Aamukuntoilu jakaa mielipiteitä. Luontaiselle aamuvirkulle se voi olla paras mahdollinen startti päivään, kun taas toinen ei voi edes kuvitellakaan liikkeelle lähtöä heti herätyksen jälkeen. Aamutreenaamiseen on kuitenkin mahdollista totutella. Tässäkin asiassa onnistumiset palkitsevat; muutaman kerran jälkeen saatat huomata jopa nauttivasi aamuisista liikuntahetkistä!

Seuraavien viiden kohdan avulla saat vinkkejä ja motivaatiota aamutreenaamisen aloittamiseen:

Syöminen ennen ja jälkeen treenin

Syöminen ennen ja jälkeen aamutreenin saattaa tuottaa monelle päänvaivaa. Asia on hyvin yksilöllinen ja riippuu tulevan treenihetken kuormittavuudesta. Aamutreeni tyhjällä vatsalla saattaa soveltua joillekin, mutta monet pääsevät parempaan lopputulokseen nauttimalla jotakin kevyttä. Esimerkiksi helppo smoothie imeytyy nopeasti ja kehosi saa heti energiaa harjoituksesta suoriutumiseen. Myös kupillinen kahvia voi piristää kehoa ja mieltä. Kannattaa myös pitää huolta, edellisen illan ruokailuista. Hyvä iltapala auttaa jaksamaan vielä aamullakin. Entä mitä syödä aamutreenin jälkeen? Pian harjoittelun jälkeen on hyvä syödä se varsinainen (ja riittävä) aamupala. Aamupalassa olisi hyvä olla proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvoja. Jos aamupalan nauttiminen syystä tai toisesta viivästyy, voi ensihätään ottaa palautus-/tai proteiinijuoman. Palautumisen ja kehittymisen kannalta syömistä ei missään nimessä tule jättää treenin jälkeen väliin – ethän halua, että ponnistelusi valuvat hukkaan.

Valmistautuminen aamutreeniin

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä tapauksessa ei ehkä aivan, mutta valmistautumisen tärkeys korostuu etenkin, jos et ole aamuihminen. Suunnittele mieluiten tulevan viikon aamuliikunnat etukäteen. Aamun treeniä edeltävänä iltana tee sopimus itsesi kanssa aamulenkille tai -salille lähtemisestä, ja sitoudu siihen. Laita treenivaatteet valmiiksi tuolille odottamaan ja pakkaa muutkin mahdolliset tarvittavat tavarat treenikassiin. Valmistele jo illalla myös kevyt aamupalasi mahdollisimman pitkälle ja lataa kahvinkeitin valmiiksi. Älä jätä mitään sijaa tekosyille! Liikunnan jälkeen tulet olemaan äärimmäisen ylpeä itsestäsi ja treenistä saamallasi energialla olet valmis vastaamaan päivän haasteisiin. Pidä tämä johtoajatus kirkkaana mielessäsi, kun kampeat itseäsi herätyskellon soitua ylös sängystä.

Aamutreenin muoto

Koska aamu ei ole monelle sitä helpointa aikaa, on tärkeää, että aamulla tehtävä harjoittelu on mielekästä. Mieti, millaiseen harjoitukseen lähteminen onnistuu mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Yhdelle helpointa voi olla laittaa lenkkitossut jalkaan ja lähteä painelemaan hölkkälenkille suoraan ovesta, kun taas toinen saa motivoitua itsensä ryhmäliikunnassa ohjaajan ”käskyttämänä” ja taas kolmas saattaa tehdä aamutreenin salilla. Kovatehoisimpia treenejä, kuten paljon sykettä nostattavia aerobisia tai raskaiden painojen saliharjoituksia, ei kannata välttämättä tehdä aamulla. Jos kuitenkin päätät ajoittaa kovatehoisemman harjoittelun aamuun, kannattaa varata hieman enemmän aikaa ja muistaa huolellinen lämmittely – kroppa kun ei ole heti aamusta vetreimmillään.

Aamuharjoittelun hyödyt

Miksi sitten kuntoilu pitäisi ajoittaa aamuun? Liikkumisella on toki terveyshyötyjä kellonajasta riippumatta, mutta muutamat seikat puoltavat treenin ajoittamista aamuhetkiin. Aamun aloittaminen liikunnalla tuo aivan erilaista energiaa ja vireyttä koko loppupäivääsi. Liikunta voi myös parantaa keskittymiskykyäsi ja tehokkuuttasi tulevan työpäivän aikana. Lisäksi varsinkin liian myöhään iltaan venähtänyt treeni saattaa vaikeuttaa nukahtamista, mutta aamutreeni ei vaikuta yöunesi laatuun negatiivisesti. Yksi parhaimmista puolista aamutreenissä on tietenkin se, että kun päivän kuntoilut on aamulla hoidettu, jää sinulle aikaa illalla muuhun!

Toistamalla helpottaa

Vaikka aamutreeneistä niistä tulee hyvä fiilis koko päiväksi ja illat vapautuvat muuhun tekemiseen tai perheelle, niin monelle ne voivat olla aluksi haastavia. Usein suurin kynnys aamutreenien aloittamiselle on aikaistuva aamuherätys. Varsinkin iltavirkuille aamut tuntuvat monesti ylitsepääsemättömän vaikeilta. Mutta kokeile silti. Jos tuntuu vaikealta, niin älä luovuta ensimmäisellä kerralla. Ensimmäinen, ehkä ja toinenkin kerta voivat tuntua vaikeilta, mutta aamutreeneistä oppii nauttimaan. Lopulta aamutreeneistä muodostuu laatuaikaa – sinulle. Kun niistä muodostuu rutiini, niistä voi tulla miellyttäviä ja kiireettömiä aamuja, joista nautit päivä päivältä enemmän.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit