Tuore Käypä hoito -julkaisu korostaa liikunnan merkitystä monen pitkäaikaissairauden hoidossa ja ehkäisyssä.

Liikunta tehoaa masennukseen yhtä hyvin kuin lääkkeet ja terapia.

Suositus on lääketieteen Cochrane-yhteisön yhteenvedosta, jossa vedettiin yhteen 39 eri tutkimustulosta. Liikunta on tutkimuksen mukaan yhtä tehokas masennuksen hoito- ja ehkäisymuoto kuin masennuslääkkeet ja terapia.

Paljon liikkuvilla on vähemmän itse ilmoitettuja masennusoireita. Vastaavasti vähän liikkuvat sairastuvat masennukseen useammin kuin paljon liikkuvat.

Uuden suosituksen mukaan

  • Liikunta vähentää veren kortisolipitoisuutta ja suurentaa endorfiinien ja monoamiinien pitoisuuksia
  • Liikunta vähentää masennusoireita kääntämällä huomion pois negatiivisista ajatuksista
  • Ryhmäliikunta antaa sosiaalista tukea
  • Liikunta lievittää masennusta myös iäkkäämmillä
  • Mitä raskaampaa ja useammin toistuvaa liikunta on, sitä enemmän se vähentää masennusoireita.

Liikunta suojaa syövältä

Tutkimukset ovat vahvistaneet liikunnan vaikuttavuuden syöpäsairauksien ehkäisyssä, kuntoutuksessa ja hoidossa. Liikunnan määrän kasvaessa erityisesti rintasyövän riski pienenee. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpätyyppi Suomessa.

Liikunnan avulla voidaan myös ehkäistä, hoitaa ja kuntouttaa monia pitkäaikaissairauksia, kuten kohonnutta verenpainetta, lihavuutta, tyypin 2 diabetesta, sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa, polven ja lonkan nivelrikkoa, niska- ja alaselkäkipuja, nivelreumaa, keuhkoahtaumatautia ja astmaa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä.

Uuden suosituksen mukaan vielä vanhemmalla iälläkin aloitettu liikunta parantaa itsenäistä suoriutumista ja hidastaa toiminnanvajausten ilmenemistä. Säännöllinen liikunta kuten lihasvoima- ja tasapainoharjoittelu sekä nivelten liikkuvuusharjoittelu on keskeistä toimintakyvyn ylläpitämisessä.

Liikunta hidastaa lihaskatoa sekä lihasvoiman ja kestäyyden pienenemistä, luukatoa, kesävyyden huonontumista, notkeuden vähenemistä sekä tasapainon ja kävelykyvyn huononemista. Liikunta saattaa lisäksi parantaa useita kognition osa-alueita dementiaan sairastumisriskissä olevilla tai siihen jo sairastuneilla.

Tärkeää ei ole se, miten liikkuu, vaan se, että ylipäätään liikkuu.

Lue artikkeli: HS Liikunta tehoaa masennukseen kuin lääkkeet tai terapia.

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit