Luonnossa kävelty, juostu tai pyöräilty lenkki petraa päätä ja fyysistä kuntoa samalla kertaa.Tänä vuonna polkujuoksu näkyy ja kuuluu enemmän kuin koskaan aiemmin, ja yhä useampi suuntaa juoksulenkkinsä metsäpoluille. Polkujuoksu on nimensä mukaisesti liikuntaa, jossa juostaan poluilla.

Kokosimme tuoreen Polkujuoksukirjan avulla vinkkejä polkujuoksun maailmaan.

Luonto nollaa pollaa

Poluilla liikkuessa yhteys luontoon on vahvasti läsnä, ja luonto saa meidät voimaan paremmin:

  • liikumme luonnossa reippaammin kuin kaupungissa
  • stressi haihtuu ja keskittyminen paranee.
  • mieliala kohenee ja suhtaudumme muihin ihmisiin myönteisemmin.
  • vihaisuuden ja ärtymyksen tuntemukset vähenevät.

Metsä muuten tasoittaa päiväkotilasten erilaisuutta: vilkkaat lapset rauhoittuvat sekä keskittyvät paremmin ja ujommat rohkaistuvat. Tämä toiminee aikuisillakin?

Keho saa koko paketin

Yksi poluilla liikkumisen parhaista puolista on monipuolisuus. Eteneminen ei ole monotonista saman toistamista: askeleet ovat eripituisia, ne otetaan erilaisella nopeudella ja koko kehon on työskenneltävä aktiivisesti.

Ylämäkeen kapuaminen on erinomaista voimatreeniä ja alamäen laskettelu kehittää lihaskoordinaatiota.

Loikat, kapuamiset, kumartelut ja mutkittelut haastavat kropan monipuolisesti, ja lenkin jälkeen voi huomata tervettä kolotusta lihaksissa, joita ei tiennyt kehossa olevankaan.

Lue myös: Juoksija – yksinkertainen harjoitus, jolla pääset pohjekivusta eroon. 

Kireä pipo jää kotiin

Moni poluilla liikkunut kertoo, että metsässä on leppoisampaa ja rennompaa kuin maanteillä. Lienee luonnon rentouttavan vaikutuksen ansiota, että polkulenkeillä pipo harvemmin kiristää ja juoksijat ovat hyväntuulisia. Metsässä on helppo rentoutua puhelemaan juoksukaverin kanssa ja kiireet unohtuvat. Tilaisuuden tullen voi polun varrelta noukkia marjat ja sienet mukaansa.

Vauhti hidastuu mutta kello käy nopeammin

Maastossa liikkuessa rasitus on kovempaa kuin tasaisilla kaduilla. Siksi vauhti ei poluilla kapua korkealle. Aikaa vierähtää helposti yli 50 prosenttia enemmän kuin samanmittaisella maantiepätkällä.

Mutta kovemmasta kuormituksestaan huolimatta poluilla juokseminen ei tunnu yhtä rasittavalta! Poluilla juoksija kiinnittää huomiota luonnon tarjoamiin virikkeisiin, tuoksuihin, väreihin ja ääniin, jolloin aika vierähtää hyvin nopeasti.

Poluilla on muutenkin turha viilata sekunteja ennätysajasta. Kaksi saman pituista lenkkiä eri maastoissa voivat olla täysin erilaisia korkeusprofiililtaan ja polun kunnon suhteen. Myös vuodenajat ja sää muokkaavat polun pintaa, ja siksi olosuhteita samallakaan reitillä ei voi vakioida.

Ylen Mennään metsään -kampanja kutsuu kansallispuistoihin

Tänä kesänä polkujuoksu näkyy ja kuuluu Suomessa vahvemmin kuin koskaan aiemmin. Tästä esimerkkinä on Ylen Mennään metsään -polkujuoksukiertue, jonka suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kaikissa Suomen 40 kansallispuistossa vieraileva kiertue on osa laajempaa Mennään metsään -kampanjaa.  Kiertueen tavoitteena on – ei enempää eikä vähempää – lisätä kansalaisten onnellisuutta!

Lisälinkit:

 

Kuvat: Polkujuoksukirjan (Metsäkustannus 2018) kuvitusta, kuvaaja Aapo Laiho.

 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever Pihlajalinna

Jippii, löysit piilottelevan pääsiäishahmon!

Täytä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen ja olet mukana tutustujaviikon arvonnassa. Tutustujaviikkoja arvotaan osallistuneiden kesken 5 kpl.

Voit parantaa voittomahdollisuuksiasi osallistumalla vaikka joka päivä.

Osallistumisaika on 29.3.– 2.4.2024.

Voittaja julkaistaan Instagramin ja Facebookin Stories-osuudessa viikon 14 aikana.

Onnea matkaan!