuttaa oireita myös ei-allergikoille. Siitepölykausi aiheuttaa oireita yleensä maaliskuusta elokuuhun. Oireita ovat aivastelu, vesinuha, nenän tukkoisuus ja kutina. Myös yskänärsytystä ja astman oireita voi esiintyä. Siitepöly vaikuttaa joillakin myös silmiin muun muassa punotuksena, kirvelynä ja kutinana. Silmät voivat myös vuotaa. Siitepölyallergiaan voi liittyä joissain tapauksissa jopa voimattomuutta ja väsymystä. Esimmäisenä alkaa kukkimaan pähkinäpensas maaliskuussa, jonka jälkeen seuraavat leppä, koivu, heinä ja pujo.

Tukkoisena, kutisevin ja ärtynein silmin ei tee mieli lähteä liikkumaan. Onneksi olotilaa voi helpottaa erilaisilla tavoilla:

  • antihistamiinit, allergia- ja astmalääkkeet
  • nenäkannu
  • silmätipat
  • nenäsumutteet
  • siedätyshoito
  • allergiasuodattimet ilmastointilaitteisiin ja ikkunoiden tuuletusluukkuhin

siitepölyallergia ja liikunta

Hanki antihistamiinit ajoissa ennen siitepölykauden alkua, jotta vältyt pahimmilta oireilta. Nenäkannu on kätevä ja luonnollinen tapa saada hengitystiet avattua, joten allergikolle tämä on käytännöllinen hankinta. Yksi parhaista keinoista on kuitenkin siedätyshoito, jonka avulla lievität oireitasi. Siedätyshoidon voi saada, jos sinulla on diagnoosi siitepölyallergiasta. Siedätyshoito on pidempiaikainen jakso, joten tarvitset pitkäjänteisyyttä. Tulokset voivat kuitenkin olla erinomaisia, joten pitkäjänteisyys kannattaa.

Muista siivota usein ja vaihtaa petivaatteet säännöllisesti. Vältä tuulettamasta petivaatteita pahimpaan siitepölyaikaan. Älä myöskään kuivaa pyykkiä ulkona. Jos oleilet ulkona, käy suihkussa kotona, varsinkin ennen nukkumaanmenoa. Siitepölyä voi kerääntyä hiuksiin ja vaatteisiin.

siitepölyallergia ja liikunta

Siitepölyallergia ja liikunta eivät kumoa toisiaan

Liikunta onnistuu, vaikka kärsisit siitepölyallergiasta. Ole yhteydessä lääkäriin hyvissä ajoin ennen siitepölykautta, jotta saat tehokkaat lääkkeet, joilla taklaat allergiset oireet heti alkujaan. Vältä kaupungissa liikkumista, jos mahdollista. Kevään tuoma katupöly pahentaa usein allergiaoireita. Kaupungissa asuvan kannattaa liikkua sisätiloissa tai suunnata pois katupölyn keskeltä ulkoilumaastoon, vaikka luonto onkin  lähempänä. Jos mielesi tekee ulos liikkumaan, suosi enemmän varhaisia aamuja ja iltoja, jolloin siitepölyä on vähemmän ilmassa.

Tee raskaammat treenit sisällä. Kun allergiasi on pahimmillaan, tee ulkona vain kevyitä treenejä. Joka tapauksessa monipuolinen liikunta vahvistaa keuhkoja ja verenkiertoelimistöä, joten on erittäin tärkeää treenata ympäri vuoden. Näin saat allergiasi paremmin kuriin, kuin liikkumaton allergikko. Muista kuitenkin kuulostella olotilaasi liikunnan aikana. Nauti keväästä siitepölystä huolimatta, aurinko ja valo saa aina paremmalle tuulelle!

 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit