Pitkittynyt selän kipu voi aiheuttaa pysyvän muutoksen normaaliin liikkumiseen. Oireiden pitkittyessä ihminen alkaa pelätä liikettä, ja selän normaalia liikettä pyritään välttämään. Silloin keho kompensoi liikkeen muualta ja altistaa terveen kudoksen vaurioitumiselle. Riittävän varhainen puuttuminen nopeuttaa oireen poistumista ja ennaltaehkäisee sen uusiutumista.

Tyypillisesti selkäkipuja esiintyy alaselän alueella. Lähes joka kolmannella työikäisellä suomalaisella on viimeksi kuluneen kuukauden aikana ollut alaselän kipua, ja joka kymmenes on tämän vuoksi ollut viimeisen vuoden sisällä lääkärin hoidossa. Selän kipu voi olla akuutti tai pidempikestoinen ajoittain ilmenevä ongelma.

Mikä aiheuttaa selkäkipuja?

  • Pitkät staattiset istuma-asennot
  • Huonot työasennot
  • Vähäinen liikunta

Fysioterapiassa selvitetään oireen syy ja luodaan suunnitelman sen poistumiselle

Selkäkipujen määrittämisessä on tärkeä selvittää se paikka, liikesuunta ja ärsytyskynnys, joka oireen aiheuttaa. Alkuvaiheessa tutkimme selkäkipujen oireen syyn ja luomme löydösten pohjalta asiakkaalle suunnitelman ongelman korjaantumiselle. Ongelman korjaantumiseen vaikuttavat oireen kesto sekä sen luonne.

Tavoitteena on pitää kivut pysyvästi loitolla

Manuaalisen terapian avulla saamme nopeutettua kivun poistumista. Syyn korjaantuminen vaatii myös asiakkaan sitoutumista yksilöllisiin harjoitteisiin yhdessä fysioterapeutin kanssa. Kontrolloitu itsenäinen harjoittelu takaa asiakkaallemme pysyvän muutoksen ongelmaan.

Käytämme Forever Fysiossa työkaluna myös The Performance Matrix -testiä. Sen avulla selvitämme täsmällisesti mahdollisten kipujen ja oireiden syyt sekä testaamme suorituskykyä. Testaaminen soveltuu ammattiurheilijalle, harrasteliikkujalle tai liikkumista aloittelevalle henkilölle. Tärkeintä on henkilön oma motivaatio ja halu vaikuttaa ongelman poistumiseen. Tavoitteet ja toimenpiteet selkäkipujen poistamiselle määritellään aina yhdessä fysioterapeutin kanssa yksilöllisesti.

Lue myös: Selkäkivut ja aktiivisuuden puute

Matrix löytää kehon heikot lenkit

Matrix perustuu asiakkaan testaamiseen matalan ja korkean kynnyksen testien avulla sekä liikerajoitteiden etsimiseen. Testissä asiakas testataan erilaisten toiminnallisten testien avulla eri kuormitusasennoissa. Matalalla kynnyksellä tarkoitamme testissä motorista kontrollia, koordinaatio sekä raajojen linjausta. Korkeassa kynnyksessä puolestaan testaamme enemmän nopeus- ja voimaominaisuuksien hallintaa.  

Testi antaa tarkan tiedon mikä osa-alue kuormituksessa pettää ja onko ongelma enemmän päivittäisessä tekemisessä ja tapatottumuksissa vai liikunnan ja urheilun aikana. Usein keho pyrkii paikkaamaan ”heikkoa lenkkiä” kompensaatioiden avulla, joihin testissä puututaan.  

Lue myös: Matrix-testillä tunnistetaan kehon heikkoudet

Testin tulos analysoidaan ja käydään asiakkaan kanssa läpi. Asiakkaan asettamien tavoitteiden sekä analyysin avulla laadimme yksilölliset harjoitusohjeet ongelman korjaamiseen. Testin pohjalta luodaan myös suunnitelma seuraaviin tapaamisiin ja seurantaan ongelman korjaantumiseen ja harjoitteiden jatkuvuuteen. Testin avulla lisäämme asiakkaan tietoisuutta omasta kehosta ja tekijöistä, joiden avulla ongelman jatkumista voidaan välttää

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Fysio fysioterapia & hieronta

Pysyvästi kuntoon. Olemme kouluttautuneet tunnistamaan hallitsematonta liikettä ja liikehäiriöitä. Meille voit tulla fysioterapialähetteellä tai ilman.

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!

OSALLISTU ARVONTAAN - VOITA 3 KUUKAUDEN TREENIT!

Täytä yhteystietosi alle ja olet mukana treenien arvonnassa. Arvonta suoritetaan kerran kuukaudessa.