Tavallisella toimistotyötä tekevällä henkilöllä on monia tiedostettuja ja tunnettuja vaivoja. On niskan- ja hartiaseudun kipua ja jäykkyyttä, särkyä ristiselässä – puhumattakaan kaikista itse aiheutetuista ongelmista, jotka olemme aikanaan liikkuessamme itsellemme aiheuttaneet ja jotka vainoavat meitä jokapäiväisessä arjessamme.  

Miten päästä näistä eroon? 
Onko mahdollista määrittää ongelmakohdat ja parantaa ne?   

Foundation Matrix -testi on suunniteltu kartoittamaan kehon ja liikuntaelinten voimatasoja sekä rajoituksia liikeradoissa kahdella osa-alueella:

 • lihasten yhdenmukaisuus ja yhdenmukainen toiminta (alignment and coordination)
 • voiman- ja nopeuden tuotto (strength and speed)

Näin testissä saadaan selville rasitustilat ja tietoa jo orastavista vammoista ja ongelmista. 

Ikäni pelattuani kilpatason kiekkoa ja muutenkin liikuntaa laajalla alalla harrastaen, koin tietenkin itse olevani hyvässä kunnossa. Näkemykseeni oli kuitenkin tulossa muutos, kun saavuin Foreverille Foundation Matrix -testiin.

Minua oli vastassa yksi Foreverin Foundation Matrix ohjaajista, fysioterapeutti, Onni Leivo. Aloitimme testin hänen toimistossaan, jossa Leivo haastatteli minua liikuntatottumuksistani ja esitti minulle kehoni tilaan liittyviä kysymyksiä. Jo tässä vaiheessa sisälläni heräsi itsekritiikkiä: ajatukseni lipuivat kohti tulevaa testiä ja sen tuloksia. Leivo kyseli minulta muun muassa liikuntatottumuksistani ja mahdollisista vammoista. Haastattelun lopuksi Leivo opasti vielä testien kulun, jonka jälkeen siirryimme itse asiaan ja kuntosalin puolelle.   

Tekemämme liikkeet eivät olleet kovinkaan monimutkaisia, taikka erityisen raskaita. Testin aikana Leivo kiinnitti huomiota kehoni osien toimintaan ja asentoihin, toisin sanoen lihasten sekä nivelten ”yhteispeliin”. Liikesarjat eivät olleet pitkiä tai rasittavia, mutta vaativat tekijältään valppautta ja oman kehon tuntemusta. Jokaisen osatestin aloitimme aina harjoittelemalla mitattavan liikkeen. Näin suorituksesta tulisi mahdollisimman hyvä ja Leivo saisi tarvittavan testidatan. Jokaisen liikkeen jälkeen sain Leivolta lyhyen palautteen suorituksestani, samalla kun hän kirjasi tulokset. 

Kymmenosaisen testin liikkeet olivat seuraavat: 

 1. Lonkkien kierto, ”double knee swing”. 
 2. Yhdenjalan linjauskyykky ja vartalonkierto. 
 3. Lantion nosto, vuoroittainen jalan ojennus. 
 4. Olkanivelen sisäkierto. 
 5. Nelinkontin keskivartalon- ja lavan seudunhallinta, käden ojennuksin. 
 6. Selinmakuulla vuoroittaiset jalan laskut, painetyynyllä. 
 7. Lankku vartalon kerrolla. 
 8. Seisten ojentajapunnerrus seinää vasten, lavan ja hartiaseudun hallinta. 
 9. Askelkyykky nopeilla jalanvaihdoilla (saksaten). 
 10.  Yhdenjalan sivuttais-hyppy, ptonaatiokontrollilla.  

Matrix-testi Matrix-testi

Kuvasarja: Liike numero seitsemän, lankku vartalon kierolla. 

Testistä suoriutuneena ja liikesarjojen jälkeen, palasimme Leivon toimistoon, jossa paneuduimme suorituksiin ja hän esitteli minulle tulokset perusteellisesti. Foundation Matrix -testi luokittelee saadut tulokset kolmeen luokkaan komplikaatioiden todennäköisyyden mukaan: 1. Korkeariski-, 2. Matalariski ja 3. Voimavara -luokkaan. Kuten jo testin aikana huomasin, niin tulosluokittelu oli hyvin selkeä: Korkeariski luokaan kuului muun muassa alaselkäni verrattain heikko ja jäykkä lihaksisto, jääkiekkoilijalle tavanomaiset jäykät lonkankoukistajat, sekä useasti nyrjähtäneiden nilkkojeni heikkoudet. Matalanriskin luokaan lukeutui hartioiden seutu ja voimavaroiksi kehossani luokiteltiin yläselkäni ja säärieni lihaksistot. 

Tulosten perusteella ammattilaisen on helppo suunnitella kullekin kokonaisvaltainen ja progressiivinen harjoitusohjelma, jolla korjataan kehon puutteet ja ylläpidetään sen vahvuudet.

Matrix-testin tulokset

Kuva. Foundation Matrix tulos. 

Foundation Matrix -testi on perusasioita tarkkaileva, ymmärrystä avaava, vammoja ja ongelmia ehkäisevää liikuntaa tukeva testi, joka sopii kaikenkuntoisille liikkujille, joille kehollinen hyvinvointi on tärkeää.  

”Jotta lukemaan oppii on ensin osattava aakkoset”. Tämä pätee myös hyvinvointiin, kehoon ja liikuntaan. 

Tekstin kirjoittaja: Kristofer Potrykus, 8MMSQUAD

 

Varaa aikasi Matrix-testiin tai ota yhteyttä lomakkeella!
*Foundation Matrix -testi yksi Performance Matrix -testeistä. Kysy lisää fysioterapeutiltasi. 

[likebtn theme="custom" lang="fi" show_dislike_label="1" icon_like_show="0" icon_dislike_show="0" tooltip_enabled="0" i18n_like="Kyllä" i18n_dislike="En" white_label="1" popup_disabled="1" counter_clickable="1" counter_zero_show="1" share_enabled="0"]
Tykätty [likebtn_likes] kertaa
image description
Forever Forever-kuntoklubit