Jalkalihasten harjoittaminen on tärkeä osa kokonaisvaltaista ja tasapainoista harjoittelua. Suurin osa liikkumisestamme vaatii jalkalihaksia ja siksi jaloissa onkin osa ihmisen suurimmista lihaksista. Jalkaharjoittelun tulisi olla osa harjoittelua jatkuvasti, koska jalkojen toimintakyky antaa perustan kaikelle liikkumiselle.

Jalkojen monipuolisen roolin vuoksi jalkalihaksille on paljon erilaisia harjoituksia, joilla voit kehittää lihaksistoa. Vasta-alkajan voi olla vaikea tietää, mitä laitteita kuntosalilla kannattaisi käyttää, saati mitä lihaksia eri laitteet rasittavat.

Kokeile ainakin näitä jalkalaitteita seuraavassa jalkatreenissä:

Jalkaprässi istuen

Istuen tehtävä jalkaprässi rasittaa erityisesti etu- ja takareisiä. Säädä laitteen istuin niin, että polvesi ovat vähintään 90 asteen koukistuksessa ja aseta jalan lantion leveydelle. Varpaat voi osoittaa hieman ylöspäin, hyvänä sääntönä toimii, että varpaat osoittavat kello yhteentoista ja yhteen. Aseta sopiva vastus ja suorista jalat lähes suoriksi, mutta älä vie polvia lukkoon asti. Valitse alkuun paino, jolla pystyt suorittamaan noin 8–12 toistoa kerrallaan.

Jalkojen ojennus

Etureidet ovat jalkojen ojentamisen tärkein lihas. Istu ryhdikkäästi ja aseta nilkat laitteen pehmustetun vivun taakse, jos kaipaat tukea voit pitää käsillä kiinni laitteen sivuilla olevista kahvoista. Laitteissa on usein säätömahdollisuus ja jos mahdollista, säädä laitetta siten, että jalkasi ovat 90 asteen kulmassa, kun aloitat liikkeen. Aloita jännittämällä etureidet ja suorista hitaasti jalkojasi. Pyri pitämään ylävartalosi paikallaa liikkeen ajan. Palauta jalat koukkuun hallitusti ja toista 8–12 kertaa.

Jalkojen koukistus istuen tai makuullaan

Ojennuksien lisäksi myös jalkojen koukistusta on hyvä vahvistaa ja siihen sopiva laite on jalkojen koukistus istuen tai makuullaan. Istuen tehtävässä koukistuksessa aloitetaan liike istuen jalat jalat suorana. Samoin kuin jalkojen ojennuksessa, voit pitää laitteen sivuilla olevista kahvoista kiinni, jotta saat pidettyä ylävartalon paikallaan liikkeen ajan. Aloita jännittämällä takareisiä ja ala koukistamaan jalkoja viemällä kantapäitä kohti peppua. Saman liikkeen voi tehdä myös vatsamakuullaan, ajatus on täysin sama.

Kyykky Smith-laitteessa

Kokeile Smith-laitetta takakyykkyä, seiso lantionlevyisessä asennossa ja aseta tanko niskaan ja pidä kiinni tangosta tasaisesti molemmilta puolilta. Nosta tankoa hieman ja käännä Smithin koukut pois tapeilta. Aloita jännittämällä jalkoja ja keskivartalon lihaksia. Haettuasi hyvän tuen aloita kyykky laskeutumalla rauhallisesti selkä suorana alaspäin, voit ajatella, että istuisit jakkaralle. Mene vain niin alas kuin sinusta tuntuu mukavalta ja nouse sen jälkeen ylös. Toista liike noin 8-12 kertaa.

Näiden liikkeiden avulla rasitat jalkojen lihaksistoa monipuolisesti ja tasaisesti. Monipuolinen harjoittelu on tärkeää, koska se rasittaa kehoa tasaisesti ja tehostaa myös kehittymistä. Mitä monipuolisempaa harjoittelu on, sitä epätodennäköisempää on, että treenaat liikaa yhtä lihasryhmää.

Jalkaharjoittelun monet hyödyt

Sen lisäksi, että jalkojen harjoittelu kehittää alavartalon lihaksistoa se parantaa tasapainoa ja vahva alavartalo auttaa ehkäisemään vammoja ja monia kroonisia sairauksia. Jalkalihasten harjoittelu voi myös vapauttaa kehon luontaisia hormoneja kuten kortisolia, testosteronia ja kasvuhormonia.

Kortisoli auttaa kehoa vastamaan stressiin ja se myös lisää kehon rasva-aineenvaihduntaa. Testosteroni vaikuttaa lihasmassan kasvuun, hiusten kasvuun, luun tiheyteen ja esimerkiksi punasolujen määrään. Kasvuhormoni edistää myös lihaskasvua, parantaa immuniteettiä ja lisää rasva-aineenvaihduntaa.

 

Aloita kuntoilu jo tänään ja kokeile Foreverin valmiita kuntosalisaliohjelmia.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit