Mustikka on tunnetusti metsiemme supermarjat lukuisine terveysvaikutuksineen. Mustikoista on perinteisesti valmistettu mustikkapiirakkaa, mustikkakeittoa ja mustikkahilloa. Mutta tiesitkö nämä perinneherkut?

Mustikkapöperö valmistetaan sekoittamalla keskenään mustikkasurvosta ja talkkunajauhoja.
Mustikkakukko eli rättänä on perinteinen savolainen herkku, jossa mustikkatäyte on piilossa ruistaikinan välissä.
Mustikkamöllö, karjalainen perinneruoka, tunnetaan erityisesti lasten herkkuna.

Tuore tutkimus: Mustikka saattaa piristää iäkkään aivoja

Pieni kippo mustikoita päivässä saattaa auttaa iäkkäämpiä ihmisiä hoitamaan mielentoimintojaan. Tuoreessa tutkimuksessa mustikoiden terveyshyödyistä selvitettiin antamalla 13 miehelle ja 24 naiselle 3 kuukauden aikana kuivattuja mustikoita tai tätä muistuttavaa lumevalmistetta. Mustikkaa syötiin päivittäin pienen kupillisen eli noin 2 desilitraa.

Tutkimukseen osallistujat tekivät tasapainoa, kävelyä sekä muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja kartoittavia testejä tutkimuksen alussa sekä 45 ja 90 päivää myöhemmin.  Tutkittavat olivat 60–75-vuotiaita.

Testitulosten mukaan aitoa mustikkaa syöneiden kognitiiviset tulokset paranivat jonkin verran. Kehitystä ilmeni kielellistä muistia mittaavassa kokeessa sekä testissä, jossa mitataan testattavan pärjäämistä tilanteessa, jossa vaihdetaan nopesti kahden eri tehtävän välillä. Tasapainoon tai kävelykykyyn mustikalla sen sijaan ei ollut vaikutusta.

Mitä mustikka sisältää?

  • C- ja B-vitamiinia
  • Kuitua
  • A-vitamiinin esiastetta
  • tärkeitä omega 3- ja omega 6-rasvahappoja
  • Kivennäisaineet (kalium, rauta, kalsium)
  • Flavonoideja sekä antioksidantteja; esimerkiksi luteiinia ja antosyaaneja

 

Mustikkasmoothie

Herkullinen mustikkasmoothie välipalaksi tai herkkuhetkiin. Sekoita ainekset keskenään ja surauta tehosekoittimella raikaaksi smoothieksi.

2 dl mustikoita
1 dl maitoa tai mantelimaitoa
1 dl jogurttia tai esimerkiksi yksi annos proteiinijauhetta
puolikas banaani
Ripaus kanelia

 

 

Lähteet: Duodecim, Wikipedia

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit