Univaikeudet ja nukahtamisongelmat voivat ajaa meidät välillä epätoivoon ja erityisesti tällöin vinkkejä parempaan uneen ei voi saada liikaa. Uni on erittäin tärkeä osa meidän elämäämme, joten sitä pitää vaalia.

Nukut noin kolmasosan elämästäsi, joten unen olisi hyvä olla laadukasta. Tiesitkö, että nukkuessasi kehosi palautuu päivän rasituksista? Varsinkin treenatessa uni on ensiarvoisen tärkeässä asemassa kehityksen sekä lihasten kasvun kannalta. Myös kudosvauriot paranevat unen aikana.

Miksi uni on tärkeää?

Terveys perustuu melko yksinkertaisiin asioihin, kuten liikuntaan, ravintoon ja uneen. Jos nämä perusteet ovat kunnossa, keho pysyy tasapainossa. Tarvitsemme unta noin 7-9 tuntia vuorokaudessa. Unen laatu on tärkeää eli miten nukut. Onko uni katkonaista vai nukutko katkeamatonta unta? Unettomuus on todellista myrkkyä ihmiselle ja voi pitkittyneenä johtaa vakaviin seurauksiin.

Uni jaetaan eri vaiheisiin: torke, kevyt uni, syvä uni ja vilkeuni (REM). Jos uni on kovin katkonaista, voi tärkein eli syvä univaihe jäädä pois tai vajaaksi. Syvän unen aikana tapahtuu kaikki taika. Aivot saavat tarvittavan levon ja oppiminen tehostuu. Syvän unen aikan erittyy myös kasvuhormonia.

vinkkejä parempaan uneen

Vinkkejä parempaan uneen

Laadukkaaseen uneen vaikuttaa moni asia. Tässä vinkkejä parempaan uneen:

  1. Älä treenaa juuri ennen nukkumaanmenoa, varsinkin jos kärsit nukahtamisvaikeuksista. Kehosi käy treenin jälkeen ylikierroksilla ja unen tulo viivästyy. Varsinkin rankka treeni olisi hyvä tehdä vähintään tunti ennen nukahtamista. Jos sinun on pakko treenata myöhään illalla, tee silloin mielummin rauhallisempi treeni. Univaikeuksissa kannattaa kokeilla joogaa ja pilatesta. Ne ovat tehokkaita, mutta sopivan rauhallisia lajeja.
  2. Tee makuuhuoneesta rauhan tyyssija, panosta laadukkaisiin vuodevaatteisiin. Makuuhuoneessa olisi hyvä olla hieman viileämpää kuin muualla asunnossa, 18 astetta on sopiva. Näin nukahtaminen on helpompaa.
  3. Jätä älylaitteet makuuhuoneen ulkopuolelle. Usein juuri ennen nukahtamista on mukava ottaa puhelin käteen ja selata somea tai sähköposteja. Tämä olisi kuitenkin hyvä tehdä ajoissa ennen nukkumaanmenoa. Varsinkin sinivalo häiritsee nukahtamista. Säädä puhelimen valaistus hämärämmälle, jos sinun on pakko katsoa puhelinta ennen nukkumaanmenoa.
  4. Meditoi tai pidä rauhallinen venyttelytuokio juuri ennen nukkumaanmenoa. Näin saat päivän aiheuttaman stressin laukeamaan ja sänkyyn mennessä ajatukset eivät ala pyörimään päässä.
  5. Jos uni ei tule, nouse jaloittelemaan ja yritä jonkun ajan päästä uudestaan. Pitkäaikaisissa nukahtamisvaikeuksissa ja uniongelmissa ota yhteys lääkäriin.
  6. Syö kevyesti ennen nukkumaanmenoa. Oletko kokeillut syödä illalla saksanpähkinöitä tai kiiviä? Niiden uskotaan parantavan unensaantia.

Lue lisää vinkkejä: Unihygienia takaa paremmat unet -nämä keinot auttavat

kiivi uni

Muista siis aina unen tärkeys. Mene ajoissa nukkumaan ja nuku tarpeeksi. Jos treenaat kovaa, korostuu unen tarve entisestään. Unettomuus saa hermot kireälle ja unentulo vaikeutuu entisestään. Elämänrytmi ja perusteet olisi hyvä olla kunnossa ja stressi minimoida. Näin laadukas uni on mahdollista!

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit